Devet korisnika uselilo u nove stanove Regionalnog stambenog programa (RHP) u Sapni

U januaru se devet porodica korisnika uselilo u nove stanove Regionalnog stambenog programa (RHP) u općini Sapna u Bosni i Hercegovini. Iako se zbog pandemije COVID-19 koja je u toku nije mogla održati nikakva javna ceremonija obilježavanja tog događaja, sigurno se radi o jednom od najznačanijih događaja za sve zainteresirane.

Jedna od korisnica RHP-a koja će dobiti ključeve od općine, Sandra Pranjić, samohrana je majka petogodišnjeg dječaka. Nakon sukoba 1990-ih u bivšoj Jugoslaviji, Sandra i njen brat su se preselili iz grada Tuzle, u sjeveroistočnom dijelu Bosne, u Sapnu. Braća i sestra su živjeli u napuštenoj i vlažnoj kući za koju su još morali plaćati kiriju, a Sandra nije imala drugog izbora nego raditi u polju, dok je njen brat radio na građevini. Kaže da prihvata svaki posao koji može dobiti kako bi prehranila svoju porodicu i ostaje optimistična.

„Iako su mi neki od komšija rekli da imam male šanse da dobijem stan, ipak sam odlučila da iskoristim šansu i da se prijavim“, kaže ona.

Izgradnju stanova finansirao je RHP čiji je najveći donator Evropska unija, a ostali ključni donatori su Njemačka, Italija, Norveška, Švicarska i Sjedinjene Američke Države.