Bijela Kuća najavljuje novi vojni paket od 270 miliona dolara za Ukrajinu

Sa najnovijom tranšom SAD su se približile iznosu od oko osam milijardi dolara sigurnosne pomoći koja je pružena od početka rata krajem februara.

Bijela Kuća je objavila da će Sjedinjene Države poslati dodatnih 270 miliona dolara pomoći za sigurnost Ukrajini, paket koji će uključivati više raketnih sistema srednjeg dometa i taktičkih dronova.
Najava Bijele Kuće povećava ukupnu američku sigurnosnu pomoć koju je Ukrajini pružila administracija američkog predsjednika Joea Bidena na 8,2 milijarde dolara, a plaća se kroz 40 milijardi dolara ekonomske i sigurnosne pomoći Ukrajini koju je odobrio Kongres u maju.
Novi paket uključuje četiri artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti ili HIMARS, a omogućit će se Kijevu da nabavi do 580 bespilotnih letjelica Phoenix Ghost, oba ključna oružana sistema koji su Ukrajincima omogućili da ostanu u borbi uprkos ruskoj artiljerijskoj nadmoći, prema Johnu Kirbyju, koordinatoru za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće. 
Najnovija pomoć, također, uključuje oko 36.000 metaka artiljerijske municije i dodatnu municiju za HIMARS.
"Predsjednik je bio jasan da ćemo nastaviti podržavati Vladu Ukrajine i njen narod koliko god bude potrebno", rekao je Kirby.
Do razvoja događaja došlo je nakon što su ukrajinske snage koristile raketne bacače i taktičke bespilotne letjelice američke proizvodnje da unište desetine ruskih ciljeva i zadrže veće i bolje opremljene ruske snage.
Rusija može ispaliti mnogo više municije, ali je pretrpjela ogromne gubitke u trupama i opremi, jer su ukrajinske snage opremljene preciznim oružjem od SAD-a i drugih zapadnih saveznika. Direktor CIA-e William Burns u srijedu je rekao da je prema američkim procjenama ubijeno otprilike 15.000 ruskih snaga. Taj broj poginulih bio bi jednak vojnim gubicima Sovjetskog Saveza u ratu u Afganistanu 1980-ih, koji je trajao skoro deceniju.
Ukrajina je dugo tražila više HIMARS lansera, koji ispaljuju rakete srednjeg dometa i koji se mogu brzo pomeriti pre nego što ih ruske snage mogu gađati. Ukrajinske snage su navodno koristile HIMARS da pogode strateški most u južnom regionu Hersona koji je okupiran od  Rusije.

Predsjednik Volodimir Zelensky je ranije rekao da bi njegove snage mogle nanijeti veliku štetu Rusiji dok se Kijev oslanja na zapadno oružje u planiranim naporima da pokrene protunapad i povrati teritoriju.
Američke vlasti pružaju pomoć Ukrajini sa više vođenih raketa poznatih kao GMLRS. Pentagon i dalje isključuje slanje raketa većeg dometa koje bi Ukrajina potencijalno mogla iskoristiti za napad duboko u rusku teritoriju. To je znak da SAD pokušavaju upravljati rizikom da Rusija pokrene širi rat.
SAD su u Ukrajinu već poslale 12 HIMARS-a na kamionima. Ujedinjeno Kraljevstvo je obezbijedilo tri lansera različite vrste sa GMLRS raketama.
Obje strane u ratu su obilato koristile dronove. SAD su se ranije obavezale da će poslati 121 Feniks Goast u Ukrajinu. Zvaničnici Pentagona nisu u potpunosti otkrili mogućnosti tih bespilotnih letjelica, koje je razvilo američko ratno zrakoplovstvo, a proizvela Aevex Aerospace, koja sebe opisuje kao lidera u "zračnim obavještajnim rješenjima punog spektra". Dronovi imaju ugrađene kamere i mogu se koristiti za napad na ciljeve.
SAD su ranije ovog mjeseca otkrile da vjeruju da Rusija planira nabaviti nekoliko stotina dronova od Irana.