Nova "specijalna operacija" Kremlja: Putin i Lukašenko ucjenjuju svijet    

Ruski predsednik Vladimir Putin u TV programu „Moskva. Kremlj” je „blefom nazvao izjavu da Rusija koči izvoz ukrajinskog žita”. 
Prema riječima ruskog vladara, Ukrajina može izvoziti žito kroz luke Mikolajev i Odesa, ali za to mora deminirati svoje prilaze. 
"Nećemo iskoristiti situaciju deminiranja za bilo kakve napade sa mora", rekao je Putin.
To jeste izjavio, ali svi razumiju da nije riječ o deminiranju luka, već o prisustvu ruske mornarice u Crnom moru, što ugrožava mirnu plovidbu. I niko iz Kremlja neće vratiti ruske brodove u baze.
I sam ruski predsjednik to razumije. Zato je odmah predložio alternativne načine izvoza ukrajinskog žita – preko Mađarske, Rumunije ili Poljske pa čak i kroz luke Mariupolj i Berdjansk koje je okupirala Moskva. Ali najlakši izlaz je preko Bjelorusije. Međutim, to zahtijeva ukidanje sankcija nametnutih zemlji zbog saučesništva Aleksandra Lukašenka u agresiji Rusije na Ukrajinu.
 Činjenica da Vladimir Putin smatra bjelorusku rutu najlakšom podsjeća na plan koji je bjeloruski vladar iznio u dijalogu sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterresom. Lukašenko je ponudio i svoje usluge u transportu ukrajinskog žita, ali je napomenuo da bi baltičke luke u koje će se to žito izvoziti preko Bjelorusije trebale biti dostupne za bjelorusku robu. 
Rat nije završen, a Putin i Lukašenko su već razmišljali o hibridnom ukidanju sankcija. Kremlj razumije da je malo vjerovatno da će Zapad pristati da ukine sankcije samoj Rusiji - posebno nakon zločina ruske vojske u Buči i Mariupolju.
I nude "srednju" opciju - ukidanje sankcija Lukašenku na osnovu prevazilaženja krize u snabijedanju prebrambenim proizvodima. A u Rusiji dobro znaju kako  iskoristiti bjeloruski “prozor” za savladavanje pritiska sankcija.  
Tako ucjena izgladnjivanjem poprima obilježja nove Putinove "specijalne operacije". Ruski predsjednik lobistima svojih interesa na Zapadu daje dodatne argumente barem za ukidanje sankcija Bjelorusiji. Alternativa je glad, pobune, pad vlada, nova migracijska kriza u Evropi. Pravi užas!
Kijev, naravno, nikada neće prihvatiti argument ruskog predsjednika da sama Ukrajina ne želi izvoziti svoje žito. Međutim, ukrajinski lideri govore i o globalnim razmjerima buduće krize – jer je Ukrajina zainteresirana za izvoz žitarica, pomažući svojim poljoprivrednicima da zaradne novac za budžet. A sa ovom ocjenom slažu se i čelnici mnogih zemalja svijeta. Jer, ako ne ulože napore da prevaziđu posljedice moguće krize, bit će optuženi za potcjenjivanje situacije.
Dakle, postoji pravi konsenzus o potrebi izvoza ukrajinskog žita i pomoći milionima ljudi koji mogu patiti od gladi. Važno je da glavni dobitnici u ovoj krizi ne budu Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko.