Rusija finansira kampanju dezinformacija u Latinskoj Americi kako bi diskreditirala Ukrajinu, SAD i NATO

Ruska vlada finansira kampanju dezinformacija u medijima širom Latinske Amerike kako bi potkopala podršku Ukrajini i proširila anti-SAD i anti-NATO raspoloženje u latinoameričkoj javnosti, o čemu izvještava američki State Department.
Kremlj provodi dezinformacije putem razvijenih medijskih kontakata u Argentini, Boliviji, Čileu, Kolumbiji, Kubi, Meksiku, Venecueli, Brazilu, Ekvadoru, Panami, Paragvaju, Peruu i Urugvaju, u zemljama Latinske Amerike, kako bi manipulirao informacijama.
"Čini se da je krajnji cilj Kremlja plasriati svoju propagandu i dezinformacije putem lokalnih medija na način koji je prijemčiv za latinoameričku publiku kako bi se potkopala podrška Ukrajini i širio anti-SAD i anti-NATO osjećaj", navodi se u izvještaju.  
Američki stručnjaci utvrdili su da Ruska Federacija koristi lokalne medije i uticajne pojedince za širenje dezinformacija i propagande. Za ove svrhe unajmljuju se kompanije sa uticajem i velikim tehničkim mogućnostima, iskustvom u korištenju otvorenog informacionog okruženja i historijom širenja dezinformacija i propagande za postizanje ciljeva Ruske Federacije.
Prema istraživanju, Moskva iskrivljuje originalne priče, jača kontroverzni diskurs, širi lažne sadržaje koji su korisni za ruski uticaj.
 
Ko je uključen?
  • · Ilja Gambašidze, direktor ruske firme za odnose sa javnošću poznate kao Social Design Agency (SDA), predvodi hakersku grupu sastavljenu od članova SDA i Structure koja provodi kampanju dezinformacija u zemljama Latinske Amerike;
  • · direktor projekta SDA Andrij Perla;
  • · generalni direktor Structure Nikolaj Tupikin;
  • · Prokremaljski novinar Oleg Jasinski.
 
Kako to funkcionira
 
U jednoj latinoameričkoj zemlji, vjerovatno Čileu, organizirana je urednička grupa od nekoliko lokalnih novinara i lidera javnog mnijenja iz raznih zemalja u regionu.
 
Tim u Rusiji zatim kreira sadržaj i šalje materijal u redakciju u Latinskoj Americi na lekturu, uređivanje i konačno objavljivanje u lokalnim medijima. Prokremaljski sadržaj kreiran u Rusiji će biti "lokaliziran" od strane latinoameričkih kustosa i objavljen u latinoameričkim medijima kako bi izgledao organski.
Sljedeća faza je prevođenje. Uloga moskovskih lingvističkih urednika koji govore španski je sastavni dio kampanje. Urednici često koriste pseudonime kako bi sakrili svoj pravi identitet i osigurali da se informacije pročistiti na način koji je prihvatljiv za ciljnu publiku.
"Jasinski podržava i koristi široku mrežu novinara i medija koji govore španski i portugalski za širenje proruskih poruka, ne ugrožavajući svoje napore da prirodnije apsorbira sadržaj latinoameričkih medija u korist SDA i Strukture", navodi swe u izvještaju.
 
Kontrola prokremljanskog narativa
 
Teme i pokazatelji uspjeha za kampanje razvijeni su u saradnji i po uputama ruske Vlade, a Gambašidze, Perla i Tupikin su preuzeli vodeću ulogu u njihovom razvoju, navodi se u izvještaju.
Kontrola prokremaljkog narativa važan je aspekt u izgradnji latinoameričke kampanje uticaja, za koju Tupikin prati prioritetne teme Kremlja.
Glavni narativi nastoje uvjeriti Latinoamerikance da je rat Rusije protiv Ukrajine pravedan i da se mogu ujediniti sa Rusijom kako bi porazili neokolonijalizam.
Ove teme su u skladu sa širim narativom Rusije da je ona lider u borbi protiv neokolonijalizma, dok je zapravo uključena u neokolonijalizam i neoimperijalizam u svom ratu protiv Ukrajine i crpljenja resursa u Africi.  
Postoji uspostavljen odnos između ruskih ambasada u Latinskoj Americi i finansiranih medija kako bi se povećao broj prokremaljskih poruka, širili antiamerički narativi i razvila partnerstva između ruskih državnih medija i lokalnih medija.