Brčko će se pridružiti EBRD programu Green Cities

Program Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji se brzo širi, vrijedan tri milijarde eura, EBRD Green Cities, raste u Bosni i Hercegovini, a grad Brčko se obavezao da će se pridružiti programu. Distrikt na sjeveru zemlje suočava se sa ozbiljnim ekološkim izazovima kojima će program pomoći da ih riješi.

 

Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko Distrikta i Manuela Naessl, šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu potpisali su memorandum o razumijevanju kojim je ozvaničena saradnja Distrikta Brčko I EBRD u oblasti ulaganja u urbanu održivu infrastrukturu.

 

EBRD Green Cities već uključuje više od 50 gradova širom regiona u koje Banka investira. Program je posebno zaživio u Bosni i Hercegovini, gdje su ga već potpisali Banja Luka, Sarajevo i Zenica.

 

Manuela Naessl je rekla: „Izazovi životne sredine u Bosni i Hercegovini su značajni i uključuju visoko zagađenje zraka, nisku energetsku efikasnost i upravljanje vodama, kao i nedostatak mogućnosti javnog prevoza. Drago nam je da već radimo sa nekoliko općina i kantona na rješavanju nekih od ovih pitanja. EBRD Green Cities nudi opipljivu podršku gradovima da poboljšaju svoje ekološke performanse i istovremeno poboljšaju kvalitet života ljudi. Veoma smo sretni što će i Brčko uskoro imati koristi od ovog programa.”

 

Kao prvi korak, EBRD će raditi sa administracijom Brčkog na identifikaciji održivih investicija. Ovo će uključivati oblasti kao što su upravljanje čvrstim otpadom, vodosnabdijevanje i upravljanje otpadnim vodama, gradski transport, daljinsko grijanje i energetska efikasnost javnih zgrada. Identifikacija prioritetnih investicija i izrada akcionog plana za Brčko podržana je donatorskim sredstvima iz Austrije i Italije.

 

Jedaan od priorietnih projekata u Brčkom je planirana izgradnja magistralnog vodovoda. Ovim projektom će se regulirati pritisak vode u urbanom području i građanima omogućiti kvalitetnije snabdijevanje vodom, uz smanjenje gubitaka vode i uštedu energije. Grad se nada da će finansiranje ovog projekta završiti 2021. godine.

 

EBRD Green Cities pokrenut je 2016. godine zbog ogromnih ekoloških izazova u urbanism centrima. Gradovi, u kojima se troši 70 posto energije i proizvodi 80 posto emisija stakleničkih plinova u svijetu, velika su prilika za borbu protiv klimatskih promjena i degradacije životne sredine. Ovo se posebno odnosi na gradove u regionima EBRD-a, gdje zastarjela urbana infrastruktura umanjuje kvalitet života građana, povećavajući emisije gasova staklene bašte i sprečavajući zajednice da se prilagode klimatskim promenama.

 

Green Cities EBRD-a dobili su podršku multilateralnih donatora i privukli značajne nivoe sufinansiranja, proširivši broj gradova koji se mogu podržati i dodatno podižući nivo ambicija. Zbog svog uspjeha i velike potražnje, program je nedavno proširen na obim finansiranja od tri milijarde eura