NATO upozorava da bi borba Ukrajine mogla da potraje 'godinama'

Generalni sekretar NATO upozorio je da bi rat u Ukrajini mogao da traje godinama i pozvao na snabdevanje Kijeva najsavremenijim oružjem čak i ako su "troškovi visoki", pošto su saveznici Ukrajine nastojali da spreče svaki međunarodni "zamor" skoro četiri meseca nakon ničim izazvane invazije Rusije.

Upozorenja su usledila nakon što je Rusija pojačala ofanzivu na Sjevjerodonjeck i druge istočne ukrajinske gradove, kao i u trenutku kada je Evropska unija spremna za preporuku sledeće nedelje da Ukrajina postane kandidat za pridruživanje bloku.

"Moramo se pripremiti za činjenicu da bi to moglo potrajati godinama. Ne smemo odustati od podrške Ukrajini", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nemačkom listu "Bild am zontag" 19. juna.

"Čak i ako su troškovi visoki, ne samo za vojnu podršku, već i zbog rasta cena energenata i hrane", dodao je Stoltenberg.

Posle posete Kijevu 18. juna kako bi pokazao podršku Ukrajini, britanski premijer Boris Džonson napisao je u londonskom "Sandej tajmsu" da je "vreme vitalni faktor" i da će "sve zavisiti od toga da li Ukrajina može da ojača svoju sposobnost da brani svoje tlo brže nego što Rusija može da obnovi svoj kapacitet za napad".

Džonson je govorio o potrebi da se izbegne "zamor Ukrajine" od sukoba u kojem je ubijeno desetine hiljada Ukrajinaca i raseljavao više od 10 miliona drugih otkako je ruski predsednik Vladimir Putin naredio svojim trupama da pokrenu invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Evropska komisija je 17. juna preporučila Ukrajinu za status kandidata u ubrzanom potezu za koji se očekuje da će dobiti podršku država članica na samitu ove nedelje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je 18. juna vojnike na južnoj liniji fronta u oblasti Nikolajev, oko 500 kilometara od Kijeva. On je 19. juna putem Telegrama rekao da "vojska, policija, [i] Nacionalna garda... ne sumnjaju u našu pobedu".

"Mi jug nikome nećemo dati, a sve što je naše uzećemo nazad", dodao je Zelenski.
Sjevjerodonjeck, žarište ruske ofanzive za preuzimanje pune kontrole nad istočnom ukrajinskom regijom Lugansk, ostao je pod jakom artiljerijskom vatrom 19. juna, kao i grad pobratim Lisičansk, odmah preko reke Severski Donjec.

Ukrajinski generalštab Oružanih snaga saopštio je rano ujutru 19. juna da ruske trupe koncentrišu svoje glavne napore u pravcu Sjevjerodonjecka i Bahmuta.

Generalštab je priznao neuspeh u nastojanju da se "učvrsti" jugoistočno od opkoljenog grada Sjevjerodonjecka.

Ruske trupe topovskom artiljerijom i višecevnim raketnim sistemima granatiraju položaje ukrajinskih trupa i civilnu infrastrukturu u oblasti Lisičanska i drugih naselja.

Portparol vojne komande regiona jugozapadne Ukrajine rekao je tokom noći da su dve ruske krstareće rakete oborene iznad Odeske oblasti. Sergej Bračuk je rekao da su rakete ispaljene sa okupiranog Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine, kada je takođe pokrenula podršku naoružanim separatistima u drugim regionima istočne Ukrajine.