UK: Rusija i Kina stvaraju svijet 'opasnosti, nereda, podjela'

Ažurirani britanski dokument o odbrani i vanjskoj politici naglašava 'prijetnje' koje predstavljaju Rusija i Kina globalnoj stabilnosti.
Ujedinjeno Kraljevstvo vidi Kinu kao "izazov koji definira epohu" svjetskog poretka i smatra da je sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva i Evrope povezana sa ruskim neuspješnim procesuiranjem rata protiv Ukrajine, ažuriranja britanske strateške vanjske i odbrambene politike.
U "osvježavanju" političkog dokumenta Integrated Review (IR), Ujedinjeno Kraljevstvo ističe izazove koje postavlja Kina i njeno produbljivanje partnerstva sa Rusijom, kao i sve snažniju saradnju Moskve s Iranom. Izvještaj na 63 stranice koji je objavljen sredinom februara pooštrava narativ i pozicioniranje Ujedinjenog Kraljevstva prema Pekingu i Moskvi i naglašava sistematsku i egzistencijalnu prijetnju koju obje zemlje predstavljaju za Veliku Britaniju, Evropu i svjetski poredak zasnovan na pravilima.
Kineski državni mediji odgovorili su na izvještaj iz Velike Britanije dan nakon što je objavljen upozorenjima da "stalna reklama" Londona o Kini kao prijetnji može imati negativne posljedice po odnose između dvije zemlje.
Dok je Velika Britanija u izvještaju za 2021. već identificirala Rusiju kao „najakutniju prijetnju sigurnosti Ujedinjenog Kraljevstva“, u najnovijem pregledu se navodi da je kolektivna sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva i Evrope sada povezana sa ishodom rata Moskve protiv Ukrajine i „negira da Rusija ima bilo kakvu stratešku korist od svoje invazije”.  
"Ruska ilegalna invazija na Ukrajinu, korištenje energije i hrane kao oružja te neodgovorna nuklearna retorika, u kombinaciji s agresivnijim stavom Kine u Južnom kineskom moru i Tajvanskom moreuzu, prijete stvaranjem svijeta definiranog opasnostima, neredom i podjelama", napisao je britanski premijer Rishi Sunak u predgovoru dokumenta.
Sunak je rekao da se "tempo geopolitičke promjene i obim njenog uticaja na Veliku Britaniju i naš narod" nije mogao predvidjeti ni 2021. godine, kada je objavljena posljednja verzija dokumenta.
U pregledu se napominje da je pružanje vojne i humanitarne pomoći Velike Britanije Kijevu u vrijednosti od 2,3 milijarde funti (ili 2,8 milijardi dolara), kao i stotine ciljanih sankcija u koordinaciji sa saveznicima, „već oslabilo rusku ratnu mašinu... i pokrenulo međunarodnu pravdu za stravične ratne zločine Moskve”.
 
“Cilj Ujedinjenog Kraljevstva bit će obuzdati i osporiti sposobnost i namjeru Rusije da poremeti sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva, euroatlantskog i šireg međunarodnog poretka”, navodi se u pregledu.
Upozorenja o prijetnjama koje predstavlja Kina bila su jednako oštra.
„Kina pod Komunističkom partijom Kine (KPK) predstavlja epohalni i sistemski izazov sa implikacijama za gotovo svaku oblast vladine politike i svakodnevni život Britanaca“, navodi se u pregledu.
Za Veliku Britaniju je zabrinjavajuće to što je Peking odlučio nastaviti jačati svoje odnose sa Rusijom uprkos agresiji Moskve na Ukrajinu te da Peking nastavlja  ignorirati međunarodne obaveze o ljudskim pravima u Hong Kongu, Xinjiangu i Tibetu.
Kineski “novi multilateralizam”, također, je predstavljao izazov za zaštitu ljudskih prava i garancija sloboda u okviru sistema Ujedinjenih naroda, budući da je Peking bio uključen u “brzu i netransparentnu vojnu modernizaciju” i zadržao stav da se sila može koristiti za ujedinjenje Tajvana sa kontinentalnom Kinom.
Za razliku od Moskve, postojala je nada za poboljšanje odnosa sa Pekingom, jer „UK ne prihvata da su odnosi Kine sa Ujedinjenim Kraljevstvom ili njihov uticaj na međunarodni sistem postavljeni na unaprijed utvrđeni kurs“, dodaje se u pregledu.
“Ali vjerujemo da će to ovisiti o izborima koje Kina donese i da će biti otežano ako se nastave trendovi ka većem autoritarizmu i asertivnosti u inozemstvu”.  
Kineski državni list Global Times citirao je akademika Liua Zuokuija, istraživača za evropske studije na Kineskoj akademiji društvenih nauka, koji je izjavio da je za Ujedinjeno Kraljevstvo postalo "rutina" da daje provokativne izjave protiv Kine i da London kompenzira lošiji položaj na svjetskoj sceni usvajanjem “tvrdog stava prema Kini”.
„Tvrđi stav Velike Britanije prema Kini rezultat je potrebe da se doprinese strateškim ciljevima SAD i da poboljša takozvane specijalne odnose UK-SAD“, rekao je Liu za Global Times. „Ako vlada Ujedinjenog Kraljevstva nastavi biti provokativna prema Kini, vjerovatno će uticati na sve oblasti saradnje, što Sunak treba razmotriti“, dodao je Liu.
Ujedinjeno Kraljevstvo zahtijeva povećanu potrošnju na odbranu i nacionalnu sigurnost sada i u budućnosti, navodi se u pregledu, i uključuje planove da potroši dodatnih pet milijardi funti (oko šest milijardi dolara) na odbranu u naredne dvije godine, prvenstveno usmjerene na nuklearnu otpornost i obnavljanje iscrpljenih zaliha municije. Pregled, također, ponavlja ambiciju da se 2,5 posto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Velikoj Britaniji namijeni za odbranu, što je više od sadašnjih 2,2 posto.
 
Objavljivanje pregleda podudarilo se sa produbljivanjem vojnog pakta AUKUS između UK, SAD i Australije najavom prodaje američkih podmornica na nuklearni pogon Australiji, kao i saradnju Washingtona, Londona i Canberre u razvoju nove klase nuklearnih oružja -podmornice na nuklearni pogon u budućnosti.
Bronwen Maddox, direktorica i izvršna direktorica istraživačkog centra Chatham House sa sjedištem u Londonu, rekla je da pregled sadrži nedostatak – finansiranje.
“Velika praznina u ovoj recenziji je novac. Da, imamo veliku simboliku objave AUKUS-a, ali pitanje je ima li Velika Britanija resurse za to”, rekao je Maddox za Financial Times.  
Ističući da se u pregledu Kina prestala nazivati direktnom prijetnjom, Chatham House je rekao da izbor formulacije u izvještaju „odražava dugu želju da se uspostavi ravnoteža između uspostavljanja komercijalnih veza sa sve većom opreznošću u pogledu podataka i sigurnosnih prijetnji pod vodstvom predsjednika Xija u Kini“ .
Ali, sposobnost britanske vlade da istinski "usmjeri" odbrambene kapacitete prema Indo-Pacifiku ostaje pod znakom pitanja zbog troškova, saopćeno je iz Chatham House u brifingu o pregledu.
'Indo-pacifički smjer' koji je Velika Britanija proglasila prije dvije godine nudi se ne samo kao priznanje političke i ekonomske važnosti regije u bilo kojoj viziji budućnosti, već i kao usluga SAD-u, kažu U Chatham House.
„Velikoj Britaniji nedostaju resursi da taj smjer učini vjerodostojnim u smislu značajne podrške SAD-u – niti bi, vjerovatno, učinilo SAD bilo kakvu uslugu zanemarivanjem obrane Evrope ili Bliskog istoka, što se rijetko spominje“ u pregledu“.