EBRD sa 20 miliona dolara finansira telekomunikacije, uključujući i nadogradnju mreže Telecom Armenija

Građani Armenije će osjetiti značajno poboljšanje usluga fiksne i mobilne telefonije kao rezultat zajma od 20 miliona američkih dolara od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) vodećoj armenskoj telekomunikacijskoj kompaniji Telecom Armenia za finansiranje rasta, uključujući proširenje mreže u ruralnim područjima, kao i refinansirnje postojećeg duga.
Telecom Armenia provodi sedmogodišnji program višemilionske vrijednosti koji ima za cilj poboljšanje mreže, nadogradnju fiksnih i mobilnih mreža širom zemlje, uključujući i ruralna područja. Dodatno finansiranje osiguravaju Međunarodna finansijska korporacija (IFC) i Ameriabank, u ukupnom finansijskom paketu od 45 miliona dolara.
Investicija dolazi nakon pandemije COVID-19, koja je naglasila potrebu za bržim i pouzdanijim internet konekcijama. Projekat podržava proširenje mobilne mreže 4G i uvođenje najsavremenijeg optičkog vlakna u mrežu u glavnom gradu Jerevanu, drugim gradovima i ruralnim područjima, povećavajući digitalnu povezanost i konkurentnost preduzeća širom Armenije čineći mrežu “zelenijom” i energetski efikasnijom.
„Pored unapređenja digitalizacije i energetske efikasnosti, projekat je u skladu sa dva strateška prioriteta EBRD-a za Armeniju, jačanje konkurentnosti privatnog sektora i promovisanje održive infrastrukture kroz komercijalizaciju i tranziciju zelene ekonomije“, rekao je Dirk Werner, direktor za telekomunikacije EBRD. .
Aleksandr Yesayan, predsjedavajući i suosnivač Team Telecom Armenia, rekao je: "Pozdravljamo naše dugoročno partnerstvo sa EBRD-om, posebno imajući u vidu smanjen interes investitora usred globalnih dešavanja. Ova podrška će nam omogućiti da ubrzamo naš program kapitalnih investicija i proširimo i unaprijedimo naše fiksne i mobilne mreže i poboljšavamo kvalitet usluga, kako pojedinačnim pretplatnicima tako i poslovnim klijentima, što će potaknuti konkurentnost, inovacije i ekonomski rast u Armeniji.”
Hayk Yesayan, izvršni direktor i suosnivač Team Telecom Armenia, rekao je: "Ovo finansiranje će značajno ubrzati izgradnju najbolje mreže sljedeće generacije od 25 GB/s u regiji. Oživljavanje ove mreže je naš strateški projekat. Kao dio procesa izgradnje, mi će povezati naš mobilni sistem na novu fiksnu širokopojasnu infrastrukturu i značajno povećati kvalitet mobilnih i fiksnih komunikacija širom Armenije.”
Ovo je prvo veliko potpisivanje od nedavno imenovanog šefa rezidentne kancelarije EBRD-a u Jerevanu. George Akhalkatsi je stupio na dužnost početkom maja. Rekao je: „Uzbuđen sam što ću potpisati ovu važnu transakciju sa velikim igračem iz privatnog sektora u Armeniji. Vjerujemo da će projekat donijeti opipljive koristi korisnicima Team Telecoma i imati pozitivan učinak na širu ekonomiju.”
Telekom Armenia je vodeći operater fiksne telefonije u Armeniji i drugi najveći mobilni operater u zemlji. U oktobru 2020. godine kupili su ga telekom preduzetnici Hayk i Aleksandr Yesayan. Komponenta refinansiranja projekta koristit će se za refinansiranje postojećeg duga Telecom Armenia, nastalog tokom otkupa kompanije uz pomoć finansijske poluge 2020. godine, te za pojednostavljenje strukture kapitala.