EBRD ODOBRILA 300 MILIONA EVRA ZA EPS: Kredit za povećanje likvidnosti i reformu energetskog sektora

EBRD je odobrila finansijski paket od 300 miliona evra za podršku elektroenergetskom sektoru Srbije.

Sredstva će biti usmerena Elektroprivredi Srbije (EPS), koja se tokom zimske sezone suočila sa značajnim smanjenjem likvidnosti, jer se uvozi značajna količina električne energije.

Projekat će podržati vladinu strategiju za dekarbonizaciju sektora električne energije, postepeno izbacivanje uglja do 2050. godine, razvoj regulatornog okvira za pokretanje aukcija obnovljivih izvora energije i podsticanje njihovog pokretanja, i osiguravanje energetske sigurnosti i održivosti snabdevanja.

Potpisivanju ugovora o kreditu i garanciji prisustvovali su ministarka energetike Dubravka Đedović, ministar finansija Siniša Mali i generalni direktor EPS-a Miroslav Tomašević. U ime EBRD, sporazume su potpisali Matteo Colangeli, direktor, regionalni šef za Zapadni Balkan i Grzegorz Zielinski, direktor, direktor Energi Europe.

EBRD će takođe pružiti EPS-u tehničku saradnju u vezi sa projektima, uključujući podršku za razvoj strategije i akcionog plana za dekarbonizaciju; reforme za jačanje korporativnog upravljanja i menadžerskih kapaciteta kompanije; sprovođenje izveštavanja o klimatskim rizicima u skladu sa preporukama Radne grupe za finansijska obelodanjivanja u vezi sa klimom (TCFD); i programi za razvoj korporativnog i ljudskog kapitala, uključujući prekvalifikaciju radnika trenutno zaposlenih u industriji uglja, promovisanje ženskih talenata i privlačenje visokokvalifikovanih radnika.

Očekuje se da će finansiranje projekata tehničke saradnje obezbediti međunarodni donatori, višedonatorski fondovi ili EBRD.

Matteo Colangeli, direktor EBRD za zapadni Balkan, rekao je: „Radujemo se saradnji sa EPS-om i srpskim vlastima na ambicioznom reformskom programu koji je povezan sa ovim kreditom. U koordinaciji sa Međunarodnim monetarnim fondom i drugim međunarodnim finansijskim institucijama i donatorima, posvećeni smo doprinosu transformaciji energetskog sektora, pretvarajući ga iz odvoda u pokretač tranzicije zelene ekonomije u zemlji. EBRD ima bogato međunarodno iskustvo u pružanju pomoći u "preokretu" državnih preduzeća. Uložićemo značajnu tehničku pomoć kako bismo pomogli EPS-u da postane efikasnija i održivija kompanija“.

 Grzegorz Zielinski, direktor EBRD za Energi Europe, kazao je: „Energetska sigurnost i tranzicija zelene energije ključni su izazovi sa kojima se suočavaju elektroprivrede širom Evrope. Ovom transakcijom EBRD sa zadovoljstvom pomaže i EPS-u i celom energetskom sektoru Srbije u prevazilaženju ovih izazova.

Dok velike hidroelektrane obezbeđuju oko 30 procenata proizvodnje energije u Srbiji, povremeni obnovljivi izvori, kao što su vetar i solarna energija, čine manje od 3 procenta i imaju potencijal da pomognu zemlji u razvoju značajnog novog, čistog domaćeg snabdevanja energijom.

Od 2020. godine, EBRD radi sa srpskim vlastima i zainteresovanim stranama iz industrije na razvoju obnovljivih izvora energije kroz značajan program tehničke pomoći koji finansira Švajcarski državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO).

Nijedan deo kredita EBRD-a neće biti korišćen za ugalj. Finansiranje će biti obezbeđeno u dve tranše i garantovaće Ministarstvo finansija u ime države Srbije.

EBRD je do danas u Srbiju uložila skoro 8 milijardi evra. Samo u 2022. obezbedio je 650 miliona evra, od čega je više od tri četvrtine otišlo na projekte u privatnom sektoru.