Dostojanstven život i slobodno kretanje osoba sa invaliditetom

Svakodnevni život osoba sa invaliditetom u Beogradu koji boluju od mišićne distrofije biće olakšan. Danas je Udruženju distrofičara Beograda, u okviru programa Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i inkluziji, predato specijalizovano vozilo za prevoz osoba sa invaliditetom. Ovo vozilo će se koristiti za prevoz dece i odraslih na terapije i druge aktivnosti.

Program Evropske unije za podršku socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji (EU SHAI) osmišljen je da unapredi primenu politika socijalne inkluzije u Srbiji i obezbedi održiva stambena rešenja uz mere aktivne inkluzije za najugroženije stanovništvo, a Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) izabrana je kao implementacioni partner.

Vozilo su predsedniku Udruženja distrofičara Beograda, Dušanu Trojanoviću, predali ambasador Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žiofre, i premijerka Srbije, Ana Brnabić.

“Akcijom poput ove današnje želimo da povećamo socijalnu inkluziju žena i muškaraca, devojčica i dečaka koji su u siromaštvu i socijalnoj isključenosti, omogućavajući im da žive dostojanstveno i aktivno učestvuju u društvu. Takođe želimo da ohrabrimo društvo u celini da prigrli osobe sa invaliditetom i pokaže više empatije i solidarnosti”, rekao je Žiofre.

Ambasador je naveo da je EU najveći donator u Srbiji u domenu socijalne inkluzije.

“Samo u poslednjih pet godina EU je donirala i uložila preko 115 miliona evra za poboljšanje životnog standarda najugroženijih”, podsetio je ambasador EU.

Dušan Trojanović, predsednik Udruženja distrofičara Beograda, zahvalio se na vozilu i rekao da će ono omogućiti nesmetano kretanje članova udruženja u njihovim svakodnevnim aktivnostima.

“Ono što možemo da učinimo jeste da činimo male podvige koji usrećuju druge ljude, ulepšaju im dan i omogućuju bolji život”, rekao je predsednik Udruženja distrofičara.

Trojanović se zahvalio ambasadoru EU u Srbiji i svim građanima Evropske unije, čijim je novcima obezbeđena kupovina ovog vozila.

“Ovo vozilo će omogućiti slobodu kretanja svakom našem članu i pozdravljam Vaše nastojanje da se poboljša život građana Srbije”, rekao je Trojanović.

Položaj osoba sa invaliditetom je važan za Srbiju, a socijalna inkluzija je jedna od najvažnijih stvari koje neka zemlja mora da neguje, rekla je premijerka Ana Brnabić.

“Ovo vozilo je sitnica, ali podseća nas da na ovakvim stvarima moramo da radimo i da su osobe sa invaliditetom važne i integralni deo našeg društva. Ako ne omogućimo da oni imaju dostojanstven i samostalan život – kao društvo nismo fer, ali i gubimo potencijal koji nam oni daju”, rekla je premijerka.

Specijalizovano vozilo za prevoz osoba sa invaliditetom, specifično za osobe sa mišićnom distrofijom, ima mesta za prevoz šest putnika, od čega su tri mesta za korisnike invalidskih kolica, a poseduje i hidrauličnu platformu za podizanje putnika.

Evropska unija (EU) izdvojila je 27 miliona evra kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) 2018 za implementaciju Programa podrške EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji.

Program koristi i nacionalnim institucijama i lokalnim samoupravama, kao i pružaocima usluga socijalnog uključivanja iz javnog i civilnog sektora. Program, zasnovan na nacionalnim i međunarodnim okvirima, doprinosi ispunjavanju kriterijuma za pristupanje Evropskoj uniji u okviru poglavlja 19 koje se odnosi na socijalno uključivanje, i poglavlja 23 koje pokriva osnovna prava, uz postizanje ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.