Svjetska banka daje Ukrajini milijarde dolara. Za šta će se koristiti ovaj novac? 

Grupacija Svjetske banke najavila je dodatnu pomoć Ukrajini u iznosu od 4,5 milijardi dolara. Sredstva će pomoći Kijevu da plati socijalne usluge i penzije, kao i da ublaži ekonomske posljedice rata.
Paket finansiranja uključuje grant od 4,5 milijardi dolara iz Sjedinjenih Država. Pomoć se pruža u okviru projekta „Podrška javnim rashodima za osiguranje održive javne uprave u Ukrajini“.
Kako se navodi u saopćenju Svjetske banke, sredstva će se koristiti za pružanje javnih usluga - zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite, kako bi se spriječilo dalje pogoršanje uslova života i siromaštva.
Sredstva su dodatak na prethodno finansiranje od 1,49 milijardi dolara odobreno u junu 2022.
Svjetska banka je do danas mobilizirala oko 13 milijardi dolara hitnog finansiranja za podršku ukrajinskoj ekonomiji. Više od 6,3 milijarde dolara iz ove tranše već je prebačeno krajem jula. 
U maju su se pojavile prve izjave ukrajinske vlade da je zemlji potrebno najmanje pet milijardi dolara svakog mjeseca za pokrivanje deficita.
Generalno, prema podacima Ministarstva finansija, Ukrajina je od početka ruske agresije dobila skoro 212 milijardi ukrajinskih grivni iz vanjskih izvora.
Glavni finansijski donatori su SAD i EU, MMF, Svjetska banka, Evropska investiciona banka, kao i vlade Kanade, Japana, Francuske i Njemačke kreditne institucije.
Od početka godine Ukrajina je već primila 12,7 milijardi dolara međunarodne pomoći u bespovratnim sredstvima i zajmovima. A sada su, prema riječima ministra finansija, u toku pregovori za dobijanje još 14 milijardi dolara. Odnosno, do kraja godine zemlja očekuje da će od svojih partnera dobiti do 27 milijardi dolara.