03.12.2022.

Ministri vanjskih poslova NATO-a: Zapadni Balkan je od strateškog značaja za Alijansu

Zapadni Balkan i crnomorska regija ostaju od „strateške važnosti“ za NATO, kako je navedeno u zajedničkoj izjavi ministara vanjskih poslova NATO-a nakon njihovog sastanka u Bukureštu održanog 29. i 30. novembra.
Glavna tema o kojoj se razgovaralo na sastanku bila je ruska invazija na Ukrajinu i stalne implikacije koje ona ima na globalnu i evropsku sigurnost. Od početka rata u Ukrajini, NATO je pojačao podršku partnerima sa Zapadnog Balkana i Crnomorskog regiona, odnosno Bosni i Hercegovini, Moldaviji i Gruziji. Sve tri zemlje su pozvane da učestvuju na sastanku u Bukureštu, pri čemu su se ministri vanjskih poslova ovih zemalja pridružili završnoj sjednici ministara.
U saopćenju, ministri vanjskih poslova NATO-a potvrdili su svoju podršku ovim zemljama u svjetlu sigurnosne krize sa kojom se kontinent suočava, “dok NATO jača svoju prilagođenu podršku izgradnji njihovog integriteta i otpornosti, razvoju sposobnosti i održavanju njihove političke nezavisnosti”.
Alijansa je još jednom u izjavi potvrdila svoju posvećenost politici otvorenih vrata, uključujući odluke sa samita u Bukureštu 2008. i "sve kasnije odluke u vezi sa Gruzijom i Ukrajinom".
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su Bosna i Hercegovina, Moldavija i Gruzija suočene sa pritiskom Rusije i da će NATO "poduzeti dalje korake da im pomogne da zaštite svoju nezavisnost i ojačaju svoju sposobnost da se brane".
“Danas su ovi partneri pogođeni ruskim pritiskom, a NATO saveznici su posvećeni povećanju podrške njima. Ovaj sastanak je prilika da razgovaramo o nekim od naših zajedničkih sigurnosnih zabrinutosti, posebno u strateški važnom regionu Crnog mora i Zapadnog Balkana”, rekao je Stoltenberg u uvodnoj riječi zasjedanja.
Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine koja je učestvovala na sastanku u Bukureštu, izrazila je zabrinutost zbog ruskog uticaja u zemlji i naglasila važnost prisustva NATO-a kao “garancije sigurnosti”.
"Imamo ruske punomoćnike u našoj vladi i podjela u našoj zemlji je duboka", rekla je Turković, a prenosi Reuters.
Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani pozvao je Evropu da ograniči ruski uticaj na Zapadnom Balkanu povećanjem svog prisustva u regionu.  
„Stabilnost na zapadnom Balkanu je važna za mir. Moramo zaustaviti Ruse na zapadnom Balkanu, potrebno nam je više Evrope”, rekao je Tajani, a prenosi Reuters.
On je naglasio važnost jedinstva Alijanse u pogledu rata u Ukrajini i pozvao NATO da “zaštiti zemlje Zapadnog Balkana i bliske Ukrajini”.
Ministri vanjskih poslova iskoristili su ovu priliku da razgovaraju i o odnosu NATO-a prema Kini. Stoltenberg je upozorio da je rat u Rusiji pokazao opasnost zavisnosti od autoritarnih režima.
 
“Nastavit ćemo, naravno, trgovati i ekonomski se baviti Kinom, ali moramo biti svjesni naše zavisnosti, smanjiti svoju ranjivost i upravljati rizicima”, naglasio je generalni sekretar NATO-a.