Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije za sisteme daljinskog grejanja i hlađenja i mera energetske efikasnosti u tom sektoru. Švajcarska donira sedam miliona evra, a EU tri miliona, dok EBRD sprema kredit od 30 miliona evra.

Građani 11 gradova i opština će dobiti kvalitetnije grejanje i zdraviju životnu sredinu zahvaljujući uvođenju obnovljivih izvora energije. Te lokalne samouprave su sa Ministarstvom rudarstva i energetike, Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i švajcarskim Državnim sekretarijatom za ekonomske poslove (SECO) potpisali memorandume o razumevanju za poduhvate vredne ukupno 40,5 miliona evra u prvoj fazi.

„Obe naše zemlje suočavaju se sa izazovima kada je reč o smanjenju emisija sa efektom staklene bašte i trudimo se da povećamo procenat obnovljivih izvora energije koje koristimo za proizvodnju energije. Drago mi je da smo zajedno, Srbija, EU i moja vlada, uspeli i ovo je veliki potencijal za dekarbonizaciju ekonomije“, rekao je na ceremoniji potpisivanja u Kragujevcu ambasador Švajcarske Urs Schmid.

Njegova zemlja je za projekat Obnovljiva daljinska energetika u Srbiji (ReDE Serbia) izdvojila 8,5 miliona evra bespovratnih sredstava.

U svetlu krize je značaj projekta još veći

„Pre godinu dana, kada smo počeli projekat, mislili smo da je važan i inovativan, a danas je u svetlu krize značaj projekta još veći. Ovo će biti primer kako da ubrzamo energetsku tranziciju, poboljšamo energetsku bezbednost i unapredimo kvalitet vazduha“, izjavio je direktor EBRD-a za Zapadni Balkan i Srbiju Matteo Colangeli. Ta međunarodna finansijska institucija treba da obezbedi kredit od 30 miliona evra.

Predviđeno je da se sredstva iskoriste za uvođenje inovativnih tehnologija u daljinskoj energetici poput toplotnih pumpi, geotermala, solarne termalne energije, biogasa, biomase i otpadne toplote iz postrojenja za preradu otpadnih voda i drugih industrijskih izvora, naveo je Colangeli. One će tako biti korišćene prvi put u Jugoistočnoj Evropi, dodao je.

Ovo će biti primer kako da ubrzamo energetsku tranziciju, poboljšamo energetsku bezbednost i unapredimo kvalitet vazduha, izjavio je Matteo Colangeli iz EBRD-a

Evropska unija je donirala tri miliona evra. Sistemi daljinskog grejanja će biti unapređeni u Bečeju, Bogatiću, Vrbasu, Vršcu, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu i Paraćinu.

Mihajlović: Svi projekti će biti završeni u roku od četiri godine

Proizvodnja toplotne energije u Srbiji će biti povećana 3,5 puta na 197 gigavat-sati godišnje, uz smanjenje emisija ugljen-dioksida za 25,000 tona, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

„Svaka tona, svaki kilogram gasova i čestica manje znači kvalitetniji život. Svaki kilovat-čas dobijen iz OIE znači da smo energetski bezbedniji“, istakla je. Svi projekti će biti završeni u roku od četiri godine, pa će lokalne samouprave moći da koriste obnovljive izvore za daljinsko grejanje kao Priboj, Mali Zvornik i Novi Pazar, navela je Mihajlović.

Kragujevac je uz pomoć države zamenio kotlove i to je samo početak, kaže gradonačelnik Nikola Dašić. Taj grad će preko projekta Obnovljiva daljinska energetika u Srbiji početi da koristi otpadnu toplotu iz Državnog data centra i izgraditi kotao na biomasu za daljinsko grejanje.