19.05.2024.

UNICEF:  Gotovo 2.000 djece ubijeno ili povrijeđeno od eskalacije ratnih sukoba u Ukrajini

“Najmanje 1.993 djece u Ukrajini je ubijeno ili povrijeđeno od eskalacije ratnih sukoba prije više od dvije godine, u prosjeku dva djeteta su stradala svaki dan. Ovo su brojke koje su Ujedinjeni narodi uspjele provjeriti. Znamo da je pravi broj vjerovatno mnogo veći”, objavio je UNICEF.
“Kao što vidimo u svim ratovima, nepromišljene odluke i postupci odraslih koštaju djecu života, sigurnosti i budućnosti”, navodi se u saopćenju.  
Također se ističe da pored ubistava djece i fizičkih ozljeda koje su posljedica granatiranja i drugih ratnih napada, mnoga djeca širom Ukrajine iskusila su različite druge gubitke i nasilja koji je nanijelo štetu  njihovom mentalnom zdravlji i dobrobiti. Polovina tinejdžera izjavila je da imaju problema sa spavanjem, a jedna od pet mladih osoba ima haotična misli i flešbekove.
“Sljedećeg mjeseca će se završiti još jedna školska godina, koja obilježava četvrtu godinu poremećenog obrazovanja. Skoro polovina djece upisane u školu u Ukrajini propušta direktno školovanje, a gotovo milion djece širom zemlje zbog nesigurnosti uopće nije u mogućnosti pristupiti učenju u učionicama i školama”, navodi UNICEF.
UNICEF je pokrenuo aktivnosti diljem Ukrajine na sanaciji škola i skloništa i osiguravanju neophodne opreme za učenje kod kuće i podrške za učenje putem interneta djeci. Samo prošle na ovaj način je osigurana pomoć za 1,3 miliona djece sa mogućnostima formalnog i neformalnog učenja i 2,5 miliona djece i staratelja sa uslugama mentalnog zdravlja i psihosocijalne podrške.
“UNICEF i dalje poziva na hitan prekid vatre u Ukrajini i da sva djeca budu zaštićena od ratnih povreda. To uključuje okončanje brutalne upotrebe eksplozivnog oružja u naseljenim područjima i napade na civilne objekte i infrastrukturu koji nesrazmjerno štete djeci. Ukrajinskoj djeci su hitno potrebna sigurnost, stabilnost, pristup sigurnom učenju, usluge zaštite djece i psihosocijalna podrška. Više od svega, ukrajinskoj djeci je potreban mir”, navodi se u saopćenju iz UNICEF-a.