Denisova: Rusija je nasilno deportovala više od 400.000 Ukrajinaca

Državljani Ukrajine najprije se smještaju u filtracijske kampove, a zatim vozom odvoze u "depresivne" regione Rusije, rekla je povjerenica za ljudska prava ukrajinskog parlamenta.

Narodna zastupnica i povjerenica ukrajinskog Parlamenta za ljudska prava Ljudmila Denisova rekla je da Ukrajina prikuplja dokaze o navodnim ruskim ratnim zločinima. Prema njenim riječima, od početka rusko-ukrajinskog rata više od 400.000 državljana Ukrajine su prisilno preseljeni u Rusiju. Ovo je objavio informativni kanal Euronews.

Denisova tvrdi da su građani Ukrajine, koji su se našli na privremeno okupiranoj teritoriji, protiv svoje volje bili prisiljeni otići u Rusiju.

"Najprije su nasilno odvedeni u filtracioni kamp u Donjeckoj oblasti, a zatim vozom prevezeni preko teritorije Ruske Federacije", rekla je povjerenica Denisova.

Državljani Ukrajine šalju se u takozvane "depresivne" regije, kao što je Sahalin, rekla je Denisova.

Denisova je, također, optužila vlasti Ruske Federacije da nije organizovala nijedan održivi humanitarni koridor tokom trajanja borbi. S tim u vezi, prema njenim riječima, sve što se dešavalo i dešava danas u Mariupolju je genocid nad ukrajinskim narodom.

Podsjetimo, ministarka za reintegraciju okupiranih teritorija Irina Vereščuk rekla je 25. marta da je 14 ukrajinskih gradonačelnika zarobljeno od strane ruskih snaga, a Ruska Federacija traži paritetnu razmjenu zarobljenika. Vereščuk je bila ogorčena uslovima koje je postavio Kremlj i pitala se za koga će Kijev zamijeniti zarobljene gradonačelnike.

Rusija planira održati "referendum" u Hersonu, identičan scenariju koji se mogao vidjeti u Donbasu, kako bi stvorila kvazidržavni entitet "KhNR". Da bi to postiglo, rusko rukovodstvo planira uključiti rusku službu sigurnosti FSB.