Razvoj digitalnih mreža nove generacije u Crnoj Gori uz podršku EU

Razvoj digitalne infrastrukture u zemljama Zapadnog Balkana u fokusu je ekonomskog i investicionog plana Evropske unije za region. Zbog toga EU finansira projekat za poboljšanje razvoja širokopojasne infrastrukture u Crnoj Gori, vrijedan 550.000 EUR, koji bi trebalo da unaprijedi pokrivenost teritorije infrastrukturom za fiksni internet.

U okviru projekta, koji je počeo u julu prošle godine, urađena je procjena postojeće situacije u Crnoj Gori i planova telekomunikacionih operatora za postavljanje infrastrukture u naredne tri godine. Naselja u zemlji su klasifikovana u bijela (bez širokopojasne infrastrukture i/ili operatora), siva (samo jedan operater) i crne zone (najmanje dva operatera). Utvrđeno je da se većina naselja nalazi u bijelim zonama, koje predstavljaju najveći izazov za investicije u smislu troškova i koristi.

Razvijen je tehnoekonomski model koji omogućava procjenu troškova implementacije mreže. Istražen je i pravni, regulatorni i organizacioni okvir u Crnoj Gori i date su preporuke za njegovo poboljšanje, kako bi se olakšalo postavljanje širokopojasnih mreža u cijeloj zemlji.

U slučaju da Vlada Crne Gore želi nastaviti sa ulaganjima, EU i partnerske međunarodne finansijske institucije će pružiti snažnu podršku, u skladu sa Ekonomskim i investicionim planom za Zapadni Balkan.

Rezultati studije predstavljeni su na radionici “Primjena mreža nove generacije u Crnoj Gori” u srijedu 29. septembra u hotelu Hilton. Cilj radionice je bio da informiše različite zainteresovane strane, kao što su telekomunikacioni operateri, opštine, komunalna preduzeća i drugi, ali i da se čuju njihovi stavovi i dobiju povratne informacije kako bi se omogućila efikasna implementacija mreža nove generacije u narednim godina.

Projekat tehničke pomoći za poboljšanje razvoja širokopojasne infrastrukture u Crnoj Gori finansira EU kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) u saradnji sa Evropskom investicionom bankom (EIB). Vodeća međunarodna finansijska institucija i potencijalni zajmodavac za sprovođenje budućeg projekta je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).