U Izjumu ekshumirano 447 tijela, među kojima su i tijela žena i djece

U oslobođenom gradu Izjumu u Harkovskoj oblasti 23. septembra završena je ekshumacija tijela građana iz masovne grobnice, koje su ubili ruski okupatori.  Ekshumirano je ukupno 447 tijela, među kojima su i tijela ubijene djece.
 
Oleh Siniehubov, načelnik vojne uprave Harkovske oblasti i Serhij Panteleiev, prvi zamjenik načelnika Glavnog istražnog odeljenja Nacionalne policije, na brifingu u Vojnom medija centru 23. Septembra te Ihor Klimenko, načelnik Nacionalne policije Ukrajine objavili su informacija o broju ubijenih u masovnoj grobnici.
 
"Eshumacija tijela u masovnoj grobnici u Iziumu je završena. Radovi su se odvijali tokom protekle sedmice, bez prekida. Iz grobnica je ekshumirano ukupno 447 tijela. Među njima su tijela 215 žena, 194 muškarca, petoro djece i 22 vojna lica. Osim toga, ekshumirani su posmrtni ostaci još 11 osoba, ali njihov spol nije mogao biti utvrđen”, naveo je Klimenko.  
 
Siniehubov je rekao da većina ekshumiranih tijela ima tragove nasilne smrti, a 30 ima tragove mučenja. Ima tijela sa konopcima oko vrata, sa vezanim rukama, sa slomljenim udovima i sa ranama od vatrenog oružja.  Kod nekoliko muškaraca je utvrđeno da sui m amputirane genitalije.
Pantelejev je rekao da je u vreme njegovog izveštaja otkopano 427 tijela mrtvih osoba i da su među njima 202 žene, 189 muškaraca i petoro dece.
Dodao je da je 11 tijela toliko unakaženo da policija nije mogla utvrditi ni njihov spol. Međutim, time će se baviti forenzičari.
Prema Pantelejevu, tačan uzrok smrti svakog građanina bit će utvrđen nakon što se urade dodatne stručne analize.
Sinehubov je rekao da će biti razjašnjene i okolnosti smrti svake osobe, tako da će "njihovi rođaci i prijatelji saznati istinu, a ubice biti kažnjene".
On je dodao da, nažalost, ovakve masovne grobnice su karakteristične samo za Izjum, na ovom području već su pronađena još najmanje tri takva mjesta, a masovnih grobnica ima i u drugim oslobođenim gradovima Harkovske oblasti.
 
Prema Pantelejevu, od 23. septembra policija je na oslobođenoj teritoriji Harkovske oblasti pronašla ukupno više id 460 tijela mrtvih Ukrajinaca. Do sada je identifikovano više od trećine ubijenih, a rad na identifikaciji poginulih još traje.
 
Dodao je i da je već pokrenuto više od 1.000 krivičnih istraga i ispitivanja koja će pomoći da se utvrde uzroci smrti, kao i moguće ubice ukrajinskih državljana.
Ruske trupe su pobjegle iz Izjuma 10. septembra, ostavivši za sobom dosta vojne opreme.
Predsjednik Volodimir Zelenski je 15. septembra rekao da su nakon oslobođenja Izjuma u Harkovskoj oblasti otkrivene masovne grobnice sa tijelima ubijenih ljudi u gradu.
Dana 19. septembra, 146 tijela ekshumirano je iz improvizovane grobnice u Izjumu. Među njima su i žene i djeca. Rusi su mučili ljude u policijskoj stanici i drugim mestima.
Pripadnici snaga reda pronašli su tijela muškaraca vezanih ruku, slomljenih vilica, amputiranih genitalija i drugih tragova mučenja.
Mediji su objavili da će Ujedinjene nacije poslati misiju na mjesto masovnih grobnica u Iziumu, koje su otkrivene nakon oslobođenja grada od ruske okupacije.