Propagandni sažetak: "visoko precizno opravdanje" ruskih zločina u Vinici i Putinovi generali Gladni i hladni

Ramzan Kadirov već postavlja pitanja o svojoj protivvazdušnoj odbrani. Vijeće Ruske Federacije tradicionalno pronalazi "doping za monstrume" iz biolaboratorija. A Putin očekuje da će pobijediti u novom hladnom ratu zahvaljujući generalu Gladi i generalu Hladnom.

Ruska propaganda je iskoristila kadrovske rekonstrukcije u rukovodstvu SBU i GPU kao izgovor za prisjećanje na raketni masakr u Vinici 14. jula. U početku su ruski Telegram kanali počeli promovirati narativ da su ostavke povezane sa "odlukom zapadnih kustosa Ukrajine, koji nisu tolerisali smrt svojih stručnjaka".

A 18. jula pojavila se nova verzija: „ostavke iz SBU i GPU osveta su Zelenskog za „kalibraciju“ (tako propagandisti zovu napad kalibra – prim. aut.) oficirske kuće u Vinici, koja je bila prva na udaru na centar odlučivanja."
Ako je udarac bio tako precizan, zašto su ruski mediji prećutali njihov "visoko precizni uspjeh" tokom 14. jula?
A u "centru za odlučivanje" u vrijeme njegove "visokoprecizne kalibracije" slijede pozorišno-psihološka škola-studio "Obraz", plesne grupe "Vertikala", "Inspiracija", "Sharm-s" i "Doshkilnyk". Prostorije je iznajmio studio za snimanje "Inakshe", zajedno sa istoimenom DJ školom. Tu su bili i: kafić, ekspozitura "Privatbank", škola borilačkih vještina "Asgard", jiu-jitsu akademija i prodavnica obuće.
A umjesto "predstavnika zapadnih zemalja i velike grupe visokih zvaničnika Vazduhoplovnih snaga Ukrajine", među ostalim  su umrli 7-godišnji Maksim, 8-godišnji Kirilo i četverogodišnja Lisa. stanovnici Vinice.
Iznenađujuće je, ali činjenica: tokom 145 dana rata, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, koje svakodnevno dosadnim glasom Konašenkova brblja o uspjesima u „demilitarizaciji“ Ukrajine, iz nekog razloga, npr. , nije imenovalo barem jednog "udarenog" generala Oružanih snaga.
S druge strane, Ukrajinci su precizno i, što je najvažnije, redovno pogađali ruske Kutuzove. A oružje okupatora, koje oni nazivaju "visoka preciznost", iz nekog razloga uništava živote mirnih Ukrajinaca.
Zvanični predstavnik Kremlja Peskov je 18. jula još jednom izjavio da "u toku specijalne vojne operacije po Putinovom naređenju ruska vojska isključuje udare na ukrajinsku civilnu infrastrukturu".
Međutim, prema Ministarstvu odbrane Ukrajine, samo trećina ruskih projektila je zapravo bila usmjerena na vojne ciljeve. Ostali su gađali upravocivilnu infrastrukturu, na koju, ako je vjerovati Peskovu, Putin zabranjuje pucanje. Postoji samo jedan zaključak: blaćenje i laž.
Procjenjuje se da u ukupnom obimu direktnih gubitaka Ukrajine najveći udio imaju stambene zgrade – 38 posto ili 36,6 milijardi dolara.
Kao rezultat neprijateljstava, skoro 121.000 stambenih zgrada, u kojima je živjelo oko milion ukrajinskih porodica, već je uništeno i oštećeno.
Na drugom mjestu po obimu direktnih gubitaka od štete i razaranja, ke infrastruktura sa 31,3 milijarde dolara, od čega je 25,4 milijarde štete na 24.000 kilometara ukrajinskih puteva.
Direktni gubici za preduzeća iznose najmanje osam milijardi dolara i svakodnevno rastu. Još 4,3 milijarde dolara su gubici u poljoprivrednom sektoru. Od početka rata Rusije protiv Ukrajine, oštećeno je, ništeno ili pod ruskom okupacijom najmanje 388 preduzeća, 18 civilnih aerodroma, 779 medicinskih ustanova, 105,2 hiljade putničkih automobila, 1.371 obrazovnih0 ustanova, 690 vrtića, 563 kulturna i vjerska objekta, 23 trgovačka centra, 28 skladišta nafte.

Međutim, u svim takvim slučajevima Rusija sebe ne prepoznaje kao ratnog zločinca i tvrdoglavo koristi tri osnovna pristupa kako bi opravdala državni terorizam protiv miroljubivih Ukrajinaca.

Zašto Kadirov ima svoju protivvazdušnu odbranu?

Kadirovu je 18. jula palo na pamet da bi bilo dobro da ima svoj sistem protivvazdušne odbrane. Svoju želju objasnio je činjenicom da se "od neprijatelja u svakom trenutku može očekivati bilo šta pa su nam potrebne anticipativne taktičke mjere".
Kako povezati obećanja "lako je uzeti Kijev zajedno sa zemljama NATO" sa molbama za protivvazdušnu odbranu u planinama? Neki stručnjaci sugerišu da je Kadirovljevu logiku vrlo lako pročitati.
Uostalom, uz svo dužno poštovanje prema Čečeniji, dovoljno je da NATO kihne. Ali u slučaju unutrašnjih ruskih previranja, što je sasvim realno, Kadirov se za svaki slučaj želi zaštititi od ponavljanja Drugog čečenskog rata. Uostalom, tada je tepih bombardovanjem ruskog vazduhoplovstva po nalogu Putina zapravo spalio cijelu Čečeniju, koja još nije bila njegova.
Tada je počela služba Putinu za milijardu dnevno. Kadirov dobro razumije: ima Putina - ima milijarda. Neće biti Putina - neće biti ni "Ahmat bataljona" ni samog Kadirova sa njegovom Čečenijom. Stoga, iskoristite trenutak i pokušajte dobiti na raspolaganje maksimum sredstava za suzbijanje mogućih prijetnji.
Slično, u Moskvi su, nakon uklanjanja tajnosti sa skloništa za bombe, odlučili da za svaki slučaj treba provjeriti sistem upozorenja. Poslednji put se u glavnom gradu Rusije sistem oglasio vjerovatno tokom rata sa Njemcima.
Pa ako je Moskva odlučila da je vrijeme da ponovo ratuje sa Njemcima, a pored njih sa Šveđanima, Poljacima i Anglosaksoncima kojima se redovno prijeti nuklearnim štapom, onda za svaki slučaj zaista vrijedi provjeriti rade li barem sirene upozorenja.
Život je promjenljiv: neko je htio zaplesati Lezginku ispod kijevskih kestena, a sada već traži da pokrije nebo iznad sebe. Neko je 9. maja htio ugostiti drugu pobjedničku paradu, a već 20. jula, za svaki slučaj, pripremaju stanovnike prijestolnice za bijeg od vazdušnih napada.

Vijeće Ruske Federacije proglasilo "doping za monstrume"

I konačno, takozvano ukrajinsko biološko oružje propagandistima je teško nositi i sramota ga je baciti.
Vijeće Federacije je 18. jula održalo još jedan sastanak Komisije koja istražuje aktivnosti američkih biolaboratorija na teritoriji Ukrajine. Kako su rekli kopredsjedavajući Komisije Kosačov i Jarova, analiza krvi zarobljenih ukrajinskih vojnika pokazala je da su bili podvrgnuti "tajnim eksperimentima" uslijed kojih su pretvoreni u "najokrutnija čudovišta". 
Ovu zabludu nije čak ni zanimljivo razotkriti. Na kraju krajeva, nove boje se više ne dodaju slici koju su slikali ruski politički "hemičari". Štaviše, crtaju je za sebe. Već dugo nije ostavila nikakav utisak na druge.
Čak i ruski naučnici kažu da bolesti koje se nalaze kod zatvorenika ne smatraju "atipičnim za Ukrajinu". A izjave o "biološkim napadima" od strane SAD općenito se nazivaju hipertrofiranim.
Podsjetimo, tokom invazije Ministarstvo odbrane Rusije je prvo optužilo Ukrajinu za razvoj biološkog oružja 6. marta:
"Tokom specijalne vojne operacije otkrivene su činjenice hitnog čišćenja kijevskog režima od tragova vojno-biološkog programa koji provodi i finansira Ministarstvo odbrane SAD."
Kao dokaz postojanja takvog programa, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je putem RIA Novosti objavilo "dokumente" koji su navodno sadržavali uputstva za uništavanje patogenih mikroorganizama.

Odgovarajuća "akata uništenja" koje je poslalo ukrajinsko Ministarstvo zdravlja i potpisali mikrobiolozi iz Poltavskog i Harkovskog regionalnih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, također, su objavljeni.
Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je to navodno urađeno da bi se prikrili tragovi.
Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine tada je ove izjave nazvalo dezinformacijama i provokacijama, uz napomenu da je "nakon serije apsurdnih izjava ruskih zvaničnika o navodnom stvaranju "prljave" nuklearne bombe u Ukrajini, ruska mašina za dezinformacije prešla na temu biološkog oružja."
Od tada se nije zaustavila sa ovom temom.
Postojale su serije o ukrajinskim insektima, pticama, slijepim miševima, "bajraktarima", koji pod američkim oružjem donose hemijsku smrt Rusima.
Bila je zastrašujuća priča o krvi "slavenske etničke grupe" za Njemce, kao i o spremnosti "ukrajinskih nacista da izvrše hemijske napade na civilno stanovništvo" u Nikolajevu, Zoločivu, Severodonjecku i Rubižnom.
Postojala je optužba da su Pfizer i Moderna bili umiješani u vojno-biološke aktivnosti Sjedinjenih Država u Ukrajini."
Postojale su čudesne tablete koje pretvaraju ukrajinske borce u univerzalne vojnike.
Bilo je mnogo stvari sa sporednim, ali isto tako nultim efektom: od crne magije za minobacače do "sotoninskog hrama Desnog sektora".
Svu ovu zabludu, počevši ne + od marta 2022., već od 2015. godine, ruska propaganda širi sa "kreativnom dosadom".

"Drugi front" protiv Zapada

Slika "mirnog i sretnog života u Ukrajini oslobođenoj od nacista" i raketnog terora nad ostatkom Ukrajinaca, prema planu Kremlja, trebalo bi da približi pregovore.
Štaviše, ne vrijedi odlagati, jer, kako se ne umaraju da ponavljaju u Kremlju, „svaki slijedeći Putinov prijedlog je uvijek gori od prethodnog“.
Otuda dolazi i opklada na "drugi front" u ratu sa Zapadom. Njegov prvi pravac vodio je "General Glad". U stvari, on je već izgubio. Gladi, barem u obimu koji je planirao Putin, i, shodno tome, još jedan priliv migranata u Evropu najvjerovatnije neće biti.
Drugi pravac vodi "General Gladni", koji bi, prema diktatorovom planu, trebalo da dovede do masovnih nemira u samoj Evropi. Time se lokalni političari, koji zavise od birača, prisiljavaju da budu "fleksibilniji".
Posebna opklada na “front hladnoće" stavljena je na "zauzimanje Berlina". Vijesti o predstojećoj "apokalipsi" u Njemačkoj redovno se dostavljaju ruskom propagandnom tržištu.
A zapravo, od 15. jula 70 posto Njemaca podržava Ukrajinu. Prema političkom barometru ZDF-a, 70 posto svih ispitanika želi nastaviti podržavati Ukrajinu u njenoj obrani od ruskog napada, čak i ako to znači veće cijene energije. Procenat podrške vrlo je jasno izražen među pristalicama glavnih političkih snaga Njemačke: „Zelenih“ (95 posto), SPD-a (83 posto), CDU/CSU (76 posto) i SDP-a (69 posto).
Drugo sociološko istraživanje Deutschlandtrend-a potvrđuje da se 61 posto ispitanika slaže sa primjenom sankcija EU, čak i ako će one biti povezane sa poteškoćama u snabdijevanju energijom.
A 59 posto učesnika ankete izrazilo je podršku restriktivnim mjerama protiv Moskve, čak i ako dovedu do pogoršanja situacije njemačkih kompanija (protiv – 33 posto), a 57 posto - ako kao rezultat toga cijene struje i životni troškovi budu generalno povećani 38 posto.
I ovi procenti jasno dokazuju da, kao što je svojevremeno Putin pogriješio sa Ukrajincima, koji po njegovom uverenju spavaju i vide se na kartama Jedinstvene Rusije, tako sada nije u pravu i sa Evropljanima.
Ogromna većina njih nisu "site budale" (kako Putin misli da jesu) i savršeno razumiju da je ruski diktator pribjegao ucjeni glađu i hladnoćom ne zbog uspjeha rata u Ukrajini, već zbog neuspjeha .