Donacija Švedske: UKC RS dobija opremu za tretman kovid otpada

U okviru projekta koji finansira Švedska, a realizuje UNDP, Univerzitetski klinički centar RS dobiće opremu za tretman otpada nastalog tokom pandemije kovida 19.

Reč je o vertikalnom sterilizatoru, specijalizovanom vozilu i zaštitnoj opremi za radnike, a cilj ove donacije je pružanje podrške domaćim vlastima da na adekvatan način upravljaju otpadom nastalim tokom ove pandemije, saopšteno je iz UKC RS, piše Srpskainfo.

– Nepostojanje adekvatnog sistema za upravljanje otpadom, naročito u oblasti prikupljanja, tretiranja i obrade kovid otpada iz medicinskih ustanova i domaćinstava sa registrovanim slučajevima, predstavlja opasnost po zdravlje ljudi i životnu sredinu. Ako se ne prikuplja ili ne tretira na ispravan način, može ubrzati širenje zaraze i predstavljati značajan rizik za medicinsko osoblje, pacijente i radnike koji prikupljaju i tretiraju otpad. Efektivno upravljanje otpadom je od suštinske važnosti kako bi se minimizirao potencijalni sekundarni uticaj kovida na zdravlje i životnu sredinu – navodi se u saopštenju.

U UKC RS sutra će biti obavljena primopredaja pomenute opreme između direktora ove zdravstvene ustanove prof. dr Vlade Đajića i ambasadorke Švedske u BiH Johane Stromkvist.