Pozicija Ukrajine u svijetu: Povećana količina oružja i finansijske podrške

Šef Evropskog vijeća Charles Michel, koji predstavlja zemlje članice Evropske unije boravio je ranije ove sedmice u Kijevu, dok je Rusija nastavila svoju novu ofanzivu na istoku Ukrajine.

Michel i ukrajinski predsednik Volodimir Zelensky razgovarali su o sankcijama Rusiji, podršci ukrajinskom odbrambenom i finansijskom sektoru i upitniku koji Ukrajina ispunjava u svojoj kandidaturi za članstvo u EU.

Michelov iskaz solidarnosti dolazi nakon što su predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell, također, posjetili ukrajinsku prijestolnicu ranije tokom aprila.

Prethodno su zapadni lideri obećali da će pružiti veću pomoć Ukrajini tokom video-konferencije koju je sazvao američki predsjednik Joe Biden, na kojoj je Michel učestvovao zajedno sa drugim liderima EU.

Evropska unija je odobrila dodatnih 500 miliona eura za vojnu opremu za ukrajinske oružane snage, a sekretar za štampu Pentagona John Kirby rekao je novinarima da će SAD isporučiti Ukrajini 18 haubica i 40.000 artiljerijskih metaka u narednim danima. SAD su, također, isporučile "dodatne avione i dijelove za avione kako bi pomogli Ukrajini da ima više letjelica u zraku."

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je SAD da bi prenos sistema naoružanja u Ukrajinu mogao dovesti do "nepredviđenih posljedica".

 

Poziv za doniranje oružja, novog ili starog

Predsjednik Zelensky je izjavio da dok Rusija ne vrati interno raseljene Ukrajince, dok "ne vrati hiljade djece", ne bi trebalo da dobija novac od evropskih država i kompanija.

“EU nema pravo sponzorirati deportaciju. Ukrajina bi trebala brzo dobiti status kandidata za članstvo u EU. Kao što ruske trupe uništavaju Mariupolj, žele da zbrišu druge gradove i zajednice u oblastima Donjecka i Luganska.”, rekao je Zelensky.

Potom je ponovo zatražio da se pošalje još oružja, ističući da je "nepravedno" da Ukrajina traži ono što njeni partneri godinama skladište. Ako imaju oružje koje je Ukrajini potrebno ovdje i sada, rekao je, onda je njihova moralna obaveza da pomognu Ukrajini da zaštiti slobodu i spasi živote hiljada Ukrajinaca.

 

Velika Britanija

Britanski premijer Boris Johnson najavio je da će Velika Britanija povećati količine vojne opreme koja je potrebna Ukrajini, napominjući da se rat "pretvorio u artiljerijski sukob".

Velika Britanija je na svoju listu sankcionisanih lica uvrstila više od 200 ruskih fizičkih i pravnih lica.

 

Francuska

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron rekao je da Francuskoj "ne treba" ruski gas i da će nastaviti da se zalažu za sankcije na isporuku ruskog gasa.

„Evropa zavisi od ruskog gasa, ali Francuskoj on ne treba“, rekao je.

On je negirao izvještaje da je na njegovu inicijativu pitanje embarga na rusku naftu odgođeno za poslije predsjedničkih izbora u Francuskoj.

 

Japan

Japan šalje bespilotne letjelice i opremu za antibiološko i hemijsko oružje u Ukrajinu suočenu sa povećanim prijetnjama ruske strane da će upotrijebiti takvo oružje u obnovljenim ofanzivama.

“Ministar odbrane Japana odlučio je da ukrajinskoj vladi pošalje specijalnu opremu i dronove. Borba Ukrajinaca za odbranu svoje zemlje se nastavlja i kao takav Japan će nastaviti da joj pomaže”, saopćilo je Ministarstvo odbrane Japana.

 

Litvanija

Litvanija je predala teške minobacače Ukrajini. Količina naoružanja prebačenog u Ukrajinu nije precizirana, iako se zna da se cijena vojne pomoći koju je Viljnius isporučio kreće u desetinama miliona eura.

“Viljnus je predao teške minobacače Ukrajini, cijena cjelokupne vojne pomoći Kijevu je desetine miliona eura. Dali smo pomoć Ukrajini u vidu teških minobacača, neću imenovati broj, ali svakako smo donirali više od jednog”, rekao je ministar odbrane Litvanije