Rat u Ukrajini: Zašto Rusija ohrabruje strane borce da se pridruže?

Analitičari kažu da je Kremlj možda bio inspiriran sličnim korakom Ukrajine i upozoravaju na zlokobne posljedice

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 11. marta podržao plan za regrutovanje, kako je opisao, stranih boraca dobrovoljaca koji se žele pridružiti njegovim snagama u Ukrajini i „pomoći ljudima koji žive u Donbasu“.

Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je 16.000 vojnika spremno da pomogne Rusiji u borbi, što je bila nepovoljna vijest za Ukrajince.

Iako Putin nije spomenuo Bliski istok, posmatrači kažu da Rusija želi regrutovati iskusne borce iz Sirije.

Moskva i Damask dijele bliske odnose, a sirijski predsjednik Bashar al-Assad puno duguje svom ruskom kolegi, koji je intervenirao u građanskom ratu 2014. i pomogao mu da preživi.

Dok su informacije o vojnim dešavanjima, bilo iz ruskih ili ukrajinskih izvora, nepouzdane kako se informacioni rat pojačava, prijetnja od plaćenika je značajna.

Nedržavni akteri se već bore u Ukrajini, rekao je Wyn Rees, profesor međunarodne sigurnosti na Univerzitetu Nottingham.

„Putin ima dvosmjerni pristup. Ss jedne strane ulazi u pregovore, a sa druge pojačava vojni pritisak. Naširoko se izvještavalo da su ruske specijalne snage i bivši vojni pojedinci ubačeni u Ukrajinu kako bi poremetili odbranu i onemogućili vođe u Ukrajini”, rekao je za Al Jazeeru.

Pored angažiranja redovne ruske vojske u Ukrajini, obavještajni zvaničnici u Kijevu kažu da Moskva koristi članove ozloglašene privatne sigurnosne kompanije Wagner Group. Borci iz Čečenije, lojalni Rusiji, također se bore protiv ukrajinskih snaga.

“Wagner su uglavnom bivši vojnici koji sada rade kao plaćeni specijalisti operativci. Takvi ljudi imaju prednost iako ruska vlada poriče njihovo prisustvo”, rekao je Rees.

Poricanje je ključno, jer grupe poput Wagnera krše ruski zakon, kaže Jenny Mathers, viši predavač međunarodne politike na Univerzitetu Aberystwyth.

“Privatne vojne kompanije su ilegalne u Rusiji. Wagner grupa ima bliske veze sa ruskom vojnom obavještajnom službom i smatra se da regrutuje bivše ruske vojnike. Često ruske privatne vojne kompanije služe kao čuvari ili obučavaju druge oružane snage, kao i borce“, rekla je ona.

Rusija je, navodno, koristila Wagner Group kada je ušla u sirijski rat.

“Plaćenici općenito djeluju izvan ograničenja konvencionalnog ratovanja i prvenstveno su motivirani finansijskom dobiti, a Ženevska konvencija ih ne štiti”, rekao je za Al Jazeeru Cristian Nitoiu, predavač diplomatije i međunarodnog upravljanja na Univerzitetu Loughborough u Londonu.

“Vjerovatno je da bi plaćenici, posebno oni koji rade pod zastavom privatnih sigurnosnih kompanija kao što su Blackwater ili Wagner Group, imali bolju obuku u urbanom i gerilskom ratu od ruske konvencionalne vojske.”

Zatim, tu su politički razlozi. Osim Wagnera, u Ukrajini postoje čečenski borci koji su povezani s obje strane, primijetio je Mathers.

“Upotreba plaćenika može biti manje štetna za Putina, jer vijesti ili slike mrtvih ruskih vojnika u Ukrajini mogu uticati na popularnost režima u Kremlju i narušiti njegovu bazu moći. Najava u vezi sa sirijskim borcima mogla bi biti i eskalacijski potez Rusije, koji bi trebao signalizirati da je Moskva spremna udvostručiti napade i ići do kraja da osigura barem nezavisnost dvije separatističke republike u regionu Donbasa”, dodao je Nitoiu.

Prema ruskim izjavama, proruskim grupama je bilo dozvoljeno da primaju podršku stranih dobrovoljaca.

Iako je Putin rekao da takvi borci neće dobiti plaću, izvještaji govore drugačije i tvrde da će plaćenici biti obeštećeni.

A regrutacija iz Sirije ne bi trebala biti problematična, s obzirom na lošu ekonomsku situaciju tamo nakon 11 godina rata.

“Ruska vojska je u prošlosti koristila plaćenike i privatne sigurnosne kompanije u Siriji i Libiji, tako da je vjerovatno da će slične strategije biti i da će se primjenjivati iu Ukrajini. Putin se složio da dozvoli borcima iz Sirije sa iskustvom u gradskoj borbi da se pridruže pobunjenicima u regionu Donbasa”, rekao je Nitoiu.

Priliv stranaca da podrže Ukrajinu – procjenjuje se da je broj oko 40.000 do 100.000 – mogao je navesti Kremlj da primijeni sličnu taktiku, rekao je Nitoiu.

“Prisustvo plaćenika može samo zamutiti vojnu situaciju, jer je manje vjerovatno da će se pridržavati pravila konvencionalnih vojnih struktura. I ukrajinska i ruska vojska imale bi poteškoća da kontroliraju kretanje i akcije plaćeničkih grupa”, rekao je on.

“Rasprostranjeno prisustvo plaćenika, također, pokazuje da se obje strane pripremaju za dug, dugotrajan vojni sukob, u kojem će urbana i gerilska taktika igrati ključnu ulogu. Ukrajina je ovdje gubitnik, jer plaćenici rade nekažnjeno i mogu se uključiti u razaranja širokih razmjera uz malo naknadnog razmišljanja”, dodao je Nitoiu.

"Plaćenici predstavljaju stvarnu opasnost od odbijanja demobilizacije i ucjene ukrajinske vlade nakon što se sukob između Kijeva i Moskve okonča", rekao je Nitoiu.