29.05.2023.

Rusija izmješta nuklearne bojeve glave u Bjelorusiju, kaže diktator Lukašenko

Dvije zemlje su potpisale pakt koji predviđa da Moskva raspoređuje oružje u Bjelorusiji. Bjeloruski vladar Aleksandar Lukašenko rekao je da je Rusija počela premeštati taktičke nuklearne bojeve glave za skladištenje u Bjelorusiju, dodajući da je moguće da je oružje već stiglo u njegovu zemlju.

“Morali smo pripremiti skladišta i ostalo tamo u Bjelorusiji. Sve smo to uradili. Zbog toga je počelo premještanje nuklearne municije”, rekao je Lukašenko tokom samita Evroazijskog ekonomskog foruma u Moskvi.
Upitan da li je oružje već stiglo, rekao je: “Možda. Otići ću i pogledati.”
Njegova izjava je uslijedila samo nekoliko sati nakon što su ruski i bjeloruski vojni zvaničnici potpisali pakt koji predviđa da Moskva razmjesti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji, označavajući promjenu stava  Kremlja o nuklearnom oružju, koji bi mogao povećati ulog svake buduće nestabilnosti u Bjelorusiji. Plan za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja na stranom tlu prvi je ruski plan od 1991. Kremlj je branio tu odluku rekavši da je provociraju zapadne sile koje podržavaju Ukrajinu.
Rusija je saopćila da će zadržati kontrolu nad taktičkim nuklearnim oružjem, koje bi moglo biti lansirano na rakete Iskander-M ili iz aviona Su-25, koje Bjelorusija ima u svom arsenalu. Bjelorusija se graniči sa tri zemlje NATO-a i ima rakete koje bi mogle biti lansirane do nekoliko glavnih gradova.
SAD, također, imaju oko 100 komada takve vrste oružja stacioniranih u bazama širom Evrope.
Transfer će dodatno dovesti do usklađivanja između vojski Rusije i Bjelorusije, jer Rusija traži bliži savez sa Minskom, za koji neki predviđaju da će dovesti do gubitka suvereniteta Bjelorusije. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da će dvije zemlje tražiti druge načine da integrišu svoje vojske.
Ta odluka je došla u trenutku kada se Rusija priprema za potencijalni ukrajinski kontranapad koji bi Moskvu mogao staviti u defanzivu u njenom 15-mjesečnom ratu u Ukrajini.
Šef Wagner Grupe rekao je da je njegova ruska paravojna organizacija počela da se povlači iz grada Bakhmuta i da će sve svoje položaje predati redovnoj ruskoj vojsci do 1. juna.
Jevgenij Prigožin, saveznik Vladimira Putina, objavio je to tokom posete porušenom gradu, rekavši posadama tenkova i drugim komandantima da će uskoro dobiti nova naređenja i da treba da se povuku u pozadinu.
"Predat ćemo naše položaje, municiju, sve uključujući suve obroke, trupama. Što znači ruskoj vojsci”, rekao je Šojgu. 
Zatim, uživajući u još jednoj prilici da ismije vojsku, rekao je da će im ostaviti dva svoja borca u slučaju da stvari postanu "preteške".
Zamjenik ukrajinskog ministra odbrane rekao je da je Rusija počela zamjenjivati Wagnerove jedinice redovnim trupama na periferiji Bahmuta, ali da su Wagnerovi borci ostali unutar grada.
Rusija je nedavno tvrdila da je konačno zauzela grad nakon skoro 250 dana borbi – saopćenje koje Kijev osporava. Većina analitičara očekuje da će Ukrajina pokrenuti protunapad, potencijalno ugrozivši teško izborene uspjehe ruske vojske u Bahmutu i drugim područjima fronta.
Prigožin je postao izuzetno kritičan prema ruskoj vojsci, optužujući Šojgua i druge visoke vojne zvaničnike da su njegovim trupama oduzeli granate i drugu municiju. On je rekao da je Wagner izgubio više od 20.000 ljudi u bici za Bahmut. Grupa plaćenika uključuje hiljade osuđenika regrutovanih iz ruskih zatvora.
Ukrajinski zvaničnik je sugerirao da kontraofanziva neće označiti značajnu promjenu brzine. 
"Ovo nije 'jedan događaj' koji će početi u određenom času određenog dana svečanim presecanjem crvene vrpce", napisao je predsednički savetnik Mihail Podoljak.

Ruske milicije povezane s Ukrajinom su pokrenule prekogranični napad ranije ove sedmice, pokrenuvši haotične bitke u regiji Belgorod u nekim od prvih kontinuiranih borbi na ruskoj teritoriji od početka rata. Ukrajina je negirala bilo kakvu povezanost sa borcima.
Ukrajinski zvaničnik je rekao da Kijev nema nikakve veze sa "čudnim i besmislenim" napadom dronom na Kremlj ranije ovog mjeseca. Video prikazuje nekoliko bespilotnih letjelica kako lete iznad zidova Kremlja prije nego što su eksplodirale u letu, uzrokujući štetu na fasadi zgrade.
New York Times je objavio da procjene američkih špijunskih agencija pokazuju da je napad vjerovatno orkestrirala jedna od ukrajinskih specijalnih vojnih ili obavještajnih jedinica. Moskva za napad krivi Ukrajinu.