Podrška EU za Crnu Goru: 30 miliona za najugroženije kategorije stanovništva

Pomoć će dobiti 40.550 korisnika najniže penzije i to po 150 eura, zatim 219 korisnika privremene nadoknade fonda PIO, po 150 eura, kao i 454 korisnika novčane nadoknade materijalnog obezbjeđenja boraca po 150 eura..

U Podgorici je danas obilježen zvanični početak sprovođenja paketa energetske podrške EU za Crnu Goru vrijednog 30 miliona eura, javlja Anadolija.

Memorandum za podršku za prevazilaženje posljedica energetske krize, koji podrazumijeva pomoć najugroženijem stanovništvu potpisali su predstavnici Vlade Crne Gore, na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem i šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović zahvalio se na podršci za prevazilaženje posljedica energetske krize u iznosu od 30 miliona eura. Istakao je da će se pomoć odnositi na više od 45 hiljada građana.

“Konkretno, pomoć će dobiti 40.550 korisnika najniže penzije i to po 150 eura, zatim 219 korisnika privremene nadoknade fonda PIO, po 150 eura, kao i 454 korisnika novčane nadoknade materijalnog obezbjeđenja boraca po 150 eura. Osim toga, 6.350 porodica koje su korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice dobiće po 350 eura. Za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima i sektoru privrede biće izdvojeno 13 miliona eura”, naveo je Abazović.

Naglasio je da je najvažniji spoljno-politički partner Crne Gore - EU.

“Uvijek su tu da iskažu podršku građanima Crne Gore”, dodao je on.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je kazala da sa zadovoljstvom svjedoči konačnom koraku potrebnom za isplatu paketa pomoći po ubrzanom postupku Crnoj Gori, ukupne vrijednosti od 30 miliona eura”.

“Ovo je dio regionalnog paketa od milijardu eura namijenjenog podršci partnerima sa Zapadnog Balkana u rješavanju energetske situacije i visokih cijena uzrokovanih ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine. Polovinu od ovih milijardu eura smo opredijelili kroz ubrzani postupak, kao budžetsku podršku”, istakla je Popa.

Poručila je da Crna Gora dobija svoj dio od 30 miliona eura.

“Ova direktna podrška ima dva glavna cilja. Prvo, da se zaštite najugroženije grupe stanovništva. Dogovorili smo se da podržimo one sa najnižim primanjima, koji su već pogođeni uvećanjem troškova života izazvanim ruskim ratom protiv Ukrajine”, ističe Popa.

Naglasila je da će penzioneri, pojedinci i porodice koje trenutno primaju socijalna davanja dobiti direktnu novčanu naknadu.

“Takođe smo željeli da se osiguramo da će svi koji trenutno dobijaju pomoć za račune za struju i dalje biti podržani tokom 2023.”, dodala je Popa.

Osim toga, kako je istakla Popa, jedini način da se osigura dugoročno održivo snabdijevanje je da se pređe na zelenu energiju.

“Paketom energetske podrške podržavamo Crnu Goru u njenim naporima u zelenoj tranziciji, koji će pomoći i u povećanju njene energetske bezbjednosti. Kroz svoj akcioni plan, Crna Gora je pristala da koristi budžetsku podršku EU za promovisanje korišćenja obnovljivih izvora energije, povećanje energetske efikasnosti i usvajanje strateške vizije budućnosti zemlje u smislu energije i klime”, istakla je Popa.