29.09.2021.

EBRD kreditira nabavku pametnih brojila

Potpisivanjem ugovora o garanciji za projekat „Pametna brojila“ između Ministarstva finansija i EBRD-a, kao i ugovora o zajmu za isti projekat između Elektrodistribucije Srbije i EBRD-a obezbeđeno je prvih 40 miliona evra za nabavku pametna brojila za 205.000 domaćinstava. Ukupna vrednost projekta, koji treba da se završi do 2027. godine je 80 miliona evra.

Srbija danas pravi gubitke u distributivnoj mreži, od oko 200 miliona evra godišnje. Šteta je da taj novac ide u gubitke, umesto da ga ulažemo u dalji razvoj. Instaliranje pametnih brojila jedan je od načina da te gubitke smanjimo, rekla je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović prilikom potpisivanja ugovora o garanciji za projekat „Pametna brojila“ između Ministarstva finansija i EBRD-a, kao i ugovora o zajmu za isti projekat između Elektrodistribucije Srbije i EBRD-a obezbeđeno je prvih 40 miliona evra za nabavku pametna brojila za 205.000 domaćinstava.

Mihajlovićeva je ovom prilikom istakla da je cilj države da svaki deo Srbije ima konstantno i stalno napajanje kvalitetnom električnom energijom, te da će ulaganja u distributivnu mrežu tome doprineti.

„Ali, to nije jedina prednost ovog projekta. On će doprineti smanjenju emisija ugljen-dioksida za pet hiljada tona godišnje. Takođe će pomoći svima koji su na putu energetske tranzicije, odnosno prozjumerima koji će proizvoditi i trošiti energiju iz obnovljivih izvora. Da bismo živeli kvalitetno, moramo imati kvalitetnu električnu energiju. to najbolje znaju građani u određenim delovima Srbije. Danas smo potpisali ugovor za prvih 40 miliona evra, država je dala garancije za to, razgovaraćemo sa svim međunarodnim partnerima kako da uložimo više u distributivnu mrežu jer je to osnova da budemo energetski bezbedni“, rekla je ministarka.

Pametna brojila doprinose smanjenju emisija CO2

Nandita Paršad, generalna direktorka EBRD-a za održivu infrastrukturu, izjavila je da je reč o 40 miliona evra zajma i da će ovaj projekat doprineti modernizaciji cele mreže i dovesti do smanjenja emisija CO2.

„Ovo je samo početak naše saradnje na ovom projektu, koji pruža podršku prozjumerima, omogućava im da kontrolišu i smanje svoju potrošnju i doprinosi smanjenju tehničkih i komercijalnih gubitaka. Drago nam je da možemo doprineti modernizaciji i povećanju efikasnosti energetike u Srbiji“, rekla je Nandita Paršad.

Saša Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu finansija, istakao je da je potpisivanjem ovih ugovora načinjen ozbiljan korak ka daljoj realizaciji energetske politike Srbije.

„Reč je o novom načinu merenja utroška električne energije. Ukupna vrednost projekta je 80 miliona evra, danas smo potpisali ugovore za 1A fazu – nabavku i instalaciju sistema i softvera, te zamenu oko 205.000 pametnih brojila. Ova faza će biti završena do 2025. godine, a čitav projekat do 2027. godine“, rekao je Stevanović.

Brojila za potrošače u Čačku, Nišu i Kraljevu

Direktor poslovnog sistema Elektrodistribucije Srbije Saša Stefanović rekao je da će se kroz ovaj projekat nabaviti savremeni sistem upravljanja potrošnjom električne energije u tri grada: Čačku, Nišu i Kraljevu.

„Benefiti su veliki, kako za Elektrodistribuciju Srbije, tako i za građane. Moći ćemo da pratimo kvalitet isporučene energije i da građanima isporučimo energiju kakvu zaslužuju, a moći ćemo i da identifikujemo svako oštećenje i smanjimo gubitke“, poručio je Stefanović.

Potpisivanju ugovora prethodio je sastanak Mihajlovićeve sa delegacijom EBRD-a, koju je predvodila Šarlot Ruhe, na kojem je bilo reči o aktuelnim i budućim projektima u rudarskom i energetskom sektoru.

Potpredsednica Vlade je zahvalila EBRD-u na uspešnoj saradnji u prethodnom ministarstvu i izrazila uverenje da će ta saradnja biti još bolja u energetskom i rudarskom sektoru.