Suprotno preovladavajućim medijskim naslovima, predsjednica EK poslala poruke o budućnosti Balkana u EU

Ove poruke dolaze nakon teksta koji je objavio Reuters o navodnom zastoju u definiranju teksta Deklaracije, za koji se očekuje da će biti usvojen na Samitu EU-Zapadni Balkan u Sloveniji ove sedmice

Drugog dana posjete Zapadnom Balkanu, tokom kojeg je, prije dolaska u Beograd, posjetila prijestonice Kosova i Crne Gore, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nastavila je slati poruke o budućnosti regiona u EU.

Ove poruke dolaze nakon teksta koji je objavio Reuters o navodnom zastoju u definiranju teksta Deklaracije, za koji se očekuje da će biti usvojen na Samitu EU-Zapadni Balkan u Sloveniji ove sedmice.

U tekstu, koji se brzo širio u medijima u cijeloj regiji, se tvrdi da je došlo do spora oko formulacije "nedvosmislene podrške evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana", koja se ranije pojavila u Sofijskoj deklaraciji 2018. i deklaraciji u Zagrebu 2020. .

Evropska komisija je u međuvremenu reagirala na tekst, a glasnogovornica Ana Pisonero rekla je da je „politika proširenja strateško ulaganje u stabilnost i sigurnost Evrope“, dodajući da su čelnici EU ponovili da su nedvosmisleno predani evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana .

Predsednica von der Leyen, također, je poslala poruke koje su suprotne navodima iz ovog medijskog izveštaja tokom konferencije za novinare koju je održala sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

“Želimo budućnost u kojoj su Kosovo i cijeli Zapadni Balkan dio Evropske unije. To je ono za šta radimo. Pred vama je dug put. Prešli smo dug put. Ostvarili smo veliki napredak. Nikada ne gubimo iz vida cilj, a to je da cijeli zapadni Zapadni Balkan, Kosovo, budu dio Evropske unije. To je ono što želimo ”, rekla je von der Leyen.

Rekla je i da je ključno podržati integraciju u regionu.

„Svih šest partnera mora brzo napredovati na zajedničkom regionalnom tržištu. To je preduvjet za rast i snažan ekonomski razvoj. I ključno je za dobijanje maksimalne koristi od ekonomskog i investicionog plana i napretka u procesu evropskih integracija ”, naglasila je von der Leyen.

Prilikom posjete glavnom gradu Crne Gore dala je sličnu izjavu.

„Crna Gora je zemlja koja je najviše napredovala u pregovorima o pristupanju EU. I želimo da se to nastavi. Vi dugujete svom narodu, mi zajedno dugujemo našem narodu. To posebno dugujemo mladim ljudima ovdje u Crnoj Gori koji sanjaju o evropskoj budućnosti. I oni su u pravu ako imaju taj san, mi želimo da se to zaista ostvari ”, rekla je ona na konferenciji za novinare koju je održala zajedno sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

Na svome Twitter profilu jenakon posjete Podgorici objavila slijedeće poruke “Stvaramo partnerstvo za budućnost sa Ekonomskim i investicionim planom za Zapadni Balkan”, “EU je spremna podržati transportne projekte radi boljeg povezivanja Podgorice sa regionom. Učinimo ovaj plan zajedničkim uspjehom”.

 

 

 

Von der Leyen je u Prištini posjetila dječiji vrtić Cicërimat, koji je izgrađen sredstvima EU. U Crnoj Gori posjetila je Institut za javno zdravlje koji je dobio podršku EU u borbi protiv pandemije.

Kao i tokom svojih posjeta Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, von der Leyen je naglasila pomoć koju su Kosovo i Crna Gora primile od EU, u smislu vakcina protiv COVID -a, ekonomske podrške i ulaganja.

U večernjim satima von der Leyen doputovala je u Beograd, gdje ju je primio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, sa kojim je prisustvovala ceremoniji pokretanja željezničkog projekta koji podržava EU.

Riešen spor između Kosova i Srbije

Ursula von der Leyen je na konferenciji za novinare sa Albinom Kurtijem potvrdila da je sa kosovskim premijerom razgovarala o trenutnoj krizi.

“Moram reći da sam jako zabrinut zbog trenutne krize. Važno je deeskalirati i vratiti se za pregovarački sto kako bi pronašli održivo rješenje. A jedini način za to je dijalog uz posredovanje EU. To je jedina platforma za rješavanje trenutne krize. Ostaćemo u kontaktu, razgovarali smo o tome, jer želim da vidim napredak Kosova, a to je moguće samo kroz saradnju. Pa hajde da zajedno radimo na tome ”, rekla je

Kurti je izrazio nadu da će se pronaći rješenje. "Izrazili smo tu spremnost na sastanku u ponedjeljak sa komandantom KFOR -a", rekao je on.

Prema Kurtijevim riječima, kosovski Srbi su pristali na uklanjanje svojih barikada i zamjenu policijskih specijalnih jedinica trupama KFOR -a, ali da "u Srbiji postoji pojedinac koji govori jezikom devedesetih", aludirajući na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Srbija prima donacije od EU, ali je nastavljaju militarizirati Rusija i Kina." Kurti je rekao i da su napadi u Zubinom Potoku posljedica provokativnih izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Zatražio sam da se napadi u Zubinom Potoku i Zvečanu osude jer su došli nakon provokativnih izjava predsjednika Srbije i nakon vojnog pokazivanja sile na granici s Kosovom", rekao je, prenosi GazetaExpress.