‘Diplomatija hrane’: EU se planira suprotstaviti Rusiji na Bliskom istoku, Balkanu i u Africi

Zemlje MENA-e, naročito Liban i Egipat, veoma su ovisne o pšenici i gnojivima iz Ukrajine i Rusije zbog čega se suočavaju sa skokovima cijena.

Evropska unija ima za cilj “diplomatijom hrane” riješiti rastuće cijene pšenice i gnojiva, kao i očekivane nestašice na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi (MENA) i na Balkanu, kako bi se suprotstavila ruskom narativu o utjecaju njene invazije na Ukrajinu.

Neizvjesnost u vezi sa hranom izaziva “ogročenost” u ranjivim zemljama u tim regijama, dok Moskva krizu predstavlja kao posljedicu uvođenje zapadnih sankcija Moskvi, rekao je Reutersu jedan diplomata Evropske unije.

To predstavlja potencijalnu prijetnju utjecaju Evropske unije koja se tome planira suprostaviti “diplomatijom hrane”, dodao je diplomata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je prošle sedmice rekao da su sankcije Zapada potakle globalnu krizu hrane i dovele do vrtoglavih cijena energenata.

Zemlje MENA-e, naročito Egipat i Liban, uveliko ovise o pšenici i gnojivu iz Ukrajine i Rusije zbog čega se, od početka ruske invazije na Ukrajinu, suočavaju sa skokovima cijena.

“Ne možemo rizikovati da izgubimo taj region”, rekao je drugi evropski diplomata Reutersu.

Ovaj 27-člani blok također želi pojačati međunarodne napore za ublažavanje posljedica nestašice i zajedno sa Svjetskim programom za hranu UN-a najavljuje nove inicijative.

Moguće alternative

Francuska, najveći poljoprivredni proizvođač u Evropskoj uniji, insistira na inicijativi “FARM” koja bi uključivala globalni mehanizam distribucije hrane za siromašnije zemlje.

Francuska želi osigurati međunarodnu saglasnot za svoj plan prije okončanja njenog šestomjesečnog predsjedavanja EU-om u junu, kazao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

Mađarska je predložila povećanje poljoprivredne proizvodnje u Evropskoj uniji izmjenom klimatskih ciljeva.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) potvrdila je da razmatra mogućnost finansiranja uvoza hrane.

Međutim, služba za vanjske poslove Evropske unije saopćila je da saradnja sa generalnim direktorom FAO-a Yuom Dongyuom u vezi sa globalnom neizvjesnošću sa hranom predstavlja “izazov”, navodi se u dokumentu u koji je Reuters imao uvid i dodaje da EU forsirao FAO na brzo djelovanje.

FAO nije komentarisao Quove odnose sa EU-om.

U nizu preporuka na web-stranici FAO-a, Qu navodi da “zemlje koje zavise od uvoza hrane iz Rusije i Ukrajine trebaju tražiti alternativne snabdjevače kako bi ublažile šok.”

Brisel smatra da je ruska komunikacijska kampanja o prehambenoj krizi zapravo širenje dezinformacija, rekao je jedan diplomata, dodajući da Evropska unija nije ograničila trgovinu hrane sa Rusijom.

Pokušaj olakšanja izvoza hrane

Hrana je izuzeta iz sankcija EU na ruski izvoz, ali ne i gnojiva čiji je izvoz iz Bjelorusije i Rusije ograničen.

“Ne stvaraju sankcije rizik od prehrambene krize, već ruska okupacija Ukrajine”, rekao je Le Drian.

Rusija također otežava Ukrajini slanje poljoprivrednih proizvoda napadajući luke i bombardujući skladišta pšenice, kazao je u ponedjeljak evropski šef diplomatije Josep Borrell.

Rusija, koja je ograničila izvoz pšenice, nedavno je bombardovala nekoliko skladišta goriva u Ukrajini.

Uprkos punim skladištima pšenice, Ukrajina je ne može izvoziti zbog nestašice goriva, rekli su zvaničnici EU-a.

Evropska unija pokušava olakšati izvoz hrane preko Poljske i podržava isporuku goriva ukrajinskim poljoprivrednicima da bi olakšala situaciju, naveli su zvaničnici.

Evropska unija takođe pruža finansijsku podršku najranjivijim državama, a prošle sedmice je najavila 225 miliona eura pomoći Sjevernoj Africi i Bliskom istoku.

Gotovo polovina toga namijenjena je Egiptu, dok će Liban, Jordan, Tunis, Maroko i Palestinska uprava primiti sredstva iz vanrednih fondova u iznosu između 15 i 25 miliona eura.

Još 300 miliona eura u vidu podrške poljoprivredi bit će osigurano državama Zapadnog Balkana u okviru redovnih EU sredstava namijenjenih tom regionu, a zvaničnici EU-a kažu da se naročito zabrinjavajućom smatra situacija u Srbiji zbog tamošnjih intenzivnih ruskih komunikacija.

IZVOR: AGENCIJE