Druga faza rata i početak propasti "Barbarossa plana"

"Drugi blickrig je planiran u Ukrajini - brzo zauzimanje Kijeva i vovođenje vlasti lojalne Rusiji. Zatim legalizacija okupacije Krima, Crnog mora i Azovskog regiona, kvazi entiteta "LDNR", "denacifikacija" i "demilitarizacija ".

Andrej Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog najavio je početak "druge faze rata". Radi se o ofanzivi u Donbasu, koja je intenzivirana od 18. aprila.

Već su vidljivi obrisi ruske strategije za cijelu tekuću godinu.

"Barbarosa plan" u 21. veku je trebalo da se sastoji od anšlusa, dva blickriga, i da izgleda ovako.

Planiran je "trotaktni" plan oživljavanja "kvazi-SSSR-a".

S obzirom na ljubav moskovskih "gerontovaca" prema okruglim datumima, završetak "multi-šetnje" planiran je za decembar 2022. godine, odnosno stogodišnjicu formiranja Sovjetskog Saveza. Anšlus - pripajanje Bjelorusije uključivanje u zajedničke agresivne akcije.

Prvi blickrig je Kazahstan.

U tom cilju, početkom ove godine, izvedena je specijalna operacija u kojoj su učestvovali kazahstanski moćnici. Blickrig u Kazahstanu bio je usmjeren protiv političkih elita bivšeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva, koji su optuženi za nacionalizam jer se zalažu da latinično umjesto ćiriličnog pisma, zbližavanje sa Turskom, reviziju istorijskih narativa, postepeno izbacivanje ruskog jezika iz službene sfere itd. Nemire u zemlji izazvali su unutrašnji sukobi klanova.

Ali čini se da je cijeli proces "denursultanizacije" Kazahstana krenuo od sadašnjeg predsjednika Kasima Tokajeva. Kao rezultat toga, trupe ODKB-a ušle su u zemlju, uglavnom iz Rusije i Bjelorusije.

Krajem januara 2022. mnogi su bili uvjereni da će Kazahstan uskoro postati treća članica Unije Rusije i Bjelorusije, povući se iz neformalnih integracija sa Turskom unijom, vratiti ćirilicu i prethodne istorijske narative.

Drugi blickrig planiran je u Ukrajini - brzo zauzimanje Kijeva i dovođenje vlasti lojalne Rusiji.

Zatim legalizacija okupacije Krima, Crnomorskog regiona i Azovskog regiona, kvazi entiteta "LDNR", "denacifikacija" i "demilitarizacija".

Kao rezultat toga, zemlja bi se se podijelila i konsolidirala postavljanjem ruskih trupa negdje duž linije rijeke Zbruča.

U decembru 2022. godine, prema autorima plana, ništa nije trebalo spriječiti stvaranje nove države - Unije koju bi činile Rusija, Bjelorusija, Kazahstan i Ukrajina.

Upravo je ovaj format nove integracije bio u snovima Aleksandra Solženjicina, koji je bio protivnik SSSR-a, ali se žalio na nemogućnost oživljavanja nove unije četiri gore navedene države.

 

Solženjicinove ideje su presudno uticale na Putinova doktrinarna ubjeđenja.

„NATO metodično i uporno razvija svoj vojni aparat – na istoku Evrope i na kontinentalnom dijelu prema Rusiji sa juga.

Ovdje je otvorena materijalna i ideološka podrška „obojenim“ revolucijama i paradoksalno uvođenje sjevernoatlantskih interesa u centralnu Aziju.

Sve to ne ostavlja nikakvu sumnju da se sprema potpuno opkoljavanje Rusije, a potom i njen gubitak suvereniteta”, ovo nije odlomak iz Putinovog sljedećeg govora, već fragment Solženjicinovog intervjua iz 2006. godine, godinu dana prije „minhenskog govora“ ruskog predsjednika.

Prvi dio "Barbarossa plana" u vidu laganog anšlusa Belorusije prošao je glatko.

Drugi - vojni blickrig u Kazahstanu - također. Vježbe okupacije zemlje od strane ODKB-a za 24 sata bile su uspješne.

Ali Ukrajina je prekršila poremetila treći korak u planu za reinkarnaciju SSSR-a. Blickrig u Kijevu je propao. Ukrajinska vlada se nije predala niti je vodila odvojene razgovore. Rusija je morala pokazati pravu suštinu "uljudnih zelenih ljudi".

Toliko revnosno da se pozicija Kazahstana promijenila - Kazahstanci su izjavili podršku Ukrajini, povećali skretanje prema Kini i umjesto Rusije kao balans kineskog uticaja obnovili svoju integraciju u Tursku uniju, fokusirajući se na Tursku, Azerbejdžan, Uzbekistan i Turkmenistan.

Rusija je namjeravala uplašiti Kazahstan brzom okupacijom Ukrajine, ali je sada uplašila samo svoj komšiluk, od kojeg će Nursultan Nazarbajev biti spasen od strane Pekinga i Ankare. A umjesto Kazahstana, Unija će morati prihvatiti fragmente u obliku Pridnjestrovlja, Južne Osetije, Abhazije itd.

Ruski plan "A" je propao zbog herojskog otpora. "Prelijepi" SSSR ne funkcionira, trebate oblikovati "neravnine". I Rusija prelazi na plan „B“– pokušaj da se izvrši maksimalna okupacija ukrajinskih teritorija na jugoistoku zemlje: Herson, Donjeck, Lugansk, Harkov i Zaporožje. Cilj je stvoriti "drugu Ukrajinu" kao "nasljednicu SSSR-a".

Moskva će očajnički spasiti „projekat decembar 2022.“ i stvoriti „drugačiju Ukrajinu“ kako bi sačuvala koncept potpisivanja tripartitne unije. A Ukrajina, kao suverena država, jedina je koja se može suprotstaviti ovom planu.

Zašto je ovo kritično?

Ako se koncept stvaranja "kvazi-SSSR-a" završi u decembru 2022. godine, Moskva će kreirati novi narativ o "zadacima specijalne operacije u Ukrajini" i da nam "ta uništena zemlja više ne treba".

Prema mome mišljenju, šanse za nastavak aktivnih neprijateljstava od oktobra ove godine su minimalne.

Uostalom, za farsu u obliku "novog sindikalnog ugovora" potrebno je imati vremena da se obriše pepeo sa ruševina na okupiranim teritorijama i izvrši "ideološko" preoblikovanje svijesti biračkog tijela za novi format ciljeva.

Pored faktora okruglih datuma (100 godina od formiranja SSSR-a), postoji i faktor nadolazeće krize. U novembru i decembru 2022. Rusija će ući u vrhunac krize: pad BDP-a za 10-15 posto i prihoda za 20-30 posto.

Ali ideološki, Ruska Federacija je Panem iz Igara gladi, koji se sastoji od okruga - subjekata federacije. Narodu su potrebne naočare da odvrate pažnju od krize.

U periodu 2014-2015, glavni akter u Igrama gladi bio je Krim. U decembru 2022. - novi SSSR bi to trebao postati.

Stvaranje "drugačije Ukrajine" nosi dugoročne rizike za nas, kada će nakon nekog vremena Ruska Federacija ponovo htjeti da prikaže "građanski sukob" u Ukrajini. Pokušaji Rusije da mobilizira na okupiranim teritorijama Ukrajine samo su dio ovog podlog plana.

Ali ako ukrajinska vojska uspije zadržati neprijatelja na liniji razgraničenja - ruski projekat stvaranja "drugačije Ukrajine" će propasti. U "novi SSSR" će biti potrebno uzeti samo fragmente u obliku tzv "LDNR" i napraviti dugu pauzu u pokušajima nove agresije na Ukrajinu.

Čečenija je dobila takvu pauzu u avgustu 1996. u obliku Hasavjurtskih sporazuma. U avgustu 1999. počeo je drugi čečenski rat. Ali tada Čečenija nije iskoristila istorijsku priliku za jačanje državnosti, a Rusiji niko nije uveo sankcije.

Ukrajinska trenutna strategija treba biti uništavanje plana Rusije da okupira određeni broj regiona i maksimalno iskoristiti istorijsku pauzu (od jeseni 2022.) za jačanje ekonomije i integraciju u EU. A zapadne sankcije Rusiji će odraditi svoj posao i za dvije do tri godine godine Rusija neće imati ni trenutni potencijal za agresiju.

Najvjerovatnije, imperija će nastaviti sa pokušajima da zadrži okupirane dijelove i njegova sposobnost širenja težit će nuli.

Ukrajina je već poremetila dva ciklusa "Barbarosa plana", može i treći.