EBRD, Raiffeisen povećavaju finansiranje MMSP u Ukrajini

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Raiffeisen banka u Ukrajini jačaju saradnju kako bi povećali dostupnost finansiranja za ukrajinska mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP).

EBRD daje Raiffeisen banci nefinansiranu garanciju u iznosu do 75 miliona eura u lokalnoj valuti vezanu za portfelio domaćih državnih obveznica banke. Dodatni kapacitet preuzimanja rizika oslobođen garancijom omogućit će Raiffeisen banci da osigura nova sredstva za ukrajinske kompanije, povećavajući podršku realnom sektoru.

Ovaj instrument ranije nije bio dostupan na ukrajinskom tržištu i prati inovativni mehanizam Garancija za rast, koji je kao pionirski projekat prvi put realiziran u Albaniji 2020. godine.

Krteditiranje od strane Raiffeisen banke u okviru mehanizma imat će poseban fokus na podršku lokalnim MMSP, koji su od vitalnog značaja za održivi rast ukrajinske ekonomije. Najmanje 30 posto sredstava koristit će se za finansiranje održivih tehnologija visokih performansi koje mogu unaprijediti ekološke i klimatske ciljeve zemlje i koje su u skladu s EBRD-ovim pristupom tranzicije zelene ekonomije (GET).

Matteo Patrone, generalni direktor EBRD-a za Istočnu Evropu i Kavkaz, rekao je: „Zajedno sa našim dugogodišnjim partnerom Raiffeisen bankom, sada proširujemo garanciju za rast na novo tržište, Ukrajinu. Projekat će poboljšati pristup finansiranju za MMSP u kritičnom trenutku, a istovremeno će podstaknuti ulaganja u zelene tehnologije. Zadovoljan sam što nam povjerenje koje smo izgradili sa Raiffeisen bankom omogućava da inoviramo i koristimo kompanijama i ekonomijama u kojima su naše dvije banke aktivne.”

„Ponosni smo što naše partnerstvo sa EBRD-om podržava ekonomiju dodatnim ksredstvima za finansiranje MMSP i podstiče preduzetnike da istražuju projekte zelene tehnologije. Učešće u ovom objektu potvrđuje posvećenost Raiffeisen banke Ukrajini, njen status jednog od najvećih zajmodavca u zemlji i inovativan pristup podržavanju njenih planova rasta”, rekao je Oleksandr Pysaruk, izvršni direktor Raiffeisen banke.

Kao dio projekta, EBRD radi sa Narodnom bankom Ukrajine kako bi osigurao da lokalni prudencijalni okvir bude usklađen sa standardima bankarskog sektora

Evropske unije. Program nadopunjuje rad Bečke inicijative, kroz koju EBRD promovira usklađivanje regulatorne prakse sa međunarodnim standardima u ekonomijama u kojima posluje.

Raiffeisen banka je četvrta po veličini banka u Ukrajini po ukupnoj aktivi i treća po veličini kredita. Banka pruža niz usluga za 2,8 miliona klijenata širom zemlje. Od oktobra 2005. godine dio je austrijske bankarske grupe Raiffeisen Bank International AG.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Ukrajini. Banka je do danas uložila više od 15,5 milijardi eura u 507 projekata širom zemlje, sa fokusom na pružanje pomoći ekonomskoj stabilizaciji, učvršćivanje reformi, jačanje energetske efikasnosti i energetske sigurnosti te podršku poljoprivrednim i industrijskim projektima, kao i manjim preduzećima.