DODATNA SREDSTVA HRVATSKOJ KAKO BI POTAKNULA PRAVEDAN ZELENI I DIGITALNI OPORAVAK

U Hrvatsku će doći dodatnih 10 mil. eura za nastavak pružanja potpore građanima kojima je pomoć najpotrebnija, uključujući one pogođene pandemijom koronavirusa i dvama razornim potresima iz 2020.

Europska komisija osigurala je Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Grčkoj dodatna sredstva u iznosu od više od 336 milijuna eura kako bi im pomogla u rješavanju gospodarskih i društvenih posljedica pandemije koronavirusa te potaknula pravedan zeleni i digitalni oporavak.

Dodatnim sredstvima koja su osigurana su u okviru programa React-EU dopunjuje se šest operativnih programa Europskog socijalnog fonda (ESF), Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

U Hrvatsku će doći dodatnih 10 milijuna eura za nastavak pružanja potpore građanima kojima je pomoć najpotrebnija, uključujući one pogođene pandemijom koronavirusa i dvama razornim potresima iz 2020. godine.

Ugrožene osobe dobit će pomoć u obliku toplih obroka te osnovnih potrepština kao što su higijenski proizvodi i školski pribor.

React-EU dio je instrumenta Next Generation EU kojim se osigurava 50,6 milijardi eura dodatnih sredstava za programe kohezijske politike tijekom 2021. i 2022. godine.

Mjerama se želi poduprijeti otpornost tržišta rada, zapošljavanje, MSP-ove i obitelji s niskim primanjima te postaviti temelje za zelenu i digitalnu tranziciju i održiv društveno-gospodarski oporavak.

Europski parlament i države članice EU-a postigle su dogovor o fondu React-EU u studenom 2020. godine, a zastupnici EP-a i Vijeće su sadržaj dogovora odobrili na plenarnoj sjednici u prosincu.

Europarlamentarci su se zalagali za to da državama bude dopušteno koristiti dodatna sredstva do kraja 2023., umjesto od 2022. što je bio prijedlog Komisije. Resursi će se dodijeliti u skladu s načelom partnerstva, uključujući lokalne i regionalne vlasti, kao i relevantna tijela koja predstavljaju civilno društvo i socijalne partnere.

Zastupnici su inzistirali na tome da se jači fokus stavi na ljude koji su najjače pogođeni krizom covida-19, uključujući prekogranične projekte.