Ruske i kineske kompanije najprofitabilnije u Srbiji: Izveštaj Agencije za privredne registre

Ruska naftna kompanija Nafta industrija Srbije (NIS) bila je najveći profiter u Srbiji u 2022. je imao 7,5 odsto ukupne neto dobiti i 2,9 odsto poslovnih prihoda, prenosi Intellinews.

Drugo i treće rangirane su rudarske kompanije u kineskom vlasništvu Ziđin Majning („Ziđin majning“ (Zijin Mining) D.O.O. Bor i Ziđin Bakar DOO Bor.

Najbolje rangirana kompanija u vlasništvu Srbije bila je Telekom Srbija na četvrtom mestu.

NIS učetvorostručio dobit

Tokom 2022. NIS je ostvario četvorostruki rast profita od 93,5 milijardi dinara (286,17 miliona evra), navodi se u izveštaju APR-a. Ovo se pripisuje povećanju tražnje zbog neizvesnosti oko snabdevanja energentima nakon ruske invazije na Ukrajinu, i naknadnog povećanja cena nafte i naftnih derivata na svetskom tržištu.

Ovo je takođe pomoglo NIS-u da ostvari najveći poslovni prihod zabeležen među srpskim kompanijama, od 499,1 milijardu dinara, što je povećanje od 77,6 odsto na godišnjem nivou.

Ruski gasni gigant Gasprom je još 2008. godine kupio većinski udeo u NIS-u od 51 odsto. Prodajna cena je bila 400 miliona evra, što je, prema navodima kritičara, ispod tržišne vrednosti, dok se Gasprom obavezao da će investirati u kompaniju.

Ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. i uvođenje sankcija od strane zapadnih zemalja izazvali su zabrinutost da bi NIS potencijalno bio podložan sankcijama. Međutim, Gasprom, koji nije bio sankcionisan, kupio je akcije od sankcionisanog Gaspromnjefta u maju 2022. čime je osigurano da kompanija nastavi da funkcioniše normalno.

Najnovije informacije NIS-a pokazuju da je neto profit kompanije u prvih devet meseci 2023. pao za 54 odsto na godišnjem nivou, na 31,8 milijardi dinara, dok je profit smanjen za 46 odsto na godišnjem nivou.

NIS je 31. oktobra komentarisao da su njegovi finansijski rezultati za prvih devet meseci 2023. „u skladu sa složenim makroekonomskim okolnostima i tržišnim kretanjima, među kojima najveći uticaj ima pad cena nafte i naftnih derivata na svetskom tržištu, tj. kao i regulisanje cena goriva”.

Kineski rudarski giganti

U međuvremenu, Srbija Žikin Mining D.O.O. Bor je više nego udvostručio neto profit na godišnjem nivou na 75,0 milijardi dinara u 2022.

„Aktiviranje novih proizvodnih kapaciteta ostvarilo je više nego udvostručen poslovni prihod od 119,4 milijarde dinara (osmo mesto), što je uz skoro ekvivalentan rast poslovnih troškova , rezultiralo je poslovnom dobiti od 84,6 milijardi dinara“, navodi se u izveštaju.

Srbija Zijin Copper DOO Bor je takođe povećala neto dobit, za 47,9 odsto na 35,12 milijardi dinara. Ovo se pripisuje padu poslovnih rashoda (24,1 odsto) u odnosu na poslovne prihode (15,6 odsto), koji su iznosili 102,5 milijardi dinara (11. mesto).

Poput kupovine NIS-a od strane Gasproma, kontroverzu je izazvala i prodaja ogromnog rudarsko-topioničarskog kompleksa RTB Bor kineskoj kompaniji Ziđin, nakon čega je samo nekoliko dana kasnije ista kompanija kupila obližnja nalazišta bakra i zlata na Čukaru Peki.

Centar za međunarodna privatna preduzeća (CIPE) je još 2021. primetio da su postavljena pitanja o transparentnosti Ziđinovih transakcija u Srbiji u izveštaju o „korozivnom kapitalu“, definisanom kao međunarodno finansiranje zemalja koje nemaju transparentnost, odgovornost i tržišnu orijentaciju.

Poziva se na izveštaj Centra za savremenu politiku (CCP) iz Beograda u kojem je tender za RTB Bor opisan kao kratak i neproziran, ali je naglašeno da nije našlo nikakve dokaze da su srpske vlasti imale koristi od tih poslova.

Vodeće kompanije

Telekom Srbija je ostvario skromniji rast profitabilnosti od 1,5 odsto na 13,337 milijardi dinara.

Novi učesnik na rang listi bio je trgovac električnom energijom SCM Pover d.o.o. Beograd na petom mestu sa neto dobiti od 11,0 milijardi dinara. Njeni prihodi iznosili su 16,5 milijardi dinara, od čega najveći deo otpada na prodaju matičnoj kompaniji iz Rumunije.

Posmatrano po poslovnim prihodima, najveća kompanija u Srbiji je Elektroprivreda Srbije (EPS), koja je na drugom mestu posle NIS-a po poslovnom prihodu od 358,4 milijarde dinara, ali je zabeležila najveći neto gubitak.

„S obzirom da je povećanje cena energenata izazvalo brži rast troškova poslovanja (27,0 odsto), ovo javno preduzeće je povećalo gubitak iz poslovne aktivnosti 5,6 puta, na iznos od 61,5 milijardi dinara“, navodi se u izveštaju.

„Istovremeno, najvećem neto gubitku su dodatno doprineli gubici u podbilansu finansiranja i u delu ostalih delatnosti (275 miliona dinara i 13,0 milijardi dinara) – u iznosu od 72,6 milijardi dinara, što je 4,9 puta više u poređenju sa u odnosu na prethodnu godinu i predstavlja 19,4% ukupnog neto gubitka privrede.”

Srpska državna kompanija Srbijagas je na trećem mestu po poslovnom prihodu, sa 219,6 milijardi dinara, i na 20. mestu na listi kompanija sa najvećom neto dobiti.

Maloprodaja Delhaize Srbija ostvarila je poslovni prihod od 134,5 milijardi dinara, na četvrtom mestu, dok je na listi najprofitabilnijih kompanija na 13. sa 6,7 milijardi dinara neto dobiti. Delhaize je aktivan u nekoliko zemalja u regionu, uključujući susednu Rumuniju.

Fabrika Tigar, u vlasništvu francuskog Michelina, nalazi se na petom mestu na listi kompanija sa najvećim poslovnim prihodom sa iznosom od 134,1 milijardu dinara, kao i na osmom mestu po neto dobiti sa 8,8 milijardi dinara.

Uspešni sektori

Među stotinu kompanija sa najvećom neto dobiti, najbrojnija su ona iz sektora prerađivačke industrije, u kojima je poslovalo njih 43, od kojih se 10 bavilo proizvodnjom prehrambenih proizvoda.

Među profitabilnim preduzećima u sektoru su proizvođač šećera Sunoko (23. mesto), Sojaprotein (35. mesto), agrobiznis kompanija koja proizvodi proizvode od soje, proizvođač hrane Koncern Bambi A.D. (43. mesto) i proizvođač mleka AD Imlek (51. mesto).

Na listu se našlo 13 kompanija iz sektora trgovine na veliko i malo, predvođene Delhaize Serbia, zatim Agromarket (17. mesto), duvanska kompanija JT International AD Senta (19. mesto) i Magna Pharmacia (36. mesto).

U sektoru građevinarstva, najprofitabilnije kompanije bile su Bechtel Enka UK Limited ogranak Beograd (sedmo mesto), Belgrade Waterfront (12. mesto) i Jinshan Construction D.O.O. Bor (18. mesto), koji gazduje rudnik bakra u blizini Majdanpeka.

Uz Telekom Srbija, profitabilne kompanije u sektoru informacija i komunikacija su Yettel Srbija (deveto mesto), A1 Srbija (21. mesto), Cetin (29. mesto) i SBB (30. mesto).