Rusiju podržavaju neke proruske grupe u BiH, ali ne sve

Nakon mjesec dana šutnje na društvenim mrežama, krajem februara "Noćni vukovi Republike Srpske" objavili su seriju postova u kojima se izražava podrška napadu Rusije na Ukrajinu.

Goran Tadić, zamjenik vođe grupe, podijelio je fotografiju transparenta podignutog u Banja Luci, administrativnom sjedištu entiteta Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, većinom naseljenog Srbima, koji podržava Rusiju.

Nakon toga je objavljen video snimak Aleksandra Zaldostanova, osnivača originalne bajkerske bande Noćni vukovi Rusije, koji hvali svog prijatelja, predsjednika Vladimira Putina, koji je priznao dva pobunjenička regiona u istočnom dijelu Ukrajine, Donbas.

"Mi nismo politička stranka, nemamo pretenzije na vlast, ali, kao građani Rusije, podržavamo vašu odluku da priznate Donbas", rekao je Zaldostanov, potpisujući se uz poklič: "Donbas-Rusija, Kijev-Rusija, Kosovo -Srbija.”

Dok se Evropa ujedinjuje u osudi ruske invazije na Ukrajinu, neki na Balkanu su se svrstali uzt Putina, posebno brojne srpske desničarske, proruske grupe u Bosni I Hercegovini koje je ranije mapirao BIRN, i, u nekim slučajevima, primatelji sredstava od Ambasade Rusije u BiH.

“Radi se prije svega o spoju interesa između vođa grupa, njihovih ličnih autoritarnih vrijednosti i njihovog otkrivanja radikalne ideološke matrice u militantnoj podršci ruskim interesima”, kaže Damir Kapidžić, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Tadić nije odgovorio na upite za komentar ove priče.

Neki upadljivo šute

Kako je BIRN ranije objavio, nacionalistički Noćni vukovi su se pojavili kao ključni instrument kampanje uticaja Kremlja na Zapadnom Balkanu.

Njegovim ljudima optuženim za umiješanost u borbe u Ukrajini, Zaldostanovu - poznatom kao "Hirurg" - zabranjen je ulazak u najmanje dvije države EU, kao i u SAD, Kanadu i Bosnu i Hercegovinu.

Kenan Hodžić sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu rekao je da je u proteklih pet godina zabilježen rast broja organizacija koje promoviraju proruska, antizapadna raspoloženja u Bosni i Hercegovini.

“Ovakve ideološke i mobilizacijske rizike ne treba potcjenjivati”, rekao je Hodžić za BIRN, “posebno, jer promoviraju neofašističku, nacionalnu i vjersku nadmoć”.

Nekim proruskim organizacijama u BiH trebalo je više vremena da izraze stav o ruskim akcijama u Ukrajini ili to tek trebaju učiniti.

Bilo je potrebno četiri dana od početka ruske invazije da se neregistrovana „humanitarna organizacija“ Sveti Georgije izjasni o onome što je nazvala „svetim ratom“ u koji su uključeni pravoslavni hrišćani sa obe strane. Zapad je kriv, kažu u objavi.

“Saosjećamo sa cijelim pravoslavnim narodom u Ukrajini, ali i ostalima”, napisano je Facebook stranici organizacije. "Istovremeno, nadamo se da će ovo poslužiti kao putokaz budućim generacijama, kao i svim drugim zemljama i političarima, da ih prijateljski odnosi sa EU i SAD mogu samo dovesti u nevolje."

U potpisu objave piše „Živjela Republika Srpska i Srbija, živjela naša majka Rusija“.

Veterani Republike Srpske, organizacija veterana bosanskih Srba iz rata u Bosni i Hercegovini 1992-95, nisu objavili ništa na Facebooku od 23. februara, dan prije ruske invazije, uprkos tome što su prethodno proklamirali svoju lojalnost Rusiji.

Međutim, drugo boračko udruženje, Garda Panteri iz Bijeljine, postavilo je objave u kojima najavljuje i slavi pobjedu Rusije.

Što se tiče navijačkih grupa bosanskih Srba, koje su tradicionalno izrazito proruski orijentirane, malo ko se oglasio. Navijači bijeljinskog kluba Radnik su 27. februara na tribinama razvili rusku zastavu i transparent na kojem je na ruskom jeziku pisalo „Najbolji putnik je onaj koji zna kada će se vratiti“.

Balkanska kozačka vojska, organizacija koja okuplja, između ostalih, ruske dobrovoljce u ratu u BiH, nije objavila ništa na Facebooku od početka invazije, uprkos tome što je prethodno ohrabrivala Srbe da se pridruže pobuni koju je pokrenula Rusija, koja je počela u istočnoj Ukrajini 2014. Ni Mile Aljetić, šef desničarskih Mladih aktivista Ujedinjene Srpske.

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, izjavio je za BIRN da žali što je došlo do rata: “Žao mi je svake žrtve, bilo da je na ruskoj ili ukrajinskoj strani”.