Predsjednik EIB Werner Hoyer naglasio podršku zelenoj i digitalnoj transformaciji Zapadnog Balkana

Na Samitu Evropske unije o Zapadnom Balkanu održanom na Brdu kod Kranja u Sloveniji, predsjednik Evropske investicione banke (EIB) Werner Hoyer, u pratnji potpredsjednice EIB-a Lilyane Pavlove, ponovio je podršku banke EU integraciji regiona u EU, za održivi oporavak od pandemije COVID-19 i digitalizacije regionalnog tržišta. Ovi ciljevi dio su Ekonomskog i investicionog plana Evropske unije (EIP) za Zapadni Balkan, koji opisuje investicioni paket vrijedan oko 30 milijardi eura za poticanje održivijeg, zelenijeg, digitalnog rasta i razvoja usmjerenog na ljude u regiji.

U okviru inicijative Tim Europe, EIB namjerava doprinijeti provedbi ovog važnog plana opsežnom finansijskom i savjetodavnom podrškom. Time se želi ubrzati priprema i provedba ključnih projekata za održivo povezivanje, digitalizaciju i zelenu tranziciju koja će pomoći ublažiti i prilagoditi se uticaju klimatskih promjena. Ove inicijative su ključne za poticanje dugoročnog ekonomskog oporavka, regionalne saradnje i približavanja standardima EU.

Predsjednik EIB-a Werner Hoyer rekao je: „Podrška Evropske investicijske banke bit će pojačana povećanjem lokalnog prisustva i prilagođenim pristupom ovoj regiji Evrope. Ovaj plan potvrđuje ulogu EU kao glavnog partnera. Omogućava ugrađivanje normi i standarda EU u region - prije pristupanja EU. To će ubrzati društveno-ekonomsku integraciju zemalja u regiji i njihovu integraciju u EU. Osigurat će kvalitetna ulaganja i transparentnost, kroz stroge zahtjeve za nabavke. ”

EIB će intenzivirati saradnju sa svim ključnim partnerima u javnom i privatnom sektoru radi uvođenja ključnih projekata i finansijskih proizvoda bitnih za ekonomsku transformaciju regije, proširujući svoju podršku izvan finansiranja na dijalog o politici, izgradnju kapaciteta i napredak u usklađivanju zakonodavstva s Acquis Communautaire. Nedavni i važan primjer ovakvog pristupa je prvi samit o željeznicama Zapadnog Balkana koji su organizirali EIB, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska komisija i Transportna zajednica koji je održan u Beogradu. Građevinski radovi su, također, počeli na železničkom koridoru X u Nišu, ključnom održivom transportnom projektu na Zapadnom Balkanu.

“Uspješno smo ispunili svoju obvezu da ćemo dati doprinos u iznosu od 1,7 milijardi eura kao neposredan odgovor na COVID-19, uključujući-između mnogih drugih projekata - sheme garancija za zapošljavanje mladih, digitalizaciju škola i podršku malim i srednjim poduzećima za povećanje njihovog društvenog uticaja, posebno o rodnoj i međugeneracijskoj ravnopravnosti. Kao Banka EU, potpuno smo predani podršci ulaganju u čistiju energiju, prilagođavanje klimi i zeleni tehnološki razvoj“, zaključio je predsjednik Hoyer.

Od početka pandemije, EIB je dodijelila 715 miliona eura privatnom sektoru u okviru inicijative Team Europe za pomoć u očuvanju radnih mjesta i preduzeća, ubrzanju oporavka i transformaciji u zeleni i digitalni model. Godine 2021. banka EU već je potpisala projekte vrijedne blizu 600 miliona eura, za koje

se očekuje da će omogućiti dodatnih 1,2 milijarde eura investicija. Ova sredstva namijenjena su bržem oporavku malih i srednjih preduzeća u regiji, uvođenju raznovrsnije, pouzdanije i efikasnije energetske mreže u Srbiji i poboljšanju gradske transportne mreže u Sarajevu. U isto vrijeme, EIB je nastavila pomagati u pripremi brojnih projekata kroz opsežnu tehničku savjetodavnu podršku, kako iz vlastitih sredstava, tako i kroz grantove EU. Najnoviji grant je 1,2 miliona eura dodijeljen Republici Srpskoj za podršku projektu poboljšanja kvaliteta vode i upravljanja otpadnim vodama od čega će direktnu korist imati više od 216.000 ljudi.

Potpredsjednica EIB-a Lilyana Pavlova, odgovorna za region Zapadnog Balkana, potvrdila je ovu opredijeljenost u kontekstu budućih projekata: „EIB je već potpisala niz održivih investicija za region. Cilj je bio poboljšati digitalnu infrastrukturu i vještine, modernizirati ključne željezničke, plovne i gradske prometne mrež te omogućiti inkluzivno zapošljavanje sa prvim poticajnim zajmom za potpisivanje koji je potpisan 2020. Ovim i predstojećim ulaganjima namjeravamo učvrstiti ulogu EIB -a kao vodećeg finansijera zelenih, održivih, digitalnih i inkluzivnih projekata u regiji. ”