Sakrijte djevojke': Kako ruski vojnici siluju i muče Ukrajince

Sedam dana prije nego što je navršila 23 godine, Karinu Jeršovu ubili su ruski vojnici u Buči, gradu nedaleko od Kijeva. Mučili su je i najvjerojatnije silovali, rekao je Karinin očuh Andrej Dereko za Kyiv Independent. Zatim su joj pucali u glavu.

“Bilo je jasno da oni (policija) znaju da je silovana dok je bila mučena, ali detektiv nam to nije htio reći. Rekao je: 'Nemam moralno pravo da ti kažem'... Ali nagovijestio je (silovanje)”, rekao je Dereko.

Prema riječima Dereka, njegova pokćerka bila je sitna žena koja je radila kao menadžerica u lokalnom suši baru i nikome nije predstavljala nikakvu prijetnju. Policija nije pokazala Karinino tijelo njezinim roditeljima, rekavši da bi to bilo previše šokantno za vidjeti. Pokopana je u zatvorenom lijesu 13. aprila u Biloj Cerkvi u Kijevskoj oblasti, dan nakon što je identificirana.

Otkako su se početkom aprila ruski vojnici povukli iz Kijevske oblasti, vlasti prikupljaju i ekshumiraju tijela civila koje su Rusi ubili tokom jednomjesečne okupacije. Samo u Buči su otkrili više od 400 tijela ubijenih civila. Rusi su ubili svakog petog stanovnika koji je ostao u gradu, rekao je gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk.

Ekshumacije i svjedočanstva preživjelih mještana rasvijetlili su još jednu rusku grozotu: masovno silovanje Ukrajinaca, uključujući žene, muškarce i djecu.

Advokati, psihoterapeuti i predstavnici institucija prijavili su više slučajeva silovanja u Buči. Prema riječima državne pravobraniteljice Ljudmile Denisove, 25 djevojaka i žena u dobi od 14 do 24 godine držano je u zatočeništvu u jednom podrumu u Buči i više puta ih je silovala grupa ruskih vojnika.

Dereko je zamolio detektive da mu barem dopuste da vidi fotografije mrtvog tijela svoje pokćerke. Prikazan mu je samo Karinin gornji dio tijela. Ono što je vidio bilo je zastrašujuće.

“Bilo je posjekotina i razderotina, također joj je bio otkinut komad mesa sa rebara”, rekao je. “Očito je da su je mučili”.

Policija je Dereku rekla da je i Karinina noga pogođena. Očito je krvarenje pokušala zaustaviti povezom. Sumnja da se Karina pokušala obraniti, što je samo dodatno razljutilo počinitelje.

“Polovina noktiju joj je otkinuta”, rekao je Dereko.

Policija mu je saopćila gdje je ubijena i pronađena njegova pastorka - u kući udaljenoj samo 1,5 kilometar od Karininog stana.

Stanovnik Buče Mikola živi u blizini. On je za Kyiv Independent rekao da zna kako je Karina umrla. Tražio je da ga identifikuju samo po imenu iz sigurnosnih razloga.

 

Prema njegovim riječima, ruski vojnici su 16. marta doveli već ranjenu Karinu u kuću njegovih komšija, starijeg para Viktora i Natalije Mazokhe.

“Doveli su im ranjenu djevojku. Ne znam šta se dalje dogodilo, ali vojnik je ispalio mitraljeski rafal u zemlju, a onda je došao oficir i pucao u njih trojicu”, rekao je Mikola za Kyiv Independent.

"Tri dana kasnije došao je (nama) ruski vojnik i rekao: 'Tamo ima tijela."

Mikola nije mogao odmah sahraniti mrtve jer su snajperisti pucali na svakoga ko je bio vani.

Nakon nešto više od sedmice, ruski vojnici su se vratili u Mikolin dom da mu kažu da imaju dva sata da sahrane tijela.

Kyiv Independent je rekonstruirao događaje koji su doveli do ubistva Karine Jeršove.

 

Progonjen ratom

 

Ruski rat je prvi put ušao u Karinin život kada je bila tinejdžerka, 2014. godine, kada je Rusija napala Ukrajinu na istoku, Karina je sa porodicom pobjegla iz rodnog Donjecka. Uspjeli su pobjeći i nastanili se u mirnom predgrađu Kijeva.

Osam godina kasnije i tamo su došle ruske trupe. Karinini roditelji su odmah pobjegli. Živjela je odvojeno i odbila im se pridružiti.

“Pokušavali smo je nagovoriti da ode tokom cijelog dana 24. februara”, rekao je Dereko, prisjećajući se prvog dana ruske invazije na Ukrajinu.

Potcijenila je rizike, smatra Dereko: „Mogu je razumjeti. Ko bi rekao da će te zvijeri ubijati obične ljude?"

Ratovi se ne vode protiv civila, već za teritorije, mislio je.

"Ovdje su se borili za frižidere, za robu, sa običnim ljudima", rekao je Dereko, misleći na ruske vojnike koji su masovno pljačkali domove Ukrajinaca.

Ruski vojnici uništili su i opljačkali stan njihove porodice u Irpinu, gradu u susjedstvu Buče, gdje je Karina živjela prije nego što se odselila i otišla u Buču.

Uzeli su stari iPhone 6 njegove pastorke, rekao je Dereko.

"Da su mi rekli, kupio bih punu torbu tih iPhonea, samo da bih bio siguran da će ostati živa."

Ovim telefonom je nazvala očuha 10. marta, posljednji put kada su razgovarali.

“Kada smo posljednji put razgovarali, Rusi su je upozorili da ne koristi telefon. Mislili su da ih ona snima. Rekla im je: ‘Razgovaram sa svojom mamom’.”

Natjerali su je da spusti slušalicu. Onda je nazvala i rekla da je dobro, prisjeća se Dereko. Do tada su ruski tenkovi već bili parkirani u blizini njene stambene zgrade, rekla je Karina svom očuhu.

Ubrzo je Karina prestala odgovarati na pozive.

Posljednji put je viđena kod kuće početkom marta, rekao je njen komšija Vjačeslav Čumak.

Našao ju je kako sjedi na stepeništu. Karina je rekla da nije mogla ući u svoj stan jer nije imala ključeve. Čumak ju je pozvao kući.

 

On i njegova supruga su nahranili Karinu i pitali je šta se dogodilo. Ispričala im je da su je ruski vojnici zaustavili na ulici tokom policijskog časa i priveli. Morala je prenoćiti u njihovoj baraci.

“Rekla nam je da su se napili. Jednom od vojnika upucana je noga, drugog je pregazio tenk ili pješadijsko vozilo, rekla je Karinina komšinicaa.

Ujutro su je pustili, ali su joj oduzeli telefon, ispričala je Karina Čumaku.

Nakon razgovora sa komšijama, Karina je zaspala u njihovoj fotelji na 10-20 minuta, rekao je Čumak, i ubrzo otišla. Uspjela je ući u svoj stan, rekao je.

Za dan ili dva, svijetloplavi automobil sa slovom “V” – jednim od simbola koje su ruske trupe stavljale na vozila u ratu protiv Ukrajine – stigao je po Karinu.

Prema Čumaku, vozač je bio poznanik vlasnika stana koji je Karina iznajmila.

“Spakovala je kofere u ovaj auto i mahnula mojoj ženi da se pozdravi”, rekao je Čumak.

"Nikad je više nismo vidjeli."

 

Djevojke u opasnosti

 

Širom cijele Kijevske oblasti, uključujući Buču, žene su ponekad i sami ruski vojnici upozoravali da se pritaje, kako bi izbjegli silovanje.

„Došao je ruski vojnik i rekao: „Ne puštajte ženu napolje“, pokazujući na mene“, rekla je Tatjana Aleksandrova, 38, stanovnica Buče, za Kyiv Independent.

Sa suprugom i ostalim mještanima skrivala se u skloništu u vrtiću.

Stalno bi obukla više jakni kako bi izgledala glomazna, a žena koja je vodila sklonište rekla je da je premazala Tetjanu čađu kada su naišli ruski vojnici.

Žene u obližnjim selima pričaju slične priče.

„Rusi su mom mužu rekli: „Sakrij djevojke“. Čula sam ih kako to govore - rekla je Inga Odinokova, majka 25-godišnje kćerke.

Oboje su stanovnici Velikog Lisa, malog sela u Kijevskoj oblasti, 35 kilometara severozapadno od Buče.

Ruski vojnici rekli su Odinokovoj da su se Kadirovci, članovi paravojne organizacije iz Čečenije koja je tako nazvana po svom vođi Ramzanu Kadirovu, naselili u obližnjem selu Šibene i da su bili silovatelji. Više žena u Šibenu potvrdilo je Odinokovin izveštaj.

U drugom mjestu u Kijevskoj oblasti, 34-godišnja žena svjedočila je kako Kadirovci siluju i ubijaju njene komšije. Ona je klijent Vilena Kit, psihologinje iz Lavova koja pomaže žrtvama ruskog rata da prebrode traumu.

Kit ne otkriva ime svog klijenta pozivajući se na etiku. Ona je, međutim, od jedne žene dobila dozvolu da ispriča svoju priču za Kyiv Independent.

“Kada je ova žena došla, ostala je bez riječi, nije mogla ništa reći. Kada bi počela pričati, teško bi disala”, rekla je Kit.

Vidjela je silovane i obješen djevojku i ženu koje je poznavala cijeli život. Mlađa je imala 16, starija 48 godina, rekla je Kit.

“Nije silovana, ali sekundarna trauma koju je zadobila je veoma intenzivna”, dodala je psihologinja.

Većina prijava o seksualnom nasilju dolazi iz Kijevske oblasti, rekla je Julia Anosova, advokatica La Strade, neprofitne organizacije za ljudska prava.

Otkako je izbio rat, njihova telefonska linija za psihološku pomoć zabilježila je devet slučajeva silovanja u kojima je učestvovalo 13 žrtava, uključujući djecu.

Ruski vojnici često grupno siluju Ukrajinke, rekla je Anosova.

Advokatica smatra da ruski vojnici sada koriste seksualno nasilje kao oružje u ratu protiv Ukrajinaca.

"Iz onoga što sada vidimo, uključujući i broj takvih slučajeva i koliko često se radi o više žrtava odjednom, pretpostavljam da je silovanje sada postalo oružje rata", rekla je Anosova.

Smatra da ovo pitanje čini drugačijim od onoga što je Ukrajina iskusila 2014-2015 tokom najžešće faze rata u Donbasu.

“Tada je bilo slučajeva silovanja, ali u zatočeničkim objektima. To je vrlo specifična vrsta kriminala. Sada se silovanje dešava u privatnim domaćinstvima žrtava”, rekla je ona.

Ženevske konvencije priznaju seksualno nasilje kao ratni zločin i kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Tužilaštvo prikuplja dokaze o silovanju od kada su prijavljeni prvi slučajevi. Prvi ruski vojnik optužen je 22. marta za ponovljeno silovanje žene u Kijevskoj oblasti, rekla je generalna tužiteljka Irina Venediktova.

Tužioci, međutim, nisu otkrili ukupan broj slučajeva silovanja protiv ruskih vojnika koji su pod trenutnom istragom. Ured nije odgovorio na zahtjev Kyiv Independenta za komentar do trenutka objavljivanja teksta.

Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) presrela je telefonske pozive i objavila, kako kažu, razgovore između ruskih vojnika i njihovih djevojaka i supruga. Mnogi od njih dijele priče o tome kako ruski vojnici čine seksualne zločine.

"Ovdje su tri vojnika silovala djevojku", čuje se kako jedan muškarac govori na ruskom na jednom od snimaka koje je objavila SBU. "Šta?" pita žena. „Tri vojnika. Djevojčica od 16 godina “, odgovara vojnik.

Na drugom snimku koji je objavio SBU, čuje se žena kako ohrabruje svog muža da siluje Ukrajinke.

„Samo samo naprijed, siluj Ukrajinke i nemoj mi ništa reći“, kaže žena kroz smijeh. „U redu“, odgovara njen muž.

Novinari Radija Slobodna Evropa / Radio Sloboda identifikovali su par čiji je razgovor snimljen. To su Roman Bikovski i Olga Bikovskaja, vojnik i njegova supruga iz ruskog grada Orela, koji su se nakon ruske okupacije preselili na Krim. Prema istrazi, Roman je bio među ruskim vojnicima koji su izvršili invaziju na jug Ukrajine.

Na jugu je sada i Dereko, očuh Karine, navodno silovane i ubijene u Buči.

Ruski vojnici poput Bikovskog natjerali su ga da prvo pobjegne iz Donjecka, zatim iz Irpina, a zatim se preseli u selo blizu Odese.

Oduzeto mu je sve što je imao, uključujući i ono najdragocjenije, pastorku.

“Kriv je onaj ko ju je ubio, kao i onaj koji je tamo odveo ubicu na tenku, kao i onaj koji im je naredio da pređu granicu sa Ukrajinom. Odgovoran je i onaj ko se sakrije u bunker i odluči da izvrši invaziju”, rekao je Dereko, misleći na ruskog diktatora Vladimira Putina.