Nezvršenje obaveza Rusije. Šta to znači?

Odbrojavanje je počelo 4. aprila, kada je Rusija pokušala otplatiti dolarske dugove u rubljama. Plaćanje nije izvršeno, a Rusima je dato 30 dana za namirenje obaveza prema povjeriocima u valuti utvrđenoj dugom. Ako Rusi do 4. maja ne uspiju isplatiti 650 miliona dolara duga, tada će, u stvari, doći do zvaničnog defauolta, nemogućnosti isplate obaveza, Ruske Federacije. Inače, prvi od 1918. za vanjski dug.

U suštini, kašnjenje je neplaćanje kredita ili kršenje uslova takvog plaćanja. Državno neizvršenje obaveza je kada je zajmoprimac koji ne može vratiti dugove država. S obzirom na to da većina zemalja redovno uzima kredite, izbjegavaju državna plaćanja, jer je tada teško naći ljude koji su spremni pozajmljivati novac. Dakle, svako državno neplaćanje je izvanredan događaj, sjećate se neplaćanja Argentine, Venecuele ili Grčke, iako nas njihove ekonomije ne zanimaju kao ruska.

Ne primamo rublje

Ruski bankrot se mogao dogoditi i prije, ali su prvi put sankcije omogućile Rusima da iskoriste blokirane devizne rezerve za otplatu dugova. Srećom, početkom aprila, američke sankcije su pooštrene, zabranjujući Rusiji da koristi dolarske rezerve u američkim bankama, čak i za ove svrhe.

To ne znači da su Rusi ostali bez novca, bar milijardu dolara dnevno još zarađuju od prodaje gasa i nafte. Pa koji su problemi sa uplatom 650 miliona dolara? Sankcije jednostavno ne dozvoljavaju isplatu ovog novca, a ako ne nađete ni pola milijarde dolara u stranoj valuti, šta će biti sa ostalim dugovima?

Ukupan dug Rusije u dolarima i eurima iznosi 40 milijardi dolara, od čega više od polovine duguje zapadnim investitorima koji ne žele naplatu u rubljama. Iako im rublje stvarno ne trebaju, jednostavno svaki ugovor o dugu fiksira valutu, a kršenje ovog uslova je ravno neplaćanju duga.

Odsustvo bilo kakvih produktivnih i pozitivnih promjena u ruskoj politici kao odgovor na sankcije čini da je majski default zajamčen sa 99,9 posto. Bravo Rusi, naravno, ne samo da su prikupili rezerve prije rata, već su ih i diverzificirali akumulirajući zlato i juan kako bi se zaštitili od sankcija Zapada. Samo su se nadali da će te sankcije biti blaže, kao 2014. godine pa da im se pogleda plan otplate dugova i sankcije prođu. Kako se ispostavilo, uzalud, juan, kao i rublja, dug u dolarima nije otplaćen.

Koje su posljedice neizvršenja obaveza?

Neće biti katastrofe, ma koliko to željeli. Budući da razlozi za ovo neplaćanje nisu ekonomski već politički, njegove ekonomske posljedice neće biti razorne.

Prvo, suvereno neispunjenje obaveza je samo po sebi velika nevolja. Ovo je najgori signal finansijskom univerzumu koji može postojati. A nedostatak stranih kredita i investicija u rusku ekonomiju kao takav je dobra vijest za Ukrajinu. Jer i zemlje „ruskog svijeta“ će dobro razmisliti da li trebaju preuzimati takve rizike. Uostalom, sankcije jednostavno blokiraju otplatu ovih dugova, čak i ako novca ima.

To nam ide u prilog, jer su istraživači sa Bostonskog univerziteta jednom procijenili da su 88 posto ratova između 1823. i 2003. godine finansirale države. I to je logično, teško je građanima objasniti zašto trebaju

biti neuhranjeni zbog vojnih ambicija svojih političara pa je bolje da se zaduže za rat, da ne bi ponovo uznemirili javnost. Dakle, što je manje kredita u Rusiji, to imaju manje novca za vojsku. Veće su šanse da scenario iscrpljivanja ratom propadne.

Drugo, ograničenja vanjskog finansiranja prisilit će Ruse da dodatno smanje svoju potrošnju, jer dolazi rastuća inflacija, pad investicija i rastuća nezaposlenost. Nije katastrofa, naravno, ali je vrlo blizu. Što gore Rusi žive, to će prije shvatiti da se "ustajanje sa koljena" ne odnosi na vanjsiku, nego na unutrašnju politiku.

Treće, neizvršenje obaveza ima kratkoročne posljedice: pad rasta BDP-a, inflaciju, fluktuacije deviznog kursa itd. Možda i ne znamo za njih, jer je Rusija sada u „eri negativnog ekonomskog rasta“. Ali postoje dugoročni, na primjer, MMF je svojevremeno, analizirajući neizmirene obaveze niza zemalja, procijenio da prosječan pad vanjskotrgovinske razmjene zemlje koja je preživjela neispunjenje obaveza, traje 15 godina. Takve zemlje se vraćaju na strana tržišta kapitala najmanje osam godina nakon neispunjenja obaveza. Što je još bolje, političke posljedice za vladu koja nije uspjela su uvijek bolne i nepovratne. Čak i ako mozak ne razumije suštinu neispunjenja obaveza, shvati da je to nešto jako loše za državu. Jasno je da će ministar finansija Ruske Federacije Anton Siluanov i predsjednca Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina biti proglašeni krivima. Ali hoćeli nam nedostajati?

Šta će se desiti nakon defaulta?

Previše parnica, ukratko. Zapravo, sankcije blokiraju sve svjesne opcije za restrukturiranje ovih dugova, jer nije problem u tome što novca nema, nego što se taj novac ne može potrošiti. Dakle, pred nama su samo sudovi.

Prije svega, iz Rusije je već najavljeno da će, ako kreditori proglase kašnjenje po stranim kreditima, ići na sud i dokazati da je učinila sve što je bilo moguće da otplati dugove. Njihov glavni dokaz je, očigledno, isti pokušaj plaćanja u rubljama. Jer svi razumijemo da se u Ruskoj Federaciji mogu čitati ugovori o dugu i unaprijed smo znali da takva isplata neće biti prihvaćena pa je to bila svjesna priprema za dosadan sudski spor.

Pa, kao odgovor, kreditori će prvo pokazati ugovore sa jasno naznačenim valutama otplate. Drugo, vjerovatno će se primijetiti da rat u ovom slučaju nije viša sila, jer ga je pokrenuo korisnik kredita. I treće, iznijet će na sud sto i jednu zvaničnu žalbu Sjedinjenih Smeričkih Država, Velike Britanije i Evropske unije Rusiji, u kojima se od decembra 2021. službeno navodi da će odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu biti ekonomske sankcije. Odnosno, unaprijed ste upozoreni na ekonomsku i finansijsku izolaciju, a ova upozorenja ste ignorirali. Jeste li zaista učinili sve da namirite vjerovnike? Da li ste jednostavno zanemarili vanjske obaveze i interese uglednih zajmoprimaca jer ste se plašili invazije na susjednu državu? Otprilike takav će biti sud, neperspektivan za Rusiju.

Povjerioci će, naravno, i istinu tražiti bilo na sudovima ili u arbitražama - ovdje imaju mogućnosti, jer uslovi hartija od vrijednosti ne utvrđuju nikakve posebne zahtjeve za rješavanje sporova. U svakom slučaju, cilj im je isti - da dobiju odštetu i pravo na konfiskaciju imovine Ruske Federacije, ako još ima šta da se oduzme. Bez odluke suda neće biti konfiskacija, a šta se u Rusiji može oduzeti, ne vrijedi ni procenjivati. Jer ova priča će trajati godinama, bez pretjerivanja - suđenja traju desetak godina nakon argentinskog defaulta. Trenutno postoji samo jedan jasan detalj - sporovi će se razmatrati u Velikoj

Britaniji, jer je većina ruskog vanjskog duga registrirana tamo. Ali ovo je već loša vijest za zajmoprimca, jer je britanski pravosudni sistem principijelan i nemilosrdan.

Međutim, niko neće zatvarati oči pred neplaćanjem niti oprostiti dugove. Pogotovo što će neki ruski kreditori dva puta izgubiti od ovog neplaćanja, jer ne samo da su pozajmili novac koji im neće biti vraćen, već su se i osigurali od mogućeg neplaćanja Rusije, kupujući takozvane default swapove za šest milijardi dolara. Čini se da je sve urađeno kako treba i trebalo je da mirno spavaju, ali su američke sankcije zapravo blokirale sekundarno tržište ruskih obveznica. Sada, sa jedne strane, njihova vrijednost je jedna velika nepoznanica, što znači da je jednostavno nemoguće odrediti isplate za te default swapove. Sa druge strane – čak i ako odlučite o iznosima, nemojte ih plaćati, opet, zbog sankcija.

Pa, sljedeći put će ugledni investitori više paziti kome da pozajmljuju.