Predznak velikih promjena. Što znači isključenje Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava

"Rat u Ukrajini, koji je doveo do suspenzije ruskog članstva u Vijeću za ljudska prava, pogoršava globalne razlike između različitih grupa zemalja, posebno između Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Dakle, u određenom smislu, glasanje u Ujedinjenim nacijama je malo zvono za buduće globalne promjene".

Prvi zaključak. Povlačenje iz Vijeća za ljudska prava će oslabiti informativni uticaj Ruske Federacije

Vijeće za ljudska prava (HRC) je specijalizirano tijelo unutar sistema Ujedinjenih naroda. Rezolucije HRC-a su fakultativne i preporučljive prirode. Dakle, isključenje Ruske Federacije ih, u suštini, ne lišava nekog važnog instrumenta uticaja na svijet.

HRC jeste izgubio svoj autoritet, pa čak i moralnu snagu u svijetu. Zbog pretjerane politizacije mnogih pitanja i prisustva prekršitelja ljudskih prava.

Međutim, Rusija više neće moći učestvovati u brojnim izvještajima Vijeća za ljudska prava na osnovu informacija koje su prikupili njihovi timovi o kršenju ljudskih prava širom svijeta, uključujući i oružane sukobe. To znači da će pozicija Ruske Federacije i njena sposobnost da prenese svoje narative postati slabija i manje vidljiva u sistemu UN.

Zaključak dva. Glasanje za isključenje Rusije iz HRC-a pokazalo je ko je na čijoj strani

Glasanje za izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava potvrdilo je važnu podjelu između zemalja, koja je evidentna i u ratu u Ukrajini: Zapad protiv svih ostalih.

Za su glasale 93 zemlje . To su skoro sve evropske zemlje, uključujući Srbiju, Mađarsku, Ukrajinu, Gruziju, Tursku + Anglosfera (SAD, Kanada, Australija, Novi Zeland, Karibi) + zapadni partneri u Aziji (Japan, Južna Koreja, Palau, Papua Nova Gvineja, Maršalova ostrva ) ostrva, Tonga, Tuvalu, Samoa, Filipini, Fidži) + zapadni partneri u Latinskoj Americi (Kolumbija, Urugvaj, Paragvaj, Kostarika, Panama, Peru, itd.) + Izrael.

Gotovo sve 54 afričke zemlje bile su suzdržane ili glasale protiv (Alžir, CAR, Burundi, Eritreja, Etiopija, Gabon, Zimbabve, Mali) ili su bile odsutne (Ek. Gvineja, Benin, Džibuti, Burkina Faso, Mauritanija, Gvineja, Ruanda, Somalija, Zambija). Samo su Čad, Malavi, DRC, Sejšeli, Mauricijus, Liberija i Komori podržali izuzeće Rusije.

Od Bliskog istoka, samo je Izrael glasao za. Svi ostali su ili protiv (Sirija, Iran) ili su suzdržani (Bahrein, Egipat, Irak, Jordan, Kuvajt, Oman, Saudijska Arabija, UAE, Jemen, Katar). Liban je bio odsutan.

Iz Latinske Amerike su bili uzdržani ili glasali protiv onih koji ne smatraju/ne žele sebe vidjeti u orbiti zapadnog uticaja - Brazil, Nikaragva, Venecuela, Bolivija, Salvador, Barbados, Gvajana, Meksiko, Trinidad. Argentina je oklijevala, ali je na kraju glasala "za" isključenje RF.

Od zemalja azijsko-pacifičkog regiona, osim pomenutih zemalja Okeanije, najviše je bilo uzdržanih, među kojima su teškaši Indija, Pakistan, Bangladeš, Indonezija, Malezija, Singapur, kao i Tajland i Kambodža. Protivljenje je stiglo iz Kine, Vijetnama, Laosa, Sjeverne Koreje i Centralne Azije, Uzbekistana, Kirgizije, Tadžikistana i Kazahstana.

Treći zaključak. Povlačenje Rusije iz HRC-a samo je početak značajnih promjena

Podjela u Vijeću za ljudska prava još jednom je naglasila razlike između dva regiona, Zapada i Istoka, Sjevera i Juga, oko ljudskih prava. Mnoge zemlje u razvoju u Africi, Latinskoj Americi i Aziji vjeruju da je politika "imenovanja i sramote", monopolizirana od strane Zapada, postala dominantna u HRC-u. Današnje glasanje je još jedna jasna potvrda

A rat u Ukrajini, koji je doveo do suspenzije ruskog članstva u HRC-u, pogoršava globalne razlike između različitih grupa zemalja, posebno između Kine i Sjedinjenih Država. Dakle, na neki način, glasanje u UN je malo zvonce o nadolazećim promjenama na globalnom nivou.