Adaptacija željezničke stanice u Bijelom Polju trajaće godinu dana

Izvođenje radova na adaptaciji i rekonstrukciji pogranične željezničke stanice u Bijelom Polju je započeto 15. februara i trajaće godinu dana, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Ugovor za projekat “Izvođenje radova na adaptaciji i rekonstrukciji pogranične željezničke stanice u Bijelom Polju” Ministarstva kapitalnih investicija potpisan je 1. decembra 2021. godine između Uprave javnih radova i preduzeća za inžinjering, građenje i projektovanje IGP “FIDIJA” iz Podgorice.

Ovaj ugovor je, kako se navodi, dio projekta “Rekonstrukcija prekogranične željezničke stanice Bijelo Polje na željezničkoj pruzi Vrbnica-Bar” koji obuhvata Izradu Glavnog projekta i nadzor radova za adaptaciju i rekonstrukciju pogranične željezničke stanice u Bijelom Polju – u vrijednosti od 202.670,00 €, Reviziju Glavnog projekta za adaptaciju i rekonstrukciju pogranične željezničke stanice u Bijelom Polju – u vrijednosti od 10.000,00 € te izvođenje radova na adaptaciji i rekonstrukciji pogranične željezničke stanice u Bijelom Polju – u vrijednosti od 1.883.459,42 €.

"Ovim projektom se prije svega znatno unaprijeđuje i ubrzava rad na obradi vozova u graničnoj zoni, na način što će se na jednom mjestu vršiti potrebne procedure od strane željezničkih firmi i državnih organa koji rade u graničnoj zoni. Ovim se, poslovi koji su rađeni u graničnim stanicama Crne Gore i Srbije, lociraju na jednom mjestu, u stanici Bijelo Polje, po protokolima koji su usaglašeni. Minimalne uštede na zadržavanju vozova u graničnoj zoni iznose 30 minuta za putničke vozove i 60 minuta za teretne vozove", saopšteno je iz MKI.

Projekat je finansiran iz Godišnjeg akcionog programa IPA-e za 2017. godinu za Crnu Goru (CAP 2017) u okviru instrumenta pretpristupne podrške IPA II.