Investimet në rrugë dhe turizmi i qëndrueshëm për të nxitur zhvillimin ekonomik

Kështjellat e lashta të kodrës, plazhet e pacenuara dhe natyra e paprishur janë vetëm disa nga ato që Shqipëria ka për t'u ofruar turistëve.

 

Vija bregdetare shqiptare përmban rreth 274 km plazhe të pandërprera, por ka shumë më tepër për të eksploruar. Zona Velipojë-Shëngjin, për shembull, krenohet me objekte të shumta të trashëgimisë kulturore, nga varret e tumave deri te fortifikimet mesjetare. Kalaja e Lezhës mban gjurmë të arkitekturës ilire, romake, bizantine dhe osmane, me një pamje spektakolare të luginës së Drinit dhe plazhit të Shëngjinit nga 322 metra mbi nivelin e detit. Lista vazhdon.

 

Turizmi ofron gjithashtu shumë mundësi për vendasit: nga restorantet dhe kafenetë tek ekskursionet, dyqanet e suvenireve dhe aktivitetet rekreative, si çiklizmi, shëtitjet dhe kalërimi.

Veçanërisht në zonën Velipojë-Shëngjin, shumë njerëz sigurojnë jetesën nga sektori i turizmit. Aurora Zylai është një udhërrëfyes për vëzhgimin e shpendëve. Puna e saj është pasioni i saj dhe, si shumë të tjerë, ajo beson se është jetike zhvillimi i qëndrueshëm i turizmit në këtë shtrirje të bregdetit shqiptar.

 

"Ne kemi nevojë për një kombinim të infrastrukturës së duhur, duke përfshirë rrugë më të sigurta dhe njohuri se si të mbrojmë mjedisin tonë," thotë Aurora. "Për shembull, ne duhet të rrisim ndërgjegjësimin për nevojën për të ruajtur zogjtë tanë unikë dhe kafshë të tjera të egra, për të ricikluar plastikë dhe materiale të tjera sa më shumë që të jetë e mundur, dhe për të ofruar sinjalistikë dhe udhëzime për vizitorët në zonat e mbrojtura."

 

Një sërë speciesh të rralla zogjsh, si pulëbardha e vogël dhe dallëndyshja e detit, si dhe specie të rrezikuara, si rosa kokëbardhë dhe kaçurrela e hollë, jetojnë në ekosistemin unik ligatinor kompleks prej 44 km2 të Kune- Lagunat e Vainit dhe Vilunit. Nëse rrugët lokale janë afër ose mirëmbahen keq, trafiku mund t'i shqetësojë ato, thotë Aurora.

 

BERZH po mbështet turizmin e qëndrueshëm në zonë. Një investim prej 50 milionë dollarësh do të përmirësojë një sërë rrugësh rajonale dhe lokale, duke përfshirë rrugën midis Velipojës dhe Shëngjinit, dhe do të sigurojë akses më të lehtë. Në të njëjtën kohë, Banka është duke rritur ndërgjegjësimin për përfitimet e ekoturizmit dhe duke inkurajuar komunitetin lokal për të mbrojtur mjedisin. Ky komponent i projektit mbështetet nga Italia nëpërmjet Fondit të Iniciativës së Evropës Qendrore (CEI).

Alfred Marku është një kuzhinier në një restorant lokal. Turizmi ka rritur mundësitë e punësimit dhe zhvillimin ekonomik, thotë ai. Në të njëjtën kohë, megjithatë, ai thekson nevojën për të ruajtur karakterin unik të rajonit. "Për të zhvilluar turizmin në mënyrë të qëndrueshme këtu, ne duhet të mbrojmë traditat, kulturën, mjedisin dhe natyrën tonë," thotë ai.

 

Kjo është arsyeja pse BERZH ka eksploruar mënyra të reja për promovimin e praktikave të mira mjedisore dhe të ruajtjes, veçanërisht kur bëhet fjalë për habitatet e ndjeshme dhe kafshët e egra. Diskutimet në fokus grupe, për shembull, kanë ndihmuar në krijimin e mjeteve të reja të angazhimit dhe trajnimit dhe aktiviteteve të ndërgjegjësimit të publikut.

 

Për më tepër, një sërë masash të reja do të mbajnë të sigurt komunitetin lokal dhe turistët - këmbësorët, çiklistët dhe shoferët. Ato përfshijnë, për shembull, një linjë të re të ciklit, e cila do t'i bëjë turistëve lëvizshmëri më të madhe dhe do të promovojë transportin e gjelbër. Planet e lëvizshmërisë urbane të qëndrueshme për Shёngjinin dhe Velipojën ndërkohë do të rrisin sigurinë e të gjithëve dhe do të kontribuojnë ndjeshëm në cilësinë e jetës së banorëve dhe turistëve. Së fundmi, projekti do të ndihmojë në promovimin e mundësive të barabarta si për gratë ashtu edhe për burrat në sektorin e turizmit.

 

“Bregu është një vend fantastik për të kaluar pushimet tona”, thotë vizitorja Iris Sakej. “Ne mund të bëjmë shumë aktivitete të ndryshme: mund të ecim në malin e Rencit ose mund ta kalojmë pasditen në plazh duke notuar, kanoe ose hipur me vozis, duke mos harruar shikimin e shpendëve.”

 

Ka, me të vërtetë, shumë mënyra për të eksploruar zonën. BERZH po punon ngushtë me Fondin Shqiptar të Zhvillimit dhe aktorë të tjerë për të përmirësuar infrastrukturën lokale dhe për të zhvilluar turizmin në mënyrë të qëndrueshme, në mënyrë që të përfitojnë jo vetëm turistët, por edhe banorët.

 

Kështu, puna jonë do të ofrojë një zgjidhje afatgjatë për ruajtjen e mjedisit unik të vendit, duke e bërë bukurinë e tij natyrore të aksesueshme për turistët nga Shqipëria dhe anembanë globit.