Apsolutni rekord. Rusiji je već uvedeno više od 10.000 međunarodnih sankcija

U dva mjeseca od priznavanja nezavisnosti takozvanih "Narodna republika Dnjepar" i "Narodna republika Lugansk" i početka invazije Rusije na Ukrajinu uvedeno je više od 10.000 sankcija protiv Rusije. Velika Britanija je uvela najveći broj ograničenja protiv Rusije.

Od 29. aprila, ukupan broj antiruskih sankcija je 10.128, prema podacima iz globalne baze podataka za praćenje sankcionih ograničenja Castellum.ai. Desetine zemalja tokom invazije na Ukrajinu primijenile su 7.374 restriktivne mjere protiv zemlje agresora.

Rusija je do 22. februara imala i 2.754 sankcije, u vrijeme kada je Iran još uvijek bio ispred nje po broju sankcija.

Predsjednik Rusije je 21. februara proglasio priznanje suvereniteta “DNR” i “LNR”, a 24. februara najavio specijalnu vojnu operaciju u Donbasu. Ovi događaji su postali okidač za nametanje oštrih sankcija Moskvi od strane zapadnog svijeta. Ograničenja su se pojačala i nakon što su u javnosti objavljeni zločini ruske vojske na privremeno okupiranim teritorijama.

 

Koje su zemlje uvele najviše ograničenja Rusiji

 

Najveće iznenađenje u vezi sa sankcijama izazvale su evropske zemlje, istorijski oprezne u odnosima sa Rusijom - čak su prestigle američka ograničenja. Primjer za to je odluka da se neke ruske banke izbace iz SWIFT sistema za razmjenu finansijskih poruka. Uz zapadne zemlje, veoma su aktivni Japan i Australija.

Prvih pet zemalja koje su uvele najviše sankcija Rusiji u ovom periodu su Velika Britanija (1.124 sankcije nakon 22. februara), Švajcarska 1.103, EU (942), Francuska (931) i Sjedinjene Američke Države (907).

U ukupnom broju sankcija dominiraju lična ograničenja – 6.379, zatim ograničenja prema kompanijama i pravnim licima 974, prema brodovima - 13 i avionima - tri.

 

"Svjetski huligani". Koga je Rusija pretekla prema broju sankcija

Prema broju sankcija Rusija je već prestigla Iran, koji je godinama prednjačio, 2,6 puta, a Kubu 50 puta.

 

Najveći svjetski "huligani" uz Rusiju su:

 

· Iran - 3.616 sankcija,

· Sirija - 2.608,

· Sjeverna Koreja- 2.077

· Venecuela - 651,

· Mijanmar - 510,

· Kuba - 208.

 

Ukupan broj sankcija uvedenih ovim zemljama – 9.670, također će biti manji od ruskog rekorda na kraju aprila 2022. godine.

Zanimljivo je da su ograničenja za Iran, naprimjer, bila uvođena decenijama, uglavnom zbog nuklearnog programa i podrške terorizmu. Istovremeno, Rusija je uspjela dostići više od 10.000 sankcija za samo dva mjeseca rata, bombardirajući ukrajinske gradove bez prestanka.

 

Kakve su sankcije uvedene Rusiji

 

Do februara 2022. mnoge američke sankcije Rusiji prije rata u Ukrajini ticale su se miješanja u izbore 2016. i napada na političke disidente u Rusiji i inostranstvu, kao i aneksije Krima 2014. godine.

Sankcije izrečene 22. februara najviše se odnose na fizička lica - 6.171, u odnosu na 974 izrečene pravnim licima, a to su najčešće kompanije ili državni organi.

Među pravnim licima pod sankcijama, posebno su ruske banke (Sberbank, VTB, Novikombank) i niz državnih kompaniju što je otežalo privlačenje stranog kapitala.

 

Ključni projekti i segmenti privrede pogođeni sankcijama:

 

· Sankcije su uništile projekat Severni tok 2 vrijedan 11 milijardi dolara;

· Zatvoreno nebo nad evropskim zemljama, što praktično uništava vazdušni saobraćaj u Rusiji;

· Počeo je talas ograničenja na uvoz ruske nafte, gasa i uglja;

· Stroga ograničenja javnog duga;

· Uvoz ruskih metala je ograničen;

· Ograničen na uvoz luksuzne robe i određenih prehrambenih proizvoda iz Rusije;

· Ograničenja izvoza tehnologije u Rusiju;

· Pristup Rusije fondovima MMF-a i Svjetske banke je ograničen;

· Status najpovlaštenije nacije je ukinut;

· Uvedena su ograničenja na korespondentske račune ruskih banaka;

· Ruske banke imaju ograničen pristup SWIFT-u.

 

Prema ruskoj statističkoj službi X-Compliance, broj sankcioniranih Rusa se udvostručio od početka rata. Kako navodi služba, od 22. februara do 22. aprila zapadne zemlje su 247 puta ažurirale spiskove sankcija protiv ruskih učesnika.

 

Na listi "kažnjenih" prvi su bili predstavnici vlade, državne Dume, Generalštaba, oligarsi bliski ruskom predsjedniku, njegovi rođaci, kao i sam Putin.

Kao rezultat stroge politike sankcija, 2.432 fizička i pravna lica, brodovi i avioni iz Rusije sada su uvrštena na liste raznih zemalja. Uključujući broj ruskih pojedinaca/objekata pod najstrožim, takozvanim "blokirajućim sankcijama" do 22. aprila iznosio je oko 2.000.

Na spiskovima sankcija najčešće su bile industrijske, naučne, finansijske i transportne organizacije. Među 357 operativnih ruskih banaka koje su direktno na listi sankcija, 33 su pod rizikom od sankcija po pravilu 50 posto - još devet koje se odnose na fizička i pravna lica (menadžeri, suvlasnici) - direktni učesnici na sankcionim listama - 50 .

 

Prema pravilu 50 posto, koje se primjenjuje na sankcione liste OFAC-a (SAD), EU i UK, sankcije se odnose i na kompanije koje nisu direktno navedene na listi sankcija, ali u kojima sankcionirani pojedini posjeduju 50 posto ili više vlasništva.

Od 21. februara, 2.347 ruskih kompanija je bilo u opasnosti od širenja ovog pravila, dok je dva mjeseca kasnije, 22. aprila, 3.499 kompanija bilo u opasnosti.

 

Hoće li sankcije zaustaviti Kremlj?

 

Pritisak na Rusiju raste svakim danom. Zvanični Kremlj je već uporedio salvu restriktivnih mjera sa "pljačkom od strane neprijateljskih zemalja", ali je pričati o uticaju sankcija u Rusiji zabranjeno zakonom.

 

Stotine međunarodnih kompanija napuštaju zemlju. Neki od njih napuštaju Rusiju zbog privrženosti sankcijama, drugi se "samosankcioniraju" – odnosno, odlučuju da odu, čak i ako na to nisu obavezni po zakonu.

Prema službeniku Ministarstva finansija u administraciji Obame i Trumpa, suosnivaču Castellum.AI Peter Pyatetsky, veličina sankcija može se usporediti sa finansijskim nuklearnimudarom.

“Ovo je najveći sankcioni događaj u istoriji. Za manje od dvije sedmice Rusija je od dijela globalne ekonomije postala najveća meta globalnih sankcija i finansijskih izopćenika“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, sankcije Rusiji pokazuju izuzetno jedinstvo Sjedinjenih Država i njihovih saveznika pred Putinom, njihovu odlučnost da iskoriste svoju ekonomsku moć kako bi ga spriječili u neopravdanom ratu. Međutim, postoji mnogo faktora odvraćanja od članstva Ukrajine van NATO-a.

Prema ekspertu, sankcije Rusiji će nastaviti da rastu, jer Putin i dalje ne zaustavlja neprijateljstva.

Još u martu, državni sekretar Anthony Blinken objavio je da Sjedinjene Države i njihovi partneri "koordiniraju mogućnost zabrane uvoza ruske nafte, osiguravajući da relevantne zalihe nafte budu dostupne na svjetskim tržištima". Ovaj proces je već započeo, a predviđa se da će biti jedan od najbolnijih paketa sankcija Rusiji.