Dodatni grant EU za upravljanje i tretman otpadnih voda u Crnoj Gori

Pokrenut je novi projekat finansiran od strane EU vrijedan 350.000 eura za izradu studije izvodljivosti i glavnog projekta za sanaciju i proširenje kanalizacione mreže otpadnih voda i atmosferskih voda u opštini Pljevlja u Crnoj Gori. Projekat otpadnih voda Pljevlja je već dobio podršku EU kroz pretpristupno IPA finansiranje, kao i zajam Evropske investicione banke (EIB) za projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Dalja podrška je obezbjeđena kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan WBIF grant za izgradnju glavnog kanalizacionog kolektora.

Novi projekat će obezbijediti dokumentaciju neophodnu kako bi se omogućila ulaganja u odvajanje atmosferskih i otpadnih voda, kao i nastavak proširenja kanalizacionog sistema, čime će se omogućiti završetak cjelokupnog sistema otpadnih voda. Investicije bi trebalo da dođu kroz grant EU i zajam EIB.

Oana Cristina Popa, ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori: „Upravljanje i tretman otpadnih voda je prioritetan sektor za podršku EU i želimo da vidimo što više domaćih i međunarodnih aktera podržava razvoj ovih usluga na cijeloj teritoriji zemlje . Prepoznali smo konkretne prilike kada je u pitanju unapređenje vitalne ekološke infrastrukture i usmjeravamo sredstva EU ka ovom i drugim sličnim projektima u zemlji. Računamo na kontinuirano angažovanje republičke i lokalne administracije kako bismo zajednički očistili vode Crne Gore. Ovo nije važno samo za ispunjavanje uslova pregovaračkog poglavlja o okolišu (poglavlje 27), već je od ključne važnosti za lokalno stanovništvo i regionalne i europske ekosisteme."

Alexandros Pamnani, službenik za kredite odgovoran za kreditne operacije EIB-a u Crnoj Gori: „Jedan od prioriteta EIB-a je poboljšanje usluga otpadnih voda na Zapadnom Balkanu i pomoć regionu da krene ka održivijim rješenjima koja osiguravaju usklađenost sa acquis-em EU u oblasti životne sredine. EIB je ponosna što može podržati ovaj važan zadatak WBIF-a koji će pomoći opštini Plevlja da poboljša svoju infrastrukturu otpadnih voda i atmosferskih voda.EIB je posvećen partner Crnoj Gori i projekat dopunjuje naše tekuće investicione operacije u sektoru voda i kanalizacije, koje već koristi nekoliko opština u regionu."

Igor Golubović, načelnik Opštine Plevlja: „Upravljanje atmosferskim i otpadnim vodama je od primarnog značaja za nas ovdje u opštini Plevlja. Uložili smo značajne napore u tom smislu i radujemo se novom projektu i radu sa stručnjacima kako bismo dovršili naš projekat otpadnih voda i ostvarili punu korist od naših dosadašnjih investicija."