Preobrazba osječkog OLT-a: muzeji, prvi sportski inkubator i olimpijski bazen

Područje napuštenog industrijskog kompleksa za nekoliko godina postaje veliko gradilište.

Projekt revitalizacije područja OLT-a, jedan od najvećih projekata koji se realiziraju na području Osječko-baranjske županije i grada Osijeka, do svoje vidljive faze izgradnje čeka još izvjesno vrijeme, najvjerojatnije još dvije godine do pretvaranja velikog područja u srcu Grada Osijeka u veliko gradilište.

Stoga su u fokusu ključne aktivnosti koje će to omogućiti vezano za izradu Urbanističkog plana uređenja koji će biti preduvjet za definiranje sadržaja u navedenom prostoru, što je u nadležnosti Grada Osijeka.

U sklopu projekta pod imenom “Pripremna dokumentacija strateškog projekta revitalizacije brownfield područja OLT Osijek” u vrijednosti 2.777.500 kuna, a sufinanciranog od strane EU, kao bitna podloga izrađena je konzervatorska dokumentacija.

Urbanistički plan
To je osnova za izradu urbanističko-konzervatorske podloge koja treba biti ugrađena u potrebnu prostorno-plansku dokumentaciju. Konzervatorska dokumentacija, pak, osim Kataloga svih građevina, obuhvaća i elaborate istražnih radova i snimke postojećeg stanja za zgrade – to su ljevaonica s tokarijom, pisarnica, upravna zgrada, alatnica i vodotoranj.

Kako na naš upit navode iz Osječko-baranjske županije, nakon što bude sačinjen Urbanistički plan uređenja, slijedi priprema projektne dokumentacije, te im je prema tamošnjem županu Ivanu Anušiću želja oživiti prostor koji se nalazi gotovo u centru grada, a godina propada.

“Neposredna blizina Sveučilišnog kampusa dobit će u prostoru OLT-a dodatnu podršku u znanstvenom djelu jer nam je plan napraviti Znanstveno-istraživački centar, zatim sportski inkubator gdje će stručnjaci raditi s djecom od najranije dobi kako bi ih usmjerili prema sportu koji im najviše odgovara, kako prema fizičkim predispozicijama, tako i prema osobnim afinitetima.

Također će biti i podrška obiteljima mladih sportaša jer smo se do sada više puta osvjedočili kako su vrhunski sportaši s kojima se uistinu možemo podičiti na području naše županije, proizvod vlastitog truda i rada i odricanja obitelji. Cilj nam je institucionalizirati taj vid podrške”, ističe župan.

Uz niz dvorana, prema Anušiću, predviđena je i gradnja olimpijskog bazena koji nedostaje Osijeku, dok će sportski inkubator biti prvi takve vrste na širem području, pa će nova namjena OLT-a, kaže, biti od velikog značaja za cijeli istok Hrvatske.

“Isto tako je poznato da Osijek ima dugu tradiciju kulturne scene, no posljednjih godina nedostaje prostora za razvoj alternativnih tipova umjetnosti. U planu su i muzeji, amfiteatar te niz drugih sadržaja koji će se u vremenu koje je pred nama generirati kao potrebni za poboljšanje gospodarskog, znanstvenog, društvenog i kulturnog razvoja grada i županije”, rekao je župan Anušić.

Temeljni preduvjet
Jedan od temeljnih preduvjeta za realizaciju navedenog predstavlja darovni ugovor zaključen prošlog tjedna između države i ove županije za vrlo vrijedne nekretnine koje su prethodno postale vlasništvo države kroz njihovu kupnju u stečaju osječke propale metalske tvrtke.

Radi se o području napuštenog i neiskorištenog industrijskog kompleksa, ukupno 59.046 m⊃2; površine, a planira se provoditi u više faza projektiranja i izgradnje.

Prva etapa realizacije projekta odnosi se na gospodarski sadržaj koji čine nekoliko sastavnica. Druga etapa realizacije projekta odnosi se na poticajnu stanogradnju za 1600 stanovnika, odnosno 380 stanova.