Rusija nikada nije bila u takvoj izolaciji. Putin je ostao bez cijelog razvijenog svijeta


Civilizovani svet ne želi komunicirati sa varvarskom zemljom koja je nakon 75 godina mira pokrenula veliki rat u srcu Evrope

Tuga na Ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu. Prozor u Evropu je zatvoren. Nekadašnje slavne godine, kada su u Petrov grad dolazili najistaknutiji političari i privrednici, daleka su prošlost. Sada je malo gostiju na obalama Neve, osim ponekog kineskog turiste i afganistanskih talibana. Civilizovani svijet ne želi  komunicirati sa varvarskom zemljom koja je nakon 75 godina pokrenula rat punih razmjera u srcu Evrope. Ono što se dešava je gore nego u komunistička vremena, čak gore nego na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. 
Kako je brzo i tako odlučno Rusija odsječena od svjetske zajednice? Zvanični propagandisti režima su ponosni i nadimaju obraze, ali to izgleda kao beskrajno patetičan pokušaj veličine.
Rusija nikada u svojoj istoriji nije bila u takvoj izolaciji, osim tokom raskola 15. i ranog 16. veka. I nije bilo tako beznadežno. Dostojan rezultat 22-godišnje vladavine Vladimira Putina. Odbor je, kako se ispostavilo, bio duboko neprofesionalan, avanturistički, neodgovoran čak i po sovjetskim standardima. Zloglasni Hruščovljev "voluntarizam" je protiv vrha nacionalne mudrosti.
Rusko carstvo je oduvijek postojalo na velikim skupovima država, boljševička Rusija je već prekinula izolaciju u Rapalu i silno se trudila da ponovo uđe na velike događaje. Hruščov je pregovarao sa predsednikom Ajzenhauerom, Brežnjev je potpisao Helsinški sporazum i u starosti pristao na Avganistanski.
Putin je dobrovoljno ostao bez razvijenog svijeta. Čak ga se i Kina plaši i kloni, čak i Iran. Pristojno finale.
U isto vrijeme, u Kijevu su prisutne zastave svih država civiliziranog svijeta. I to uprkos opasnosti od ruske raketne vatre. Predsjednici i premijeri se slažu da pređu sa uobičajenog aviona na djedov voz kako bi stigli do Kijeva, rukovali se sa predsjednikom Zelenskim i prošetali porušenim Bučom i Irpenom.
U vrijeme dok je održavan forum u Sankt Peterburgu dosadan i bez gužve, četiri evropska lidera bila su u Kijevu. A ministar odbrane Ukrajine pregovarao je u Briselu. Čast je najpoznatijim zapadnim političarima posjetiti Ukrajinu. Ukrajina se zbog ruske agresije našla u centru civilizovanog svijeta, a Rusija se zbog iste agresije našla izvan civilizacije.
Evo lekcije ljudima koji žele živjeti po pravilima ljudskog suživota. Pregrist će svoje jezike dok kraljevstvo zveri postaje mračno... Proročanstvo iz Jovanovog Otkrivenja se ostvaruje.