Pjesa e parë e termocentralit të erës Bajgora fillon punën

Një e treta e parkut të erës 105 MW në Bajgora në Kosovë* tani është online, pasi SoWi Kosova filloi periudhën e provës. Nëntë turbina po japin energji elektrike në rrjetin e tensionit të lartë.

Pasi linja e transmetimit u instalua një muaj më parë dhe u testua, Selaci 1 është vënë në punë. Kosova.Energy raportoi se pjesa e parë, 35 MW e projektit të energjisë së erës, e mbështetur nga Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim, tani është aktive.

 

SoWi Kosova, një ndërmarrje e përbashkët me investitorët izraelitë dhe gjermanë, lidhi nëntë turbina të blera nga General Electric në kabllon ajror 110 kV. Linja prej 20 kilometrash përfundoi në fund të korrikut.

 

Prodhimi i përgjithshëm vjetor vlerësohet në 320 GWh, ndërsa sistemi është projektuar të funksionojë për të paktën 25 vjet

 

Artikulli shton projektin 105 MW në Bajgora pranë Selac, i quajtur gjithashtu Seljance, i ndarë në tre faza. Pjesa e parë përbëhet nga nëntë gjeneratorë. Parku i erës në komunën e Mitrovicës financohet me një hua prej 58 milionë eurosh nga BERZH. Erste Bank dhe NLB Group po marrin pjesë gjithashtu.

 

Lartësia e shpërndarësit është 110 metra dhe diametri i rotorit është 137 metra. Prodhimi vjetor vlerësohet në 320 GWh, ndërsa sistemi është projektuar të funksionojë për të paktën 25 vjet.

 

Operatori i sistemit të transmetimit KOSTT i ka pajisur kabllot në linjën ajrore të transmetimit me elementë që i bëjnë ato më të dukshme për zogjtë, për të shmangur përplasjen.

 

Projekti Selaci në Bajgora është termocentrali i dytë me erë në Kosovë*

 

Sistemi elektroenergjetik i Kosovës ende varet 95% nga thëngjilli në prodhimin vendas. Projekti Selaci në Bajgora është termocentrali i dytë me erë atje. Objekti Kitka, prej 32.4 MW, doli online në vitin 2018. Pronarët e tij synojnë të shtojnë 20 MW.

 

Sistemi Budakova i Bondcom Energy Point është planifikuar të ketë 46 MW. Një projekt tjetër i avancuar është për fermën e erës Çiçavica 100 MW, e zhvilluar nga Akuo Energy.

 

Air Energy 2 kohët e fundit zbuloi synimin për të instaluar dy termocentrale me erë prej 34.8 MW secila. StubllaEnergy po punon në një termocentral hibrid prej 170 MW, nga të cilët 132 MW do të ishin në turbinat me erë.