EBRD podržava euroobveznicu Ukrenerga za rješavanje krize plaćanja u ukrajinskom sektoru obnovljivih izvora energije

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ulaže 75 miliona američkih dolara u obveznicu od 825 miliona dolara vezanu za održivost, koju je izdala ukrajinska nacionalna energetska kompanija Ukrenergo, u pokušaju da riješi krizu plaćanja koja je zahvatila sektor obnovljive energije u zemlji.

To je prva obveznica vezana za održivost koju je izdala ukrajinska kompanija, a učešće EBRD-a kao glavnog investitora pružilo je neku vrstu sigurnosti drugim institucionalnim investitorima, dodatno proširivši učešće na tržištu.

Prihodi će pokriti sve dugove prema proizvođačima obnovljive energije. Investicija će pomoći da se povrati kredibilitet ukrajinskog sektora obnovljivih izvora energije i poveća povjerenje privatnih investitora i finansijera, otvarajući put prijeko potrebnim investicijama za podršku zelenoj tranziciji zemlje.

Matteo Patrone, generalni direktor EBRD-a za istočnu Evropu i Kavkaz, rekao je: „Do danas je ukrajinski sektor obnovljivih izvora isporučio više od 8,5 GW čistog, lokalnog proizvodnog kapaciteta, stvarajući radna mjesta i povećavajući porezne prihode širom zemlje, a privukao je više od 11 milijardi eura domaćih i stranih investicija. Ipak, Ukrajini je potrebno više kapaciteta za obnovljivu energiju kako bi ispunila svoje ciljeve dekarbonizacije. Ova transakcija će omogućiti zemlji da nastavi razvoj svoje industrije obnovljivih izvora energije. EBRD je ponosna što igra ključnu ulogu u rješavanju teške situacije u sektoru i pomaže Ukrajini da pokaže otpornost, stabilnost i predvidljivost svoje investicione klime.”

Grzegorz Zielinski, direktor EBRD-a, šef Energy Europe, prokomentirao je: „Ovo je značajna veza na mnogo načina. On se bavi krizom plaćanja u sektoru obnovljive energije; vraća povjerenje investitora u obnovljive izvore energije u Ukrajinu i utire put razvoju projekata obnovljive energije u okviru konkurentnih aukcija ili drugih inovativnih komercijalnih struktura, u konačnici isporučujući znatno jeftiniju i čistiju električnu energiju za Ukrajinu u budućnosti.”

 

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Ukrajini. Banka je do danas uložila više od 15 milijardi eura u 505 projekata u zemlji, sa fokusom na pomoć stabilizaciji, učvršćivanje reformi, jačanje energetske efikasnosti i energetske sigurnosti, kao i podršku poljoprivrednim i industrijskim projektima, kao i manjim preduzećima. Održivost je u središtu ulaganja EBRD-a.