"Čistka" stanovništva i nova kvazipravna stvarnost: šta Rusija sprema okupiranim teritorijama

Kao rezultat sveobuhvatne agresije, Rusija je zauzela niz teritorija Hersonske, Zaporoške, Harkovske, Nikolajevske oblasti i nove zajednice Donjecke i Luganske oblasti. Osvajači su već počeli uspostavljati ilegalni sistem vlasti, pokušavajući se učvrstiti na okupiranim teritorijama.
Za sada možemo govoriti o sljedećim pristupima Rusije upravljanju okupiranim teritorijama Ukrajine:

- ilegalne formacije "DNR" i "LNR" delegiraju svoje predstavnike da upravljaju novim okupiranim zajednicama Donjecke i Luganske oblasti, proglašavajući "pripadnost" čitave teritorije dva regiona samoproglašenim entitetima;
- na okupiranim teritorijama Zaporoške, Nikolajevske, Hersonske, Harkovske oblasti okupatori objavljuju "imenovanje načelnika vojnih i civilnih uprava". Istovremeno, čak ni sa stanovišta propagande, nije sasvim jasno ko ih je, kako i zašto, „postavio“;
- okupatori provode nezakonite radnje pod maskom okupljanja građana u vezi sa "privremenim priključenjem" odvojenih zajednica oblasti Zaporožja, Nikolajeva ili Harkova u formacije "L/DNR", odnosno, Krima;
- Rusi pripremaju nezakonite akcije u vidu referenduma za odvajanje teritorija Hersonske, Zaporoške, Harkovske oblasti od Ukrajine i najave prijetnje "pripajanja" Rusiji;
- takozvani zvaničnici u Autonomnoj Republici Krim nezakonito uspostavljaju ekonomske, socijalne i ekonomske veze između okupiranog poluostrva i teritorija Hersonske i Zaporoške oblasti, najavljujući planove za obnovu „jedinstvenog ekonomskog kompleksa“. Ove akcije su intenzivirane izjavama nekih poslanika Državne Dume o planovima Rusije da od ukrajinskih teritorija stvori tzv. Krimski federalni okrug;
- šire se informacije o planovima okupatora da održe mitinge za imitiranje glasanja o pristupanju formacija L/DNR Rusiji u administrativnim granicama Donjecke i Luganske oblasti.
Na privremeno okupiranim teritorijama još nije vidljiv holistički i univerzalni pristup okupatora upravljanju. To se može objasniti činjenicom da je Rusija imala ambicioznije planove da zauzme Ukrajinu i da se spremala za ozbiljniji politički scenario.
SBU je posebno izvijestila o pritvaranju u različitim regijama Ukrajine organizatora takozvane "federalne Ukrajine", čija je ideja bila odvajanje pojedinačnih regija i proglašenje "nezavisnih" entiteta.
Na osnovu propagandnih izjava uoči invazije, Rusija je planirala pokrenuti pseudopolitički proces između "regionalnih država" nakon što je zauzela veći dio Ukrajine, lišivši zemlju subjektiviteta.
Od aprila 2022. godine, prema javnim saopćenjima, razmatraju se dvije moguće strategije Rusije.
Prva podrazumijeva nastavak "patchwork" inicijativa, kada se u nekim sredinama ne zna ko je "samoopredeljen" o privremenom ulasku u "L/DNR" ili Krim ili o "slobodnom životu", bez jasne najave političke budućnosti ovih teritorija. Takav scenario bi potencijalno mogao očuvati pregovarački kolosijek za koji je Rusija još uvijek zainteresirana. To omogućava državi agresoru da "povuče" ove nezakonite radnje i izbjegne direktnu odgovornost za njih. Istovremeno, okupator može nastaviti uspostavljati "veze" između novookupiranih teritorija Rusije, Krima i terorističkih grupa L/DNR.
Drugi scenario - "nova kvazi-pravna stvarnost" - uključuje lažni referendum o "proglašenju nezavisnosti" teritorija ili čak o njihovom pristupanju Rusiji.
Drugi scenario znači propast pregovora između Ukrajine i Rusije, kako je to već izjavio predsednik Ukrajine, i pojavu još jednog razloga za povećanje sankcionog pritiska na državu agresora. Međutim, s obzirom na Putinove neadekvatne pokušaje, vjerovatnoća takvog scenarija je velika.
Analiza perspektive pseudo-referenduma u smislu nacionalnog i međunarodnog prava nema mnogo smisla. Niko u svijetu ne priznaje korake koji se temelje isključivo na vojnoj sili i prinudi okupatora.
Međutim, njihov cilj je da stvore izmišljene osnove da sama Rusija proglasi nemogućnost oslobađanja ovih teritorija.
Računica je jednostavna: ako Rusija kaže da je to njihova teritorija (ili priznata od njih), svi moraju, pod prijetnjom nove eskalacije, de facto prihvatiti tu činjenicu. Zapravo, to je ista strategija koja je primijenjena u Donjeckoj i Luganskoj oblasti. Prvo je Rusija „priznala“ „L/DNR“ u administrativnim granicama Donjecke i Luganske oblasti, a zatim je izjavila da je dogovor s Ukrajinom nemoguć bez priznavanja „nove“ realnosti, ne samo na Krimu već i u Donbasu.

Događaji iz 2022. ujedinjuju se sa prethodnim scenarijima Krima i Donbasa ne samo protivzakonitim PR akcijama, koje Rusija naziva "referendumima". Njima je prethodilo stvaranje nove političke realnosti na okupiranim teritorijama što je dovelo do velikog broja izbjeglica i interno raseljenih lica, političkih progona, torture i filtriranja – zapravo čistki.
Međunarodno pravo i ukrajinsko pravo ne sadrže nikakve naznake da Rusi ostvare svoju zločinačku namjeru.
Ustav Ukrajine i Zakon Ukrajine „O sveukrajinskom referendumu“ zabranjuju svaki referendum o preispitivanju integriteta i nepovredivosti Ukrajine unutar postojeće granice, a proširenje suvereniteta Ukrajine na njenu čitavu teritoriju utvrđeno je Ustavom Ukrajine, da ne govorimo o zabrani izbora i referenduma u uslovima vanrednog stanja.
Istovremeno, Smjernice Venecijanske komisije o referendumima jasno navode da korištenje referenduma treba biti predmet pravnog sistema u cjelini. Konkretno, referendum se ne može održati, ako to nije predviđeno Ustavom.
Kao što je već rečeno, nije potrebno analizirati koliko je razbojnik pametan u pravnim stvarima. Važno je zadržati ga i privesti pravdi.
Prepisivanje pravnih nijansi planirane pljačke ima smisla samo ako se smatra sistematskom i dosljednom manifestacijom uništavanja prava i sloboda ukrajinskih građana. Našim sugrađanima se nasilno oduzima pravo da učestvuju u upravljanju svojom zemljom, zagarantovano Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima iz 1948. godine, Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima iz 1966. godine i drugim međunarodnim instrumentima. Prava obnova ustavnih prava građana Ukrajine koji su se našli na privremeno okupiranim teritorijama moguća je tek nakon njihovog puštanja na slobodu. U ovom slučaju, prema međunarodnom pravu, okupacija teritorije ne daje okupatoru nikakva prava na nju, a okupirana država ne gubi suverenitet nad svojom teritorijom.
Uz konstataciju o beznačajnosti lažnih referenduma, važno je dati smjernice građanima Ukrajine kako postupiti u teškim uslovima okupacije:
- prvo, građani Ukrajine moraju što je više moguće izbjegavati svaki oblik učešća u ilegalnim PR kampanjama okupatora. Naravno, treba uzeti u obzir stvarne sigurnosne  uslove i posledice prinude.
- drugo, građani koji će učestvovati u organizovanju i provođenju lažnih referenduma (naprimjer, članovi komisija) trebaju biti svjesni mogućnosti da provedu u zatvoru pet do 10 godina sa ograničenim pravima na važne funkcije.
Postoje i preporuke za strane ukrajinske partnere. Važno je ne samo proglasiti pravnu ništavnost lažnih referenduma, već i snažno odbaciti pokušaje agresora da ih stavi pred „činjenicu“ novih okolnosti.
Praktično pridruživanje protivzakonitim radnjama Rusije treba nositi upozorenje građanima  bilo koje zemlje o neizbježnosti ličnih sankcija i druge odgovornosti za učešće u organizaciji takvih akcija ili njihovo "praćenje". Time će se, u najmanju ruku, stati na kraj praksi uključivanja oborenih "političkih pilota" u ruske kriminalne akcije.