Četiri hrvatska inovativna projekta u zdravstvu odabrana za financiranje EU

Čak četiri hrvatska inovativna projekta u zdravstvu uvrštena su među 20 projekata iz srednje, istočne i južne Europe odabranih za financiranje od strane Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) u okviru Regionalne inovacijske sheme.

Za financiranje se prijavilo 80 projekata, a odabrana su četiri hrvatska, više nego iz bilo koje druge zemlje u regiji.

Regionalna inovacijska shema EIT Health podržava razvoj inovacija u zdravstvu u zemljama srednje, istočne i južne Europe. Konzorciji koji stoje iza odabranih inovacija dobit će do 75.000 eura za daljnji razvoj proizvoda ili rješenja, mentorstvo, mjesto na bootcampu i pristup potencijalnim investitorima i partnerima kroz EIT Health, mrežu vrhunskih inovatora u zdravstvu u Europi.

Odabrani hrvatski projekti su: MEGI, PsyFlux, StressLyft i Human-Machine Interface.

MEGI ima za cilj razviti virtualni pomoćnik za kardiovaskularno zdravlje s AI-om koji koristi personalizirane protokole kako bi podsjetio pacijente da uzimaju lijekove i izmjere im krvni tlak kod kuće.

Konzorcij PsyFlux razvija telemetrijski uređaj za praćenje intrakranijalnog tlaka koji se može koristiti izvan bolnice bez rizika od infekcije, omogućujući pacijentu da sudjeluje u svakodnevnim aktivnostima.

StressLyft je edukacijski tečaj o stresu na radnom mjestu i vještinama oslobađanja od stresa, temeljen na interaktivnom video sadržaju, koji tvrtke pružaju svojim zaposlenicima kako bi spriječili stres na poslu.

Sučelje čovjek-stroj temeljeno na gestama za vođenu ortopedsku kirurgiju ima za cilj razviti nove medicinske uređaje koji pomažu kirurzima da naprave mjerenja milimetarske preciznosti tijekom operacije zamjene kuka i eventualno drugih vrsta operacija.