Čekam da me uhapse”: ruski zakon o “lažnim vijestima” cilja na novinare

Policija hapsi istraživačke novinare kako bi zaustavila loše vijesti o ruskoj vojsci i ratu protiv Ukrajine

Mihail Afanasijev je znao da policija može doći po njega. Novinar veteran je upravo objavio eksplozivan izvještaj: 11 pripadnika ruske nacionalne garde iz njegove matične regije Hakasije odbilo je da se bori u Ukrajini, a vojska je od javnosti skrivala informacije o žrtvama iz njihove jedinice.

Izvještaj je ispričao drugačiju priču: o vojnicima koji odbijaju da se bore u Ukrajini i pojačao narativ koji je ruska vlada očajnički želi potisnuti: da se invazija odugovlači i da su ruske trupe loše pripremljene za borbu.

U nastojanju da zaustave loše vijesti, pojačao se lov na neprijatelje poput Afanasijeva. "Pokušavaju da pronađu izvore", napisao je Afanasijev u SMS poruci nekoliko dana prije hapšenja. “Dok pišem, čekam da me uhapse.”

Već je vidio nalog tužioca kojim se traži demantij njegovog teksta i očekivao je da će proći mnogo gore. „Već su otpustili vojnike, a predstoji i pravi lov na nas“, napisao je Afanasijev.

 

Hapšenja širom Rusije

 

Policija je 13. aprila uhapsila širom Rusije, su skladu sa odredbama novog zakona koji kriminalizira „lažne“ vijesti o ruskoj vojsci.

Afanasijev je uhapšen u Sibiru, pomoćnik gradonačelnika koji je navodno vodio Telegram nalog priveden je u Elisti na Sjevernom Kavkazu, a u Moskovskoj oblasti uhapšen je Sergej Mihajlov, osnivač sedmičnika LIStok.

Sinhronizirana hapšenja sugerirala su novu koordiniranu kampanju usmjerenu na regionalne novinare, posebno one koji su objavili informacije o ruskim gubicima u ratu.

Ukupno je prijavljeno 28 slučajeva hapšenja zbog objave “lažnih vijesti” o ruskoj vojsci, prema zakonu o „lažnim” vijestima koji je potpisao Vladimir Putin u martu, prema OVD-Info, koji prati pravni sistem Rusije. Afanasijevu prijeti kazna do 10 godina zatvora.

„Mihail je napisao tekst o nacionalnim gardistima i sada je za to kažnjen“, rekao je njegov advokat Vladimir Vasin. “Njegov stav je 'Radio sam svoj posao! Nisam mogao ništa drugo”, tako mi je rekao.”

Obuka je još više otežala izlazak u javnost ruskim vojnicima koji su odbili da se bore u "specijalnoj operaciji" - što je ruski naziv za invaziju na Ukrajinu. Neki izvještaji govore da postoji skoro 1.000 takvih slučajeva.

Pavel Čikov, predsjedavajući grupe za ljudska prava Agora, rekao je da je u aprilu grupa dobila slučajeve iz 17 gradova i da se "svi žale na pritiske, prijetnje krivičnim gonjenjem".

„Oni se više plaše od mene“, rekao je advokat iz drugog regiona u kontaktu sa vojnicima koji su odbili da se bore u Ukrajini. “Za njih je to strašnije nego učestvovati u specijalnoj operaciji.”

 

'Žele me naterati da patim'

 

U noći njegovog hapšenja, Afanasjev i njegova supruga Elena su se nadali da će proslaviti godišnjicu braka, ali su ga zadržali na poslu. Kada je Elena odgovorila na kucanje na vratima, ušao je policajac sa nalogom, za njim muškarci u maskama i kamuflažim uniformama, a potom i njen muž sa lisicama.

“Rekli su da sklonimo djecu u drugu prostoriju da im ne stoje na putu jer je to neprijatno”, rekla je Elena. “Čvrsto sam zagrlila svog muža; djeca nisu mogla ostati u sobi, sin je istrčao plačući i pozvao oca. Miša ga je uzeo u naručje.”

“Pitala sam ga: 'Miša, samo će te zadržati 48 sati i onda će te pustiti, je li?' On me je uvjeravao: 'Maco moja, sve će biti u redu, ne brini... Biću kući uskoro.'”

Afanasijev je jedan od najpoznatijih novinara u Sibiru, poletan i agresivan reporter koji u slobodno vrijeme trči duge staze. On samostalno upravlja Novim Fokusom, komitetom za zaštitu novinara i prkosio je sudskim pozivima, premlaćivanju i prijetnjama smrću kako bi izvještavao o pitanjima korupcije i kršenja ljudskih prava.

„On je novinarski heroj Hakasije“, rekao je Stanislav Ugdižekov, prijatelj koji ga poznaje više od 20 godina. “Uključio se u veoma složena pitanja. Borio se sa banditima. I znam da su bili razbojnici jer su bili zatvoreni zbog razbojništva. Borio se sa državnim organima. Razotkrio je neke loše ljude u vladi.”

Afanasijev je platio taj dogovor u godinama problema, uključujući optužbe za klevetu 2009. godine zbog njegovih kritika odgovora ruske vlade na eksploziju u najvećoj hidroelektrani u zemlji te godine.

“Mislila sam da je ovih 10 godina kriminalnih progona iza njega”, rekla je Elena. “On je cijenjena osoba širom svijeta i u Hakasiji. Nisam mogla zamisliti da bismo mogli imati racije i sve ovo. Bilo je to normalno veče.”

 

Odustati ili ćutati

Afanasijev je određen pritvor u trajanju od dva mjeseca dok istražitelji grade slučaj protiv njega.

Advokat Vasin je rekao da se sreo sa Afanasijevom u istražnom zatvoru. Afanasijev je imao obrijanu glavu, rekao je da je prošao tri ispitivanja, tri pretresa kuće i hapšenje u proteklih sedam dana.

“Mihail se osjeća malo bolje nego prvih dana”, rekao je Vasin. “U početku je bio savladan, izgubljen. Nije baš vjerovao da bi mogao biti zatvoren zbog svojih riječi. Ne samo zbog riječi, već i zbog novinarstva.”

Još uvijek nije bilo uspješne odbrane od zakona o “lažnim” informacijama. I najmanje četiri istražitelja su bila dodijeljena ovom slučaju, što sugerira da će ići na suđenje.

“Postoji samo jedan način da se novinari brane od ovih optužbi i zakona, a to je da odustanu od novinarstva”, rekao je Vasin. "Ili da umuknu.