Uloženo 890 tisuća kuna: Otvorena “bolnica” za bjeloglave supove na Cresu

Ambulanta za supove ima unutrašnje i vanjske nastambe za intenzivnu skrb, dva odvojena prostora s video nadzorom, te laboratorij opremljen raznom dijagnostičkom opremu koja omogućuje bržu i kvalitetniju pomoć ozlijeđenim i bolesnim supovima na licu mjesta

BELI Završnom konferencijom zaključen je europski projekt „Unapređenje i povećanje kapaciteta oporavilišta za bjeloglave supove u Centru Beli“ u sklopu kojeg je Centar za posjetitelje uz oporavilište dobio i pravu malu ambulantu za supove. Projekt vrijedan 890.000 kuna najvećim je dijelom financiran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, a u zaokruživanju financijske konstrukcije sudjelovao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ambulanta za supove ima unutrašnje i vanjske nastambe za intenzivnu skrb, dva odvojena prostora s video nadzorom, te laboratorij opremljen raznom dijagnostičkom opremu koja omogućuje bržu i kvalitetniju pomoć ozlijeđenim i bolesnim supovima na licu mjesta.

Na svečanom otvorenju ambulante, kako to već biva, okupili su se predstavnici svih razina vlasti, od lokalne do državne, čelnici ustanova koje skrbe o divljim životinjama i zaštićenim predjelima prirode, ali i velik broj mještana. Svima njima su se u dvorištu ispred nekadašnje škole u kojoj je danas smješten Centar za posjetitelje obratili Irena Jurić, ravnateljica Javne ustanove Prirode u čijem je sastavu u bejski Centar, gradonačelnik Cresa Marin Gregorović, Sanja Jelačić, predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, župan Zlatko Komadina i Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva.

– Svi vi koji živite na otoku znate koliko je logistički komplicirano osigurati sve što ovdje treba. Uređenje ove ambulante i svi uređaji koje smo nabavili omogućit će nam brzu dijagnostiku i sada ovo oporavilište postaje zaokružena cjelina na europskoj razini. Na Kvarneru trenutačno gnijezdi oko 125 parova bjeloglavih supova, a većina na Cresu. U jednoj godini se prosječno spasi desetak ptica, ponajviše mladih supova, koji nakon skrbi u oporavilištu dobivaju novu priliku za život, rekla je ravnateljica Jurić te podsjetila da je, uz izgradnju ambulante za supove, ovom prilikom uređena i volijera za što je Primorsko-goranska županija osigurala 200.000 kuna.