Električni minibus povezuje centar Poreča i prigradska naselja

Porečani od 17. prosinca prošle godine mogu koristiti električni minibus koji će ih prevoziti od prigradskih naselja do centra grada i obrnuto. Hrvatska općina objavila je ovu informaciju, ističući da je pokrenula ekološki prihvatljiv javni prijevoz kroz EU SUTRA projekt, koji nastoji promovirati održivu mobilnost.

Kako bi proslavili i promovirali novu uslugu, grad je omogućio putnicima da se voze besplatno do Božića. Nakon toga morat će kupiti dnevne ili mjesečne karte u vrijednosti od 10 kuna (1,3 eura) odnosno 100 (13,3 eura).

Električni minibus može prevesti 20 putnika i ima domet od 120-140 kilometara. Štaviše, radi se o niskopodnom vozilu sa ugrađenom mehaničkom rampom što ga čini pristupačnim za osobe sa invaliditetom.

Osim što je ekološki prihvatljiv, električni minibus promovira i druge održive načine transporta. Odnosno, omogućava stanovnicima da bicikliraju do i od autobuskih stajališta, jer je opremljen nosačima za bicikle. Komentirajući novu uslugu javnog prijevoza, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić kazao je je:

“Drago nam je što smo ovime realizirali još jedan EU projekat. Kroz pilot projekat konačno ćemo dobiti ono što su naši sugrađani željeli – a to je sistem javnog prijevoza koji će povezati grad sa prigradskim naseljima. Za pet godina pojavit će se potreba za promjenom trase ili postavljanjem novih linija, što će proširiti mrežu.”

Općina predviđa uvođenje više električnih minibusa u budućnosti. Zajedno će smanjiti prometne gužve, povezati različita područja i smanjiti emisiju CO2.