Ruske vlasti spremaju 'rusifikaciju' ukrajinskih škola

Roditelji i prosvetni radnici u oblastima pod ruskom kontrolom na jugu Ukrajine kažu da okupacione vlasti ucenama iznuđuju saradnju s proruskim školama koje se pripremaju za narednu školsku godinu.

Izvori kažu za ukrajinski servis RSE-a da su okupacione vlasti poručile roditeljima da bi mogli da izgube roditeljska prava ako ne nabave ruske pasoše i ne pošalju svoju decu u određene škole.

"Lokalni stanovnici ne žele da šalju decu u te škole, ali su uplašeni", rekao je Serhij Šiškovski, nastavnik istorije u Hersonskoj oblasti. "Ljudi se plaše da će izgubiti decu i ne znaju kako da odgovore na te zahteve".

"U gradu Energodar (na severozapadnu Zaporoške oblasti pod ruskom kontrolom), definitivno postoji pritisak na roditelje i decu u pogledu poštovanja (ruskih) zakona za narednu školsku godinu", rekla je jedna učiteljica iz Energodara koja je tražila da ne da budu identifikovana iz straha od posledica od Rusa.

Učiteljica je rekla da okupacione vlasti za škole koje osnivaju angažuju nastavnike i drugo osoblje.

"Traže kadrove, ali bih želela da ukažem na otpor naših nastavnika", rekla je ona. "Možemo da budemo ponosni na to. Trenutno nemaju nastavni kadar. Koliko znam, zvali su nastavnike, čak su i išli u njihove kuće."

Ona je rekla da su, prema informacijama kojima raspolaže, samo dva nastavnika pristala da rade u novim školama.

Ukrajinske vlasti tvrde da se Moskva sprema za dugoročnu okupaciju ili čak aneksiju delova Ukrajine koji povezuju istočni region Donbas, gde je Rusija podsticala separatistički rat poslednjih osam godina, i ukrajinski crnomorski region Krim, koji je Moskva nasilno anektirala 2014.

Ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kulin za Rojters (Reuters) rekao je 8. jula da je malo verovatno da će Rusija povući svoje snage "iz južnog dela Ukrajine".

Vojne okupacione vlasti u oblasti Herson krajem juna saopštile su da pripremaju "referendum" o pridruživanju Rusiji.

Moskva je 4. jula postavila okupacionu "vladu" za delove Hersonske oblasti pod kontrolom Rusije i opštinskog zvaničnika iz Moskovske oblasti Mihaila Rodikova imenovala za "ministra obrazovanja i nauke".

Rodikov je bio na čelu de fakto odeljenja za obrazovanje vlade u krimskom gradu Sevastopolju posle ruske aneksije tog regiona.

Prema rečima ukrajinske istraživačke novinarke Valentine Samar, Rodikov je bio umešan u nekoliko skandala tokom svog mandata u Sevastopolju od 2015. do 2018, posle čega je bio primoran da podnese ostavku i vrati se u Rusiju.

"Čudno je to imenovanje, posebno ako se ima u vidu da Rodikov ima 64 godine i da bi uskoro trebalo da se penzioniše", rekla je Samar. "Ali valjda ima još malo snage u sebi, pa dolazi u Herson da postavi sistem ruskog obrazovanja".

Na istoku, u crnomorskom lučkom gradu Mariupolju, okupacione vlasti šalju nastavnike u Moskvu na "sertifikaciju", rekao je Petro Andrjuščenko, pomoćnik ukrajinskog gradonačelnika tog grada. U postu na Telegramu 2. jula Andrjuščenko je naveo da su okupacione vlasti neformalno zabranile svim nastavnicima da odu iz grada.

U maju je ukrajinska tadašnja ombudsmanka za ljudska prava Ljudmila Denisova izjavila da okupacione vlasti u Mariupolju, koji je u velikoj meri uništen i odakle je otišao veliki broj žitelja usled žestokih borbi pre nego što su ga ruske trupe zauzele u maju, napravile planove za "potpunu rusifikaciju obrazovanja uvođenjem njihovih standarda" u narednoj školskoj godini.

Maksim Borodin, član ukrajinskog Gradskog veća Mariupolja, rekao je za RSE da je ruski obrazovni program prepun "propagandnih lekcija".

"Oni direktno uče decu da mrze Ukrajinu", rekao je Borodin. "Na takozvanim časovima 'istorije' kažu da je Ukrajina kriva za početak aktuelnog rata i poriču da je Rusija napala Ukrajinu i Mariupolj, i da je napravila sav ovaj užas".

Civili u okupiranim oblastima su posebno ugroženi jer je Rusija tamo namerno stvorila "informacioni vakum", onemogućivši pristup ukrajinskim provajderima interneta i mobilnih usluga, kao i medijima, izjavila je bivša ukrajinska ministarka obrazovanja i nauke Lilija Grinevič.

"Često nemaju pristup internetu i gledaju samo ruski program na televiziji", rekla je Grinevič za RSE. "Deca takođe slušaju sve to. A onda idu u školu gde okupatori... svojim narativima potpuno zagađuju obrazovni prostor".

"Što se to duže dešava, to će više inficirati njihovu svest, posebno kada nemaju adekvatne istinite informacije i kada su u izolaciji", dodala je ona.

Cilj Rusa je, zaključila je ona, "uništenje ukrajinskog nacionalnog identiteta".

"Zato su odmah počeli da pale knjige o ukrajinskoj istoriji", rekla je Grinevič. "Zato su počeli da se mešaju u obrazovni sistem i uništavaju naše škole".

Prema kancelariji ukrajinskog tužilaštva, 1.971 škola je oštećena od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. Od toga su 194 škole potpuno uništene.