EBRD, EIB i EU ulažu 75 miliona eura u energetsku efikasnost u Moldaviji

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB), nanka Evropske unije i Evropska unija (EU) zajednički će osigurati 75 miliona eura za poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenje potrošnje energije u javnim zgradama u Moldaviji. Ovo je prvi nacionalni projekat energetske efikasnosti proveden u zemlji.

EBRD i EIB podržavaju energetsku efikasnost javnih zgrada u Moldaviji pozajmljujući po 30 miliona eura, pri čemu je Evropska unija dopunila investiciju sa 15,2 miliona eura bespovratnih sredstava iz svoje investicione platforme za susjedstvo (NIP) i povjereničkog fonda za tehničku pomoć Istočnom partnerstvu (EPTATF) . Grantovi EU će finansirati tehničku pomoć za podršku implementaciji projekta sa 2,8 miliona eura i povećati broj energetski efikasnih renoviranja javnih zgrada sa 12,4 miliona eura. EIB će upravljati grantom EU.

Oko 60 posto finalne potrošnje energije u Moldaviji odnosi se na sektor zgradarstva. Veća energetska efikasnost će se postići poboljšanjem izolacije zgrada, ugradnjom energetski efikasnije rasvjete, grijanja, hlađenja i ventilacije, integracijom obnovljivih izvora energije i uvođenjem efikasnih praksi upravljanja energijom.

Mark Bowman, potpredsjednik EBRD-a za politiku i partnerstva, rekao je: „Zelenije zgrade i povezane uštede energije pomoći će Moldaviji da smanji ukupnu potrošnju energije i, ne manje važno, svoj račun za energiju. Energetska i resursna efikasnost, kao i veći kapacitet proizvodnje obnovljive energije, predstavljaju glavne načine smanjenja zavisnosti od uvoza energenata.”

Očekuje se da će projekat privući stručnjake iz privatnog sektora i uključiti odredbe o energetskim svojstvima i tehničke specifikacije u ugovorima o izgradnji. To će biti velika prilika za otvaranje lokalnih radnih mjesta i jačanje građevinskog sektora u Moldaviji.

Teresa Czerwinska, potpredsjednica EIB-a, koja je zadužena za operacije u Moldaviji, rekla je: “Uspjeh klimatskih akcija za spas planete od razornih posljedica globalnog zagrijavanja značajno će zavisiti od naše sposobnosti da naše gradove učinimo energetski efikasnijim. Gradovi troše većinu energije planete i stvaraju većinu emisije CO2, što projekte poput ovog čini izuzetno važnim za zelenu, sigurnu i održivu budućnost Moldavije, Evrope i cijele planete. Prednosti za društvo u cjelini uključuju smanjenje zagađenja i poboljšano zdravstvenog i radnog okruženja u zgradama. Evropska investiciona banka je veoma ponosna na naš doprinos i naše brzorastuće partnerstvo sa Moldavijom i spremna je da pojača naše aktivnosti i ubrza društveni i ekonomski rast zemlje.”

Jānis Mažeiks, ambasador EU u Moldaviji, rekao je: „Ulaganje u energetsku efikasnost je strategija koja pomaže svima i koja povećava energetsku sigurnost Moldavije. Evropska unija je dala značajan doprinos „Programu energetske efikasnosti Moldavije“, prvoj nacionalnoj inicijativi energetske efikasnosti u zemlji. Ova podrška će poboljšati sposobnost centralnih i lokalnih vlasti da preduzmu sveobuhvatne mjere energetske efikasnosti. Drago nam je da će uspješan rad na energetskoj efikasnosti, uz podršku EU, posljednjih godina biti proširen ovako ambicioznim programom. Renovirati će javne zgrade što će

građanima donijeti vrlo konkretnu korist. Program će potaknuti ekonomski razvoj i spriječiti emisije CO2, u skladu s opsegom Zelene tranzicije.”

Andrei Spinu, zamjenik premijera i ministar infrastrukture i regionalnog razvoja, komentirao je: „Moldavija je, kao i druge zemlje, prošla kroz period energetske krize koja je motivirala jačanje bolje strategije, ali i korištenje ove kriza kao element povećanja energetske sigurnosti i efikasnosti. Ova finansijska podrška evropskih partnera je veliki korak ka tome da postanemo nezavisniji, konkurentniji i otporniji u energetskim pitanjima. Veoma smo zahvalni što je EU uvijek uz nas kroz izvanredne projekte za naše građane. Ovakvi sporazumi o finansiranju nas približavaju evropskim standardima na najvišem nivou.”

Operacija je dio šireg napora Team Europe za podršku Moldaviji, ubrzanje njenog zelenog i održivog društvenog i ekonomskog rasta, postizanje energetske nezavisnosti i dekarbonizaciju njene ekonomije. Također podržava globalnu klimatsku akciju smanjenjem emisija stakleničkih plinova, što je glavni faktor koji doprinosi globalnom zagrijavanju.

Ovaj projekat podržava poboljšanu energetsku efikasnost kao jednu od pet vodećih inicijativa Ekonomskog i investicionog plana Evropske unije za Istočno partnerstvo za Moldaviju. Operacija je najavljena na Samitu Istočnog partnerstva EU u Briselu.